• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Felfedezem a sört! ? A házi sörfőzők versenyén jártam

2015-04-08 ● Kodela Mia

Na, engem aztán jól beledobtak a mély vízbe, vagy inkább mondjam azt, hogy a sörbe? Oké, hagyjuk a szóvicceket. A lényeg, hogy szinte sosem iszom sört…

Csak néha nyáron citromosat, ha nincs kéznél bor. Igen, a sör szerelmeseinek és szakértőinek mondom, akiknek most felszaladt a szemöldökük, van ilyen is. De az elhatározásomnak köszönhetően inkább csak volt, mert úgy döntöttem, hogy ideje jobban megismerni a bor mellett a söröket is. Volt persze erre egy szépen felépített tervem listával, internetes honlapok címeivel, kipróbálandó sörökkel, jövőbeni interjúalanyokkal, házi és ipari főzéssel, felsőerjesztéssel és IPA-val, amikről ugyan most még azt sem tudom, hogy ugyanazzal az eljárással készülnek-e?

Mivel már évek óta nincs kedvem részt venni az állami ünnepségeken és most sem szándékoztam szinkron szavalni a Nemzeti dalt, – de azt nagyon is el tudom képzelni, hogy Petőfiék a Pilvaxban bizony legurítottak egy-két korsóval, hogy meglegyen az erő a forradalomhoz – nem tűnt akkora szentségtörésnek elmenni az Élesztőbe kicsit körülnézni, ahol március 15-én rendezték meg a IV. Házisörfőző Versenyt. Az előre kitalált terveimhez képest hirtelen jött a meghívás, így nem is volt lehetőségem arra, hogy csak azután merüljek el a házi sörfőzésben, miután már minden egyéb tudás a kisujjamban van. Emiatt legalább olyan megilletődött voltam, mint Habony Árpád a nemzeti vitrin előtt, de nem futamodtam meg a kihívástól, és ugyan elég bátortalanul, de annál nagyobb lelkesedéssel jelentem meg a helyszínen.

A házi sörfőzők versenyén jártam - borravalo.hu

Amíg a szakértők és bloggerek már második napja szorgosan zsűrizték a közel 260 beküldött tételt, addig Drajkó Zsombor mesélt nekem kicsit a versenyről és a házi sörökről. A bírálás egy 50 pontos rendszerben, az un. Beer Judge Certification Program alapján zajlik, ahol értékelik az aromát, megjelenést, ízt, kortyérzetet és összbenyomást. Akik bírálnak, azok előtte részt vesznek egy két napos tanfolyamon, ahol bemutatják a versenykategóriák söreinek tipikus jellemzőit, emellett pedig a leggyakoribb sörhibákkal is megismertetik őket, hogy igazán felkészültek legyenek. Nyolc kategóriában indulhattak idén a versenyzők: bécsi ászok, kölsch, ír vörös, russian imperial stout, amerikai IPA, savanyított sör, belga erős ale és gerilla sörök.

Megtudtam, hogy házi sört évi 1000 literig bárki készíthet, mindössze be kell jelentenie és kereskedelmi forgalomba nem kerülhet, tehát ezek tényleg csak a saját magunk, vagy barátaink örömére készülhetnek. Vagy bánatára, ha nem jól készítik őket, bár Zsombor szerint a tavalyi évhez képest jóval kevesebb hibás sört neveztek, amit ő mindenképpen pozitív eredménynek lát.

A házi sörfőzők versenyén jártam - borravalo.hu

Természetesen ő is főz sajátot, először egy brown ale stílusút kóstolhattam, amit fügével készített, ez egy nagyon kellemes, kicsit karamellás, érezhetően fügés karakterű sör, ami nincs agyonkomlózva, ezért csak a végén érezni egy kis kesernyésséget, és alapvetően jól iható, aromás sör. Lehet, hogy azért mert ez volt az első, de megszavaztam neki a nap kedvence díjat. A másik egy vörösáfonyás, goji bogyós flamand vörös ale volt, tejsavval erjesztve, amibe még balzsamecet is került. Ez is gyümölcsös volt, egyszerre fanyar és kicsit édes, fémes ízű lecsengéssel. A korty krémes, kis sóssággal, igazán izgalmas volt és szintén jó ivású.

