• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Bálint Pince Somlói Juhfark 2009

2013-04-16 ● borravalo.hu

A Hegy északi oldalán, nagyjából két hektárt művelnek. Nyár végére kész lesz a nagy kóstolóterem és sok férőhelyes szállás is. Somló maraton 1.

A palack és dugódesign jó, bár a viasz-kapszulát én biztosan elhagynám (alig lehet leszedni, nagy koszt csinál és szépen bele lehet ügyeskedni a borba is). Szárított virágok és kamilla mutatja magát az illatban, a fajta diszkrétebb és kedvesebb arcát mutatja, visszafogott, nem hivalkodik. Szájban is meleg karakterű, juhfarkhoz mérten szinte puha textúrájú. Licsis, déligyümölcsös melegség fest alá a vegetális fajtajellegnek.

A garaton keserűmandulát is érezni az enyhe alkoholhangsúly miatt, amit a lecsengésben egy kis marcipánosság és pörkölt mogyoró erősít meg. Másnapra veszít a lendületből, ne tartogassuk. A Somlói Borok Boltjában 3200 Ft, ár-érték aránya három csillag.

Somló Guide

A Somló egy erodált bazaltkúp (431m), korábbi aktív vulkán. Magyarország legkisebb borvidéke (~600ha), nagyon egyedi adottságokkal, igen sok mikrotermelővel és gazdasággal. Fehérboros vidék, jellemző fajtái az olaszrizling, furmint, hárslevelű és juhfark (ez utóbbi szinte csak itt található meg az országban).

Talajában a bazalton felül (bazalttufa, kukoricabazalt, kenyérbazalt, stb.) pannon homok, hordalék, törmelékes lösz és barna erdőtalaj is fellelhető. Mivel a szőlőgyökér mélyen benyúlik a föld alá, sokféle kőzettel találkozik. Ez adja a somlói borok jellegzetes ásványosságát (mineralitását) és azt, hogy igen magas az ásványanyag és savtartalmuk (néhány száz évvel ezelőtt receptre is írták emésztési gondokra, vesebajra, női bántalmakra).

A somlói nem a gyors fogyasztás bora. Minden somlói kivétel nélkül meghálálja a szellőztetést, fél-egy óra dekantálóban minimum szükséges ahhoz, hogy megnyíljon. Ha nincs lehetőségünk dekantálni, akkor a palackból a bort annak válláig öntsük ki pohárba, hogy legalább a palackon belüli legnagyobb felületen tudjon levegőzni. A legtöbb, más tájról származó fehérbor egy-három évesen már kiteljesedik, a magasabb minőségű somlai viszont akár öt-tíz évig, vagy még tovább eltartható.

Ezekre a borokra igaz az is, hogy „darabban” tárolva, felbontva is napokig megőrzi aromáit (sőt, a legmagasabb minőségű tételekben még újabb rétegek tárulhatnak fel).

Zárásként Hamvastól két gondolat:

„Egyetemes bor nagyon kevés van ? olyan, amit az egész emberiség egyszerre ihatna valami nagy ünnepen, mondjuk a világbéke ünnepén. Erre a célra én boraink közül egyedül a somlait ajánlanám.”

„A bölcsek bora, azoké az embereké, akik végül is megtanulták a legnagyobb tudást, a derűt.”

Címkék: 2009, 3 csillag, Bálint Pince, juhfark, Somló

← Fabro profil 2013 tavaszán Bálint Pince Somlói Olaszrizling 2009 →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista
Loading
00:00 / 38:04
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

  • Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Feb 25, 2025 • 42:32

    „A gasztronómia annyira jelen van mindennapjaimban” – monda Szathmáry Rajmund, a barátainak csak Döme, aki már 30 éve dolgozik séfként. Második otthonában, Angliában, 10 évig dolgozott, és ő lett az esküvőkirály, jelenleg a hatodik évét húzza Svájcban, a berni magyar nagykövetség executive séfjeként.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!