• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Spirit of Wine 2015

2015-04-21 ● borravalo.hu

Menetrendszerűen idén is lefutott az IFDT nagy portfólió-kóstolója, a Spirit of Wine. Évek óta nem csináltam olyat, hogy borok neveivel telegépelt A4-es lappal vágjak neki egy ilyen menetnek, most mégis muszáj volt. 300+ bor és 50+ párlat ugyanis nem játék.

Spirit of Wine 2015 - borravalo.hu

A paraméterek:

– Sofitel (Szerintem kicsit sötét a kóstoláshoz és a hőmérsékleti anomáliák is gyakoriak, de elegáns és a panoráma pazar. Viszont az elegancia még mindig sokaknál párosul brutális illatfelhővel – már leírni is unom, úgysem fog változni semmi, amíg a szakma és a társasági esemény-jelleg keveredik.).

– Borok (Sok külföldi pincétől jött el képviselő, legalább hárommal remek beszélgetést folytattam. Kedvesek, nyitottak voltak és sok volt az újdonság.)

– Párlatok (Idén először whisky is, de engem mindig a Brill zöldség-sorozata nyűgöz le.)

Persze nem sikerült mindent megkóstolni a papíromról, negyvenkilenc borról készítettem címkefotót, ezek között volt pár emlékezetes. A Pongrácz dél-afrikai Brut és Rose Methode Cap Classique új termék a palettán, a magyar származású korábbi tulajdonos honosította meg a stílust a vidéken. Komoly, elegáns italok. Buborékok terén nagy best buy a Barbadillo Brut Metodó Tradicional Espumoso 10 Euro alatt. Könnyű, vitális, nyári. A Summarocca mindig egyenletes teljesítményt nyújt a középkategóriában, de nálam a TOHU vitte a prímet a Rewa Blanc de blancs-al (mondjuk az ára alulról karcolja a tíz ropit, de tele van finoman élesztős, sütis és határozottan kakaós jegyekkel, apró gyöngyözéssel).

Spirit of Wine 2015 - borravalo.hu

Fehérben a Schlumberger és a Dr. Loosen sort mindenképpen végig akartam nézni, sikerült is. Dr. Loosen „alap” L Riesling-je 2011-ből 3000 Ft körül határozottan jó vétel, most a két „nagy testvér” nem ütött szíven, talán nem voltam a maradékcukorra hangolva. Schlumbergeréktől a Kitterlé Pinot Gris és a Riesling Grand Cru volt kiemelkedő, sajnos nem olcsóak. Megkóstoltam pár rozét is, nem a magyar piacon megszokott gyümölcsbombák voltak – főleg nem a franciák. Viszont itt is akadt egy szép tétel, Château du Rouët Cuvée Réservée Tradition Côtes De Provence 2013. A palack szerintem borzasztó, de ami benne van, az túlmutat a kategórián.

Vörösben a Yalumba Patchwork Shiraz hozta az általam úgy szeretett finoman mentás, keleti fűszeres jegyeket. Nagyot szólt még a LAN A Mano 2010 (csak kevés a sava), a Roda Rioja Reserva 2009 (csak kevés a sava) és a Potro de Piedra Family Reserve (CS-CF) 2008 is (csak kevés a sava). Az olaszok, franciák valahogy most nem fogtak meg, pedig a brunellokig és CdP-kig bezárólag mindent lehetett nyalogatni. Lehet, hogy csak én fáradtam el a végére. A magyarokra nem is nagyon jutott idő, persze a Gróf Buttler Nagy-Eged Syrah Superior-t nem tudtam kihagyni. Érett, nagy anyag, de nagyon ül rajta a fa (tubákos, rumpuncsos jegyek írják felül az izgalmas fűszerességet). Négy éves, nagyon kíváncsi vagyok, hogy le tudja-e vetkőzni később. Ha ilyen szinten fog tudni megújulni a kínálat (kb. tizenöt százalékra tippelem az újdonságok arányát), akkor később sem fog unalmassá válni a tematika és jó nemzetközi kitekintés (tanulás!) lehet az est vége jövőre is.

Címkék: Alana, Barbadillo, Château du Rouët, Dr. Loosen, gróf buttler, IFDT, irodalom, LAN, Pongrácz, Rewa, Roda, Schlumberger, sofitel, sow, Spirit of Wine, Summarocca, Tohu, Yalumba

← Paul Sapin Beaujolais Nouveau 2014 Somlói Vándor Olaszrizling 2013 →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista
Loading
00:00 / 38:04
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

  • Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Feb 25, 2025 • 42:32

    „A gasztronómia annyira jelen van mindennapjaimban” – monda Szathmáry Rajmund, a barátainak csak Döme, aki már 30 éve dolgozik séfként. Második otthonában, Angliában, 10 évig dolgozott, és ő lett az esküvőkirály, jelenleg a hatodik évét húzza Svájcban, a berni magyar nagykövetség executive séfjeként.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!