• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Osztrák nyelvlecke

2014-05-07 ● Kodela Mia

A Drop Shop másodszorra rendezte meg a DS Austria kóstolót, idén is a Gerbeaud Házban. Emlékeim szerint tavaly nem volt mesterkurzus, vagy csak én nem vettem részt rajta, mindenesetre idén ezzel is bővült számomra a tanulnivalók köre, aminek én mindig nagyon örülök.

Talán felesleges is, de azért mindenképpen szeretném kicsit fényezni az osztrák borokat. (Felesleges leírnom az 1985-ös glikol-botrányt, mert már mindenkinek a könyökén jön ki.) A lényeg, hogy nagyon jó érzés úgy borokat kóstolni, hogy nem kell attól tartani, hogy valamelyik hibás lenne, vagy gond van az egyensúllyal; tiszta, megbízható, remek borok ezek. Itt már tényleg elég csak a saját ízlésünkre hagyatkozni.

DS-austria

Bevallom, a hat előadás közül kettőt hasraütésre választottam, a TBA-t pedig azért, mert nem vagyok egy édes fan, és magamtól nem nyitnék ilyen palackot ? ha viszont kinyitják nekem, akkor már szívesen kóstolom.

Weingut Alzinger – Grüne Veltliner vertikális kóstoló

A harmadik generációs wachaui pincészet borait ifj. Leo Alzinger mutatta be. A nagyszülei még csak eladták a szőlőt, édesapja kezdett bele a saját bor készítésébe. Területeik a Loibenberg, Steinertal, Liebenberg dűlőkön vannak. Csak fehérszőlővel dolgoznak, főleg rizlinggel és zöldveltelinivel. Mondanom sem kell, hogy hibátlan borok ezek, maximum az évjárathatás zavarhat be, azzal meg úgyis számolni kell.

Steinertal Grüner Veltliner Smaragd 2009: citrus, ásvány, füst, kova, szép gyümölcsösség, kis vanília, barack, körte. Nagyon tiszta, kis édességgel, szép lecsengés.

Loibenberg Grüner Veltliner Smaragd 2009: szőlő, hársméz, citrus, fehérvirág, zöldalma, ásvány, sós lecsengés. Üde, behízelgő tétel, szép szerkezet.

Steinertal Grüner Veltliner Smaragd 2008: édesfűszer, ásvány, gyógynövény, kis méz, mazsola. Kevésbé koncentrált az esős év miatt, megvan az egyensúly, de kissé rövid.

DS-austria-alzinger

Loibenberg Grüner Veltliner Smaragd 2008: ásvány, gyümölcs, pomelo, só, virágosság, fűszeres, vegetalitás, spárga. Jó sav, jó alkohol, hosszú lecsengés.

Steinertal Grüner Veltliner Smaragd 2006: vanília, édesfűszer, érett alma, méz, selyemcukor, ásvány, kis füst, kesernye. Izgalmas aromák, jó szerkezet, érett tétel.

Loibenberg Grüner Veltliner Smaragd 2008: grapefruit, alma, sós-ásványosság, kis kesernye, méz. Kevésbé izgalmas tétel, kissé neutrális, de szép szerkezetű.

Weingut Tement – Sauvignon Blanc masterclass

A Tement borászat Dél-Stájerországban található, szintén a fehér fajtákra koncentrálnak. Fő fajtáik: welschriesling, sauvignon blanc, gelber muskateller, weißburgunder, morillon és traminer. Vannak klasszikus fehérboraik (Steirische Klassik), ezek könnyű, gyümölcsös, általában acéltartályos borok. És vannak a legjobb dűlőkből készültek (Lagenweine), fahordós érleléssel. A masterclasson a sauvignon blanc állt a középpontban, nemzetközi és helyi összevetéssel. Három csoportban kóstoltuk a borokat. Az I. csoportnál két új-zélandit kóstoltunk össze egy birtokborral, a II. csoport estében különböző dőlőkről kaptunk 2012-es borokat, a III. csoportban pedig a Zieregg dűlő vertikális tételei voltak. Mind megállta és megállná a helyét az újvilággal szemben, nyilván kevésbé tolakodó intenzitással.

I. csoport

Two Rivers, Marlborough 2013: zöld, citrus, paprika, fű, bodza, zöldfűszerek, kis méz. Klasszik újvilági sauvignon blanc, amit szeretünk.

Urlar 2012 (Wairarapa, Új-Zéland): füves, zöldpaprikás, kis méz, cassis, spárga, citrus. Intenzív, kis alkoholos fűtéssel, azért érezhető maradékcukorral.

Tement, Sauvignon Blanc Steirische Klassik 2013: kevésbé vegetális, ásványos, citrus, méz. Az ásvány dominál, jó egyensúly, nagyon friss tétel, jó lecsengéssel, 12,5% alkohol.

DS-austria-tement

II. Csoport

Domaine Ciringa, Fosilni Berg 2012: Szlovéniában található területről, 10%-a nagyhordóban érlelve. Vágott fű, kovás, füstös, zöldalma, lime, ananász, kis fémességgel. Nagyon friss, szép egyensúllyal. Bármikor innám.

