A francia bor és gasztró világ vezető alakjai összefogtak, és a Le Monde-ban közöltek egy nyílt levelet, amelyben azt állítják: most kell valamit tenni, különben lőttek a francia borvidékeknek és boroknak. Közben a Greenpeace is figyelmeztet: ha a globális CO2 kibocsátás nem csökken, annak drámai hatása lesz Franciaország borvidékeire.
Jégeső Bordeaux-ban – óriási pusztítást végez
A mértékeadó francia lapban, a Le Monde-ban megjelentetett nyílt levelet a francia gasztronómia és borvilág jeles képviselői írták alá. 35 nagy borgazda, és olyan séfek, mint Jean-Luc Rabanel, Marc Veyrat és Mauro Colagreco, ill. sommelier.k, mint Franck Thomas vagy Antoine Petrus ? tudósít a Decanter.
A levélben azt írják: az elegáns és kifinomult francia borok, a közös hagyatékunk ékszerei veszélyben vannak. A klímaváltozás miatt a borvidékek nagyon sérülékenyek lettek. Nyáron hőhullámok, jégesők tizedelik meg Bordeaux termését, és az ilyen nem megszokott időjárási tényezők csak szaporodni fognak. Ha nem teszünk semmit a kibocsátásunk mérséklésére, a szőlőket a jelenleginél akár 1000 km-el is északabbra kell majd telepíteni. A terroirboroknak ezzel vége ? így a levél, amit egyenesen Nicholas Sarkozy-nek címeztek.
Arra kérik a francia elnököt, hogy érjen el egy komoly környezetvédelmi megállapodást az elkövetkezendő ENSZ-konferencián. A levél szerint a fejlettebb államoknak meg kell állapodniuk abban, hogy 2020-ig 40%-al csökkentik CO2 kibocsátásukat. A Greenpeace is csatlakozott a felhíváshoz. A környezetvédő egyesület szerint a francia borvidékek a katasztrófa szélén állnak, ha nem tesznek valamit a kibocsátás érdekében.
Korábban:
Példátlan összefogás Tokaj-Hegyalja fejlődéséért