• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Pezsgő és más?

2014-09-29 ● Kodela Mia

A Borkollégium sok év óta az egyik bázisa azoknak, akik tanulni szeretnének a borokról és kóstolni azokat. Mészáros Gabriella vezetésével alkalomról-alkalomra körbe lehet járni egy fajtát, borrégiót vagy pincészetet. Az idei őszt egy pezsgő kóstolóval nyitották, és azon nekem is ? mint a habzó italok nagy rajongójának ? ott volt a helyem.

Kerültek a poharunkba magyar, olasz, és különböző francia tételek; az újvilág most sajnos kimaradt. Természetesen vakkóstoló keretében néztük meg, hogy vajon milyen különbségeket tudunk felfedezni a palackok között. Nem nagy meglepetésre Franciaország volt az este nyertese, de örömteli volt felfedezni, hogy egy-két magyar sem szerepelt rosszul.

Nyilván egy kóstolóból, – még ha az vakon is történik is – nem lehet életre szóló tanulságokat levonni, de annyi bizonyos, hogy érdemes a hazai pezsgők között keresgélni, még ha egyelőre sokszor fenntartásokkal is.

Chapel Hill, Brut (Balatonboglár) 100% Chardonnay. Zöldalma, virág, citrusok, kis barack, kis méz. Behízelgő, gyümölcsös, kissé édes karakterű, nem túl komplex pezsgő. Közepes sav, a buborékok hamar elillannak belőle. (80 pont)

Légli, Riesling Sec 2009 (Balatonboglár) Methode traditionelle eljárással készült. Élesztős, vajas, kekszes aromák, kis kesernye, alma, citrus. Kis oxidáció azért érezhető. Élénk savak, finom gyöngyözés, a buborékok hosszan megmaradnak, lehetne hosszabb a lecsengése. (85-86 pont)

Louis Francois, Nyerspezsgő 2010 (Etyek-Buda) Nagyon virágos, friss, egres, lime, gyümölcsös, kis kekszességgel. Túlságosan habzik, könnyed, de sajnos ugyanakkor vékony és rövid a lecsengése. (82 pont)

Wolfberger, Cuvée Prestige Saint Léon IX (Alsace) 55% Pinot Blanc, 25% Pinot Noir és 20% Chardonnay házasítása. Körte, alma, citrus, narancshéj, vanília, rózsa, fűszeresség. Édes karakterű, gyümölcsös, behízelgő tétel. Jó savszerkezet, jó egyensúly, erőteljes, hosszan megmaradó gyöngyözés, közepes hossz. (85-86 pont)

Wolfberger, Riesling Brut (Alsace) Nagyon gyümölcsös, alma, birs, citrusok, virágos aromák, parfümös, ásványos tétel. Krémes habzás, finom buborékok, élénk de nem bántó savszerkezet, hosszú lecsengés. (88 pont)

Bortolomiol, Miól Brut Prosecco (Treviso) Gyöngyvirág, barack, szőlő, méz. Üde, szép savszerkezettel, behízelgő tétel. Kissé túl édes a karaktere (15 g/l maradékcukor), sok és intenzív buborékkal, maximum közepes a hossza. (85 pont)

Santa Margherita, Prosecco Superiore (Valdobbiadene) Kissé neutrális inkább, citrus, zöldalma, csalán, zöldfűszerek, szőlő, némi pörkölt aroma. Közepes sav, krémes de kissé sok buborék, lehetne hosszabb a lecsengés. (85 pont)

Billecart-Salmon Brut Reserve (Champagne) Neutrális, ásványos, zöldalma, gyógynövény, élesztős aromák, narancshéj, pörkölt ízek, halvány méz, mogyoró, kis oxidáció. Komplex, érett tétel, szép savszerkezettel, jó lecsengéssel, apró buborékokkal. (89 pont)

Pierre Gimonnet & Fils, Blanc de Blancs Cuvée Cuis 1er Cru Brut (Champagne) Alma, körte, szép élesztős-kenyérhéjas jegyek, pörkölt aroma, kis vajasság, grapefruit. Apró, sok buborék, krémes habzás. Szép savszerkezet, komplex és egyensúlyos, elegáns, hosszú lecsengéssel. (92 pont)

Ruinart, Blanc de Blancs Brut (Champagne) Kifejezetten édes, édeskés karakterű és egyszerre savanykás. Kis fülledtség is van benne, ami nem szellőzik ki. Palackhibás, nem értékelem.

Alfred Gratien, Brut 1999 (Champagne) Zöldfűszer, gyógynövények, ásványosság, selyemcukor, keksz, méz, vanília. Behízelgő tétel, közepes savszerkezettel, elegáns buborékokkal. Kicsit mintha már kezdene fáradni, illatban többet mutat, mint ízben. (88 pont)

Királyudvar, Brut (Tokaj) Alma, édesfűszerek, kis kompótosság, vanília, szegfűszeg, narancs, rózsa. Lehetne több sav és több lendület benne, oxidált és eléggé édes karakterű. Viszont szép, krémes buborékok és érettség jellemzi. (86 pont)

Kreinbacher, Brut Classic (Somló) 85% Furmint, 15% Chardonnay. Zöldalma, ringló, kis méz, ásványosság, citrus, gyógynövények. Friss, üde tétel, sok apró buborékkal. A jól ihatóság jellemzi, közepesen hosszú lecsengéssel. (87 pont)

Kreinbacher, Brut Nature (Somló) 100 % Furmint. Gyümölcsös, élesztős aromák, alma, ásványosság, kis só, rózsa, gyógynövény, grapefruit, szegfűbors. Elegáns, komplex, élénk savszerkezet. Krémes, apró buborékokkal, szép lecsengéssel. (90 pont)

Francois President, Rosé Brut 2010 (Etyek-Buda) Gyümölcsös illat, ízben vajas, fűszeres, cseresznye és nagyon érett eper, kifejezetten édes karakter. Hamar elillan az a kevés buborék is, ami benne van, fáradt, kevés savval. (80 pont)

Alfred Gratien, Rosé Brut (Champagne) Szép gyümölcsösség, elegáns, fűszeres, pörkölt aromákkal, ásványossággal, grapefruit, kis karamell, élesztősség. Friss, a savszerkezet, a buborékok és a habzás is szép. (88 pont)

Az én sorrendem:

1.Pierre Gimonnet & Fils Champagne

2.Kreinbacher, Brut Nature pezsgő

3.Billecart-Salmon Brut Reserve Champagne

4.Wolfberger, Riesling Brut Crémant

5.Alfred Gratien, Rosé Brut Champagne

Az összesített sorrend:

1. Pierre Gimonnet & Fils Champagne

2. Kreinbacher, Brut Nature pezsgő

3. Királyudvar, Brut pezsgő

4. Alfred Gratien, Rosé Brut Champagne

5. Wolfberger, Riesling Brut Crémant

Címkék: alfred gratien, Billecart-Salmon, Borkollégium, Bortolomiol, Champagne, francois, Királyudvar, Kreinbacher, pezsgő, pierre gimonnet, prosecco, Rutinart, santha margherita, wolfberger

← Heimann sor a feszten Fekete Béla Somlói Aranyhegy Furmint 2007 →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?
Loading
00:00 / 35:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!