Miközben a sörök mellett a borokról és a borhibákról beszélgettünk, eljutottunk a „brett a sörben is van” témához, és persze feltétlenül ki kellett próbálnom azt is. Egy savanyított sör volt, amiben valóban jól érezhető volt a jellegzetes, a borokban is megtalálható animális jelleg, ami elsőre még némi vizeletszaggal is keveredett, de ilyen kis semmiségek nem szeghették a kedvem, úgyhogy bátran megkóstoltam? És még így sem volt sokkal jobb, de kis idő múlva azért némileg kiszellőzött belőle és citrusos, erősen vegetális aromák jöttek, kis édességgel a végén. Na jó, nem ez lesz a kedvencem, már látom.

A házi sörfőzők versenyén jártam - borravalo.hu

Viszont a sütőtökös ale, na az már teljesen más volt. Füstös, édeskés illat, édesfűszerekkel, fahéjjal, magával a sütőtökkel, kis kesernyével. Pár perc után kifejezett mézeskaláccsal, mandulával zárt, talán a test kicsit vékony az aromákhoz képest, de olyan igazi karácsony íze volt. Nem egy kifejezett nyári sör, de szerintem még így a hűvösebb tavaszban is igazán jól esik.

Így alakult tehát az első komoly találkozásom a sörökkel. Minden jóval izgalmasabb volt, mint egy hiper polcáról levett dobozos-gyümölcsös, szóval biztosan nem állok meg itt, hanem folytatom tovább a felfedezést!

foto 5 (2)

Természetesen elárulom a győztesek nevét is, a Grand Champion díjat Bajkai Tibor kapta, a többi kategóriában pedig így alakultak a helyezések:

Bécsi Ászok:

Arany: Merkl Norbert – Dunavíz II.
Ezüst: Stubna Ágoston, Czulek András – Vindobona Horreum
Bronz: Vastagh Péter – LKS Lager

Kölsch:

Arany: Pleva Gábor – Kölni Kakas
Ezüst: Nagy Gergely – Böll’s Kölsch
Bronz: Szarka Arnold – A Jóképű

Ír Vörös:

Arany: Závodszky gergő – RÖS
Ezüst: Bába Ákos – Rio-Red Irish October
Bronz: Kovács-Öller Tamás – John Joe Kelly

Russian Imperial Stout:

Arany: Bába Ákos – Fekete Szakáll
Ezüst: Paulus Marcell – Sanguis Scortörum
Bronz: Izsó Péter – Fekete Kristóf
Bronz: Walek Michal – Fiendish Oil

American IPA:

Arany – Sajgó Álmos – IPA 11
Ezüst – Gasztonyi Ádám – Flower Power
Bronz – Mühl Erik – 4C

Belga Erős Ale:

Arany: Závodszky Gergő – Ejnye Ottó
Ezüst: Pleva Gábor – Balga
Bronz: Fekete Dániel – Apátsági Tuttifrutti

Savanyított sör:

Arany: Bajkai Tibor – Oud Rosita
Ezüst: Ambruzs Péter – Zweiliner
Bronz: Vastagh Péter – Wild Red Horse

Gerilla:

Arany: Schindler József – One Night: Seduction
Ezüst: Hara’Punk – Monkey Funky Yeah
Bronz: Schindler József – Zodiak IPA

Címkék: ale, bécsi ászok, Beer Judge Certification Program, élesztő, gerilla sör, házisör, házisörfőző verseny, IPA, ír vörös, kézműves sör, Kölsch, russian imperial stout, savanyított sör, sör

← Sörök a sonkához Felfedezem a sört! ? MONYO Brewing Co. →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció
Loading
00:00 / 38:08
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

  • Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Feb 25, 2025 • 42:32

    „A gasztronómia annyira jelen van mindennapjaimban” – monda Szathmáry Rajmund, a barátainak csak Döme, aki már 30 éve dolgozik séfként. Második otthonában, Angliában, 10 évig dolgozott, és ő lett az esküvőkirály, jelenleg a hatodik évét húzza Svájcban, a berni magyar nagykövetség executive séfjeként.

  • Kávéházaink története a mi történetünk is - beszélgetés Saly Noémivel

    Kávéházaink története a mi történetünk is - beszélgetés Saly Noémivel

    Feb 15, 2025 • 41:54

    Saly Noémi legújabb kötete, Az én Pestem olvasmányos kultúr- kávéház- és gasztronómia-történet Budapestről. Erről, és a szakácskönyvek kultúraformáló szerepéről beszélgettünk.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!