• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Egyénileg szép, összetettben kaotikus a Bikavér

2008-11-28 ● Kántor Endre

Jó kis Bikavér tesztet dobott össze a WSET Nemzetközi Borakedémia, szép, tizenegy tételt számláló sorral. Kicsit egri túlsúlyos volt, hét palackkal, ennek ellenére objektív ítéletre adott esélyt. Már amennyiben lehetne objektíven ítélni a Bikavért. De nem lehet, mert semmi egység nincs, még borvidéki szinten sem. Mi akkor a Bikavér, kérdjük mi?

Szóval van nekünk egy olyan borunk, amelynek a márkaneve talán ? mondjuk talán, a második dolog, ami egy külföldi fogyasztónak eszébe jut, a tokaji után Magyarországról. Azért csak talán, mert tapasztalatunk szerint egy átlagfogyasztónak az égvilágon semmi nem jut eszébe, egy fineszesebbnek a tokaji már beugrik, aki pedig még ennél is jobban beleásta magát, na annak jut eszébe a Bikavér. Viszont nincs róla jó véleménnyel általában, alsópolcos svindlinek tartja.

Hogy miért nézzük azt, hogy mi egy külföldi véleménye? Hát, hogy lássuk mi a nagyobb kép rólunk, borainkról. Nagyon jól mutatja ez a valós problémát: sajnos a helyzet az, hogy mi magunk sem tudunk kiigazodni ezen a küvén, emellett persze nagyon szép egyéni teljesítmények vannak. Mi ennek az oka? Hát az, hogy ugyan van Szekszárdon és Egerben saját szabályozás arról (Szekszárd kékfrankos gerincre, Eger cabsav gerincre épít, előbbinél kötelező alkotó a kadarka), hogy mi legyen egy Bikavérben, az irányok és stílusok teljesen eltérőek, még borvidéken belül is. Hogyan igazodjon ki ezen egy fogyasztó? Hogyan várják el a borászok, hogy kiigazodjon ? ez rejtély.

Ennek ellenére a Borakadémia szép tesztet hozott össze, jól választott tételekkel, ezek szépen demonstrálták kicsiben, a nagy képet, azt, amit már régóta mondunk: hazai boroknál pince-szinten dől el minden, sőt, gyakran tételszinten. Amit lehet, meg kell kóstolni, ami jó, meg kell jegyezni. Így is tettünk, Kántorbandi pedig Sinkó Kriszta (a Borakadémia igazgatója) segítségével még pontozni is nekiállt. Vakteszt volt, a palackok kilétét a végén fedték fel.

Sebestyén 2006

Mély rubin szín, gránátba hajlik. Illata közepesen intenzív, animális és pirosbogyós jegyekkel, és fával. Tannin sok van, és még nyers, a savak is magasak ? az egyensúly itt jó. A test közepes, nem egyenletes a lecsengése, lyukas a közepe. Közepesen intenzív íz, amely komplexitásban elmarad az illattól, főleg erdei gyümölcs és savanyú meggy, 79 pont. Tanninok miatt még várni kell vele.

Heimann 2006

Közepesnél erősebb rubin szín, vékony halvány rubin széllel. Illata közepesen intenzív, melegség árad belőle, rengeteg pirosbogyós gyümölcs, édesfűszerek és némi fa, ami szépen beépül. A sav közepesen erős, a tannin magasabb, de nem zavaró. A teste a könnyű és a közepes között van, lecsengése közepes. Ízében is pirosbogyósok, meggy. Egyszerű, nem összetett, harmonikus bor. 83 pont.

Vesztergombi Ferenc és Csaba 2005

Közepesnél erősebb rubin szín, vékony halvány rubin széllel. Illata is közepesen intenzív, vegetális, gyógynövényes, medvecukros, plusz fa. Teste közepes, a savai nem kihangsúlyozottak, a tanninok többen vannak, de szépen kerekednek, már nem nyersek. Ízében sok sok ánizs, gyógynövény, feketebogyós gyümölcs, a fa kicsit ránehezedik ezekre. Lecsengése közepes, némi kesernyével a végén. 82 pont.

Gál Tibor 2005

Gránátba hajló közepesen mély rubin szín. Közepesen intenzív, animális, gyógynövényes, pirosbogyós illat, ásványokkal, némi menta, némi fa. A leleplezést követően a Bikavértől elvileg idegen illatokat a pinot noir hangsúlyos jelenléttel magyarázzuk. Közepes tannin, sav és test, közepesnél hosszabb lecsengés, intenzív pirosbogyós gyümölcs zamat, az alkohol és a fa erősen érezhető a végén. 84 pont.

Bolyki 2005

Közepesen intenzív rubin szín, halvány rubin éllel. Illata intenzív, friss gyümölcsös, vegetális, fás jegyek. Koncentrált, az illatot tükröző zamat, sok pirosbogyóval és kis feketeborsos jeggyel megtoldva. Intenzív de kerek tannin, közepes sav és test, lecsengése hosszú, kellemes fanyarsággal a végén. 86 pont.

Thummerer 2004

Közepesen intenzív gránátba hajló rubin szín. A közepesen intenzív illatban rengeteg pirosbogyós gyümölcs, és némi vanília a fától. A tannin hangsúlyos, a savak közepesek, kimondottan intenzív pirosbogyós gyümölcsös íz, édesfűszerekkel. Közepesen hosszú lecsengés, kellemes kesernyével a végén. 83 pont.

Gróf Buttler 2005

Mély rubin szín, feketébe hajló mag. Intenzív illat, nagyon komplex, feketebogyós gyümölcsök, főleg szeder, medvecukor, menta, bazsalikom. Íze is ilyen komplex, borsossággal kiegészülve. Nagy test, magas tannin és sav, lecsengés nagyon hosszú. 89 pont.

St.Andrea Áldás 2006

Bíborba hajló mély rubin szín, élénk rubin széllel. Intenzív illat, kékvirágos, pirosbogyós gyümölcsös, cédrus és fa. Magas sav és tannin, nagy test, komplex, koncentrált íz, édesfűszerekkel, hosszú lecsengés. 88 pont.

St.Andrea Merengő 2006

Bíborba hajló mély rubin szín, fekete maggal. Intenzív illatában mineralitás, sok feketebogyós gyümölcs, fűszer és fa. Nagy test, magas tannin és sav, koncentrált ízében feketebogyók, karamell, kávé, csoki, fűszerek, lecsengésében szarvasgomba és sós mineralitás. 95 pont.

Takler Reserve 2006

Fekete mag, mély rubin szín a széle felé. Intenzív illat, pirosbogyós gyümölcsökkel, főleg meggyel, és édesfűszerekkel. Összetett, koncentrált zamat, nagy test és rengeteg szépen lekerekedett tannin, a savak bársonyