• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Szokásos húsvéti cikkünk

2013-03-28 ● borravalo.hu

A kedves Olvasó szokásos húsvéti cikkünket látja, amely anno „Borok sonkához, tojáshoz” címszó alatt vált hírhedtté. Azzal kezdtem, hogy a szokásos, és én is a szokásost fogom sulykolni. Azért meglepetések lesznek.

Bár, ahogy ezeket a sorokat írom az Önök kedvéért és lehetőleg némi okulásul, odakint sűrű pelyhekben hullik a hó és kedélyes harminc centi vastagon ült meg a kert minden szegletében. Szóval nem rövidnadrág, de hókotró dukál a húsvét hétfőhöz és talán egy kis fagyálló is kelleni fog a kölnibe.

Az extrém hidegre való tekintettel az első szó, ami beugrott, a jégbor. Főleg a reggeli szélvédő-vakarászás után vannak fura, de nem indokolatlan képzettársításaim (jég és bor, Illinskillin, Vylyan Vince-napi áldás hófehérben, jéggel és borral). Hagyjuk ezt, gondolom idén is a télből a tavaszba átmenet nélküli váltását éljük és mire az i.t.Közönség ezen sorokat olvassa, kb. húsz fok lesz. (No, ne panaszkodjunk, ez az idő tökéletesen megfelel a hó végi időjárásnak. A januárinak).

De zúgjon a Haec dies quam feit Dominus, s a szent áhítatot követő pillanatokra megpróbálom csokorba szedni (szigorúan tematikus jelleggel) szerény ajánlásomat.

Legyen az eleje valóban a sonkához tojáshoz. Egy etyeki fehér a Kertész Pincétől, mondjuk egy szürkebarát. Kövek és virágok, selyemcukorka, fűszernövények, licsi és selymesség. Szellőztetni kell, tehát óvatosan adagoljuk, nehogy túl hamar a nyakára hágjunk.

Ha pedig vörös, akkor kadarka (mondtam, hogy a szokásos lesz). Gróf Buttlerre esne a választásom – a VinCE-n kóstoltam és úgy maradt tátva a szám, hogy a jegyzetfüzetbe nem került semmi. Jó irányba halad a hajó: igazi egri savak, zsír, fűszerek, elegancia és tűz, amire emlékszem.

Második felvonás a vendégek. Borissza házban olyan bor kell a locsolóknak, ami csúszik és esetleg

vissza is tudnak kérdezni (ez most akkor rozé?). Tehát a borunk siller legyen. Mostanában a tolnaiak lopták be magukat a szívembe szebbnél-szebb rőtségekkel. Ilyen volt pl. a Fabro pincéé, ami finom őszibarackos illatra épít egy kis rozés „every fruit” háttéren, fűszeres korttyal, amit édesség keretez.

Simán csúszik, és ha megvolt óvatosan támogassuk ki a locsolókat a hóra.

Utolsó előtti a desszert – mint műfaj hagyományosan ki szokott maradni – pedig minden rendes háznál kerül a locsolóknak valami édes, rigid állagú, kisméretű, esetleges alakú házi süti. Ehhez pedig a legfontosabb hozzáfűznivalóm jelenleg, hogy kevés aszút iszunk.

A felmérés szerint (brit tudósok?!) bizony szinte csak karácsonykor isszuk, esetleg valamilyen jeles évfordulókor (rossz esetben a haverok hoznak kamura átcímkézett, teaszínű, átlátszatlan „hetvenhármast” a születésnapra). Itt az ideje, hogy húsvétkor is nyugodtan bontsunk egyet.

Ha pedig már hagyományt alapítunk, akkor hagyományos suli, legyen pl. a Matyisák-Vízkeleti 99-es hatputtonyosa. A Rákóczi-túrósig biztosan legyűri az elénk tolt finomított szénhidrát-bombát. Vitálisak a savai, a hársméz, dió, kajszilekvár aromái szépen adják az ívet, nem fognak csalódni. Percekig rágcsálható az utóíz, ahogy a jégen csúszkálva hazafele próbálunk navigálni.

Aki pedig a párlat mellett döntene, szolid kikacsintással a „borzasztó képzavar” húsvéti nyúlra (sejti valaki, hogyan került Pilátusként a Credoba??) igyunk Brill Sárgarépa párlatot. Boltban véve és a 0,35-ös palackot leosztva is ezerkettőre jön ki a feles, de szembántalmaink nem lesznek, mert valami mázsás mennyiség van beszuszakolva egyetlen palackba a jó magyar répából.

Sporttársaim! Itt egy remek alkalom az ivásra (is), örüljünk a feltámadásnak, legyen áldott húsvéti ünnepe mindenkinek.

„Mert megölhették hitvány zsoldosok,
és megszűnhetett dobogni szive ?
Harmadnapra legyőzte a halált.
Et resurrexit tertia die.”

Címkék: aszú, borok sonkához tojáshoz, húsvét, húsvéti borok, kadarka, sárgarépa párlat, siller, Szürkebarát

← Attila Wine Chardonnay 2009 Kertész Etyeki Blanc de Noirs 2010 →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?
Loading
00:00 / 35:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!