• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Beaujolais elhatárolódott a bemutatós bortól

2014-02-07 ● Kántor Endre

Egy beaujolais-i kistermelő az igencsak vitatott francia kézmozdulattal reklámozta borát. A címkén egy francia kistermelő mutatja be a quenelle-t, melynek egyre inkább van szélsőjobboldali kötődése. A borvidék elhatárolódott a termelőtől, a francia kézmozdulatból politikai botrány dagad.

A Beaujolais Quenelle címkéjén egy patrióta francia borász látható, beretben, amint épp a hírhedté vált quenelle-t mutatja be. Míg a mozdulat maga félig-meddig ártatlanul indult, amolyan francia változataként az amerikai középső ujjnak, vagy a brit villásujjnak, addig mostanra elég sok antiszemita és szélsőjobboldali tartalmat szedett magára. Sokan azonban az ilyen konotációkat vitatják, és azt állítják, hogy a mozdulat csupán a rendszerellenesség jele, nincs szélsőjobb tartalma.

A kézmozdulatot egy bizonyos Dieudonné M?bala M?bala nevű, mára politikai aktivistává vált francia humorista mutatta be először egy francia szekularizmusról szóló szkeccsben, azóta azonban virálisan terjedt. Többek között egy android app is készült rá, melyben a felhasználóknak le kellett fotózniuk magukat különböző helyszíneken, ahol a quenelle-t mutatják be. A legnagyobb hírverést quenelle ügyben azonban Nicolas Anelka francia idegenlégiós kapta, amikor a Premier League-ben gólszerzést követően bemutatott egyet. A dologból politikai botrány lett. A focista egyébként tagadja, hogy antiszemita lenne, és hogy a kézmozdulat erre utalna, miután az Angol Labdarúgó-szövetség (FA) hivatalosan is megvádolta decemberi gólöröme miatt.

A bort készítő kistermelő, Jean-Paul Decourd a Decanternek nyilatkozva elmondta, hogy neki fogalma sincs a quenelle antiszemita jelentéséről, pusztán humorosan szerette volna kifejezni nemtetszését a francia uralkodó osztállyal szemben.

A bemutatós bozsolé 40 eurós áron került a polcokra. További találgatásokra ad okot, hogy a bort áruló kereskedőház, a Sanguisterrea tulajdonos cége ugyanott van bejegyezve, ahol egy poltikai csoport, az Egalite & Reconciliation irodája is van. A csoport saját magát nemzeti identitásúnak, baloldali munkásosztállyal szimpatizálónak és jobboldali erényűnek írja le, de többen is a szélsőjobbal hozzák összefüggésbe.

A Beaujolais borvidék elhatárolódott a termelőtől, és közleményükben sajnálatukat fejezték ki amiatt, hogy a quenelle tudatlanságból a címkére kerülhetett. Közben ezen a héten a kézmozdulatot jegyző Dieudonné M?bala M?balát kitiltották az Egyesült Királyságból.

Címkék: Beaujolais, bemutat, francia, politika, quenelle

← Sam Neill bővíti borbirodalmát James Cameron is borász lesz →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?
Loading
00:00 / 35:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!