• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

A top 10 borlopás

2013-06-13 ● Kántor Endre

Éppen a minap törtek be a Chateau d?Yquemhez és tulajdonítottak el 380 kispalack bort, mintegy 125 ezer euró értékben, ezzel elkövetve az utóbbi évek egyik legnagyobb borlopását. Összeszedtük a top 10-et (plusz egyet).

Az elmúlt években többször került a hírekbe nagy értékű rablás pincészeteknél, kereskedőknél. Mi is többször számoltunk ilyenről. Jobban utánanézve azonban kiderült: 2006 óta 10 komolyabb eset is volt, nem számolva itt azokat a károkozásokat, melyek a vandalizmus vagy szélhámosság kategóriába tartoznak. Sőt, azt is látni, hogy az elmúlt pár évben sűrűsödött a rablások száma.

10.

2013 márciusában 80 válogatott palackot emeltek el a Fine Wines International San Francisco közeli raktárából. A kár értéke meghaladta a 100 ezer dollárt.

9.

2007 decemberében egy tolvaj 450 üveg bort tulajdonított el egy kaliforniai magánlakásból, a Szilícium-völgyben. Többek között eltűnt egy 1959-es Petrus, a kár becsült értéke itt is 100 ezer dollár fölötti volt.

8.

Az angliai Dorsetben egy banda kifosztotta az az Alexander Hadleigh borkereskedést. 70 láda bort vittek el, plusz egy autót, hogy legyen mivel szállítani. 156 ezer dollár volt csak a borok értéke.

7.

2013 június: a Chateau d?Yquemből vittek el 380 palack bort. A kár mintegy 166 ezer dollár. Bővebben itt.

6.

2012-ben valahol Chicago és New York között ellopták azt a 60 ládányi bort, ami New Yorkban került volna kalapács alá a Christie?snél. Az aukcióra bocsátó a híres étteremtulajdonos Charlie Trotter lett volna. A pontos értéket felbecsülni nehéz, de szakértők 150-200 ezer dollár közé teszik.

5.

2012 júniusában betörök jártak a Brit Columbiai Blackwood Lane Vineyards-ba, és 5200 palack bprt vittek el. A kis pincészet majdnem belerokkant a dologba: alig pár évvel azelőtt, 2005-ben alapították, és évente 1000-5000 palackot hoznak csak forgalomba. A kár 200 ezer dollár volt.

4.

2006 augusztusában a stockholmi Ulriksdals Wärdshus étteremből ellopták a 600 üveges bordeaux-i gyűjteményt. A tolvajok minden más bort negligáltak, csak a bordeaux-iakra mentek. A gyűjtemény biztosítva volt, 485 ezer dollárra.

3.

2013 márciusában az ausztrál Új-Dél-Walesben elképesztő mennyiségű, mintegy 60 ezer palack bort loptak el ? azzal a két konténerrel együtt, amelyben tárolták őket. A borok 12 dél-ausztrál pincészettől származtak és még nem voltak felcímkézve. A becsült kár 500 ezer dollár volt.

2.

2011 májusában tolvajok betörtek egy kelet londoni raktárba, hatástalanították a kamerákat és a biztonsági rendszert és egy targoncával elvittek mintegy 400 ládányi bort, melynek egy része magánbefektetők tulajdona volt. A becsült kár 1,6 millió dollár volt.

1.

Egy hosszú távú, 2008-2012 között tartó akcióban a kaliforniai Legends Cellars bortrezor egy alkalmazottja a kuncsaftok drága borait dézsmálta meg. A borokat olcsó borokkal helyettesítette, így ténykedése sokáig észrevétlen maradt. A teljes kár 2,7 millió dollár volt.

A végére pedig maradt egy magyar vonatkozású lopás is plusznak: 2012 márciusában, Londonban 500 láda tokajit vittek el, a több ezer palack a Royal Tokaji szállítmánya volt. Erről bővebben itt lehet olvasni.

(A lista Dr. Vino írásának segítségével készült.)

Címkék: bűnöző, lopás, tolvajok

← Eleink dúvad boros játékai Elvakít az előítélet démona →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista
Loading
00:00 / 38:04
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

  • Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Feb 25, 2025 • 42:32

    „A gasztronómia annyira jelen van mindennapjaimban” – monda Szathmáry Rajmund, a barátainak csak Döme, aki már 30 éve dolgozik séfként. Második otthonában, Angliában, 10 évig dolgozott, és ő lett az esküvőkirály, jelenleg a hatodik évét húzza Svájcban, a berni magyar nagykövetség executive séfjeként.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!