Sausaler 2012: ásvány, grapefruit, fehérvirág, sósság, kis méz, uborka. Elegáns, sima, szép tétel. 13% alkohol.

Berghausener 2012: nagyon ásványos, citrus, méz, ribizli, virág, pörkölt aroma, sósság. Picit túlteng a sav. 13% alkohol.

Grassnitzberg 2012: citrusos, fémes, ásványos, kis vajassággal, körte, ribizli, paprika. Jó kis vibráló savak, hosszan kitart. 12% alkohol, nagyon szép.

III. Csoport

Zieregg 2012: ásvány, kova, zöldfűszer, fehérvirág, málna, szőlő, parfümösség, kis só. Jó egyensúly, elegáns, könnyed szerkezet.

Zieregg 2011: nagyon füstös, ásványos, karamellás popcorn, visszafogott fa, fehérhúsú gyümölcsösk. Élénk sav, jó szerkezet, nem fajtajelleges, de nagyon szép.

Zieregg 2007: citrus, zöldfűszer, paradicsom, kis méz, kova, trópusi gyümölcsök, licsi, érett egres. Édes tónus, kicsit melegebb, nagyobb test, komolyabb bor.

DS-austria-kracher

Weingut Kracher – TBA vertikális

A Weingut Kracher Burgenland főként édes borokat termelő borászata, ide egy Trockenbeerenauslese vertikálissal érkeztek. A magas páratartalom, a viszonylagos magas átlaghőmérséklet és a kevés csapadék közrejátszik abban, hogy itt világhírű botrytiszes édes borok születnek. Alacsony alkohol, általában élénk savak és magas maradékcukor jellemzi a kóstolt borokat.

Traminer 2011: aszalt barack, ásvány, fás jegyek, parfümös, fahéj, fehérvirág.

Scheurebe 2010: gyógynövény, alma, édesfűszerek, édes szőlő, széna, feketetea, citrus. Élénk sav, izgalmas aromák.

Cuvée 2003: 50% welschriesling, 25% scheurebe, 25% pinot gris. Sült alma, pörkölt aromák, pekándió, füst, fenyő, égetett cukor, mazsola, csillagszóró. Kevésbé élénk savak.

Muskat Ottonel 2009: szőlő, szőlővirág, rózsa, baracklekvár, édesfűszer, kis kesernye.

Rosenmuskateller: a törvények szerint hivatalosan nem borszőlőfajta, ezért ez nem minősül bornak. Eper, füst, édesfűszer, égetett cukor, pörkölt dió.

Welschriesling 2007: kis animalitás, ásvány, fás jegyek, szőlő, aszalt körte, gesztenyeméz, zöldfűszeres jegyek.

Chardonnay 2006: sárgabarack, vajasság, citrus, kókuszos aroma.

Welschriesling 2001: teafű, ásvány, intenzív gyümölcsösség, datolya, vanília, barack.

Welschriesling 1998: feketetea, citrus, méz, dió, datolya, narancslekvár, vanília, ánizs, gyógynövény. Sűrű, koncentrált tétel.

Scheurebe, Welschriesling Cuvée: nem évjáratos, sült alma, édesfűszer, pörkölt aromák, vajasság. Nagyon édes, a sav most kevésbé támogatja.

DS-austria-montazs

Az előadások után bóklásztam még a sétálókóstoló részen is. Ott már nem születtek komoly jegyzetek, viszont még kóstolhattunk a Claus Preisinger, FX. Pichler, Moric, Nittnaus, Prager, Umathum, Velich és Weninger pincészetektől. Nehezen tudnék a jók közül jobbat választani, a hirtelen felindulásból készített fotók között a Prager Smaragd Riesling 2012, a Velich Tiglat 2011, a Moric Lutzmanns Burg Alte Reben 2011, a nehezen olvasható címkéjű Preisinger borok, Weninger Steiner 2011 és az Umathum Kirschgarten Kékfrankos 2009 képeit találtam, ezeket bátran ajánlom. Akik nem bírnak még egy évet várni a következő DS Austria rendezvényre, azok a Drop Shop üzletében csemegézhetnek akár ezektől az osztrák borászatoktól is.

Címkék: alzinger, austria, Drop Shop, grüner veltliner, Marlborough, osztrák, scheurebe, tba, tement, two rivers, urlar, welschriesling, zieregg

← Somló őszintén Montes Alpha Syrah 2011 →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista
Loading
00:00 / 38:04
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

  • Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Feb 25, 2025 • 42:32

    „A gasztronómia annyira jelen van mindennapjaimban” – monda Szathmáry Rajmund, a barátainak csak Döme, aki már 30 éve dolgozik séfként. Második otthonában, Angliában, 10 évig dolgozott, és ő lett az esküvőkirály, jelenleg a hatodik évét húzza Svájcban, a berni magyar nagykövetség executive séfjeként.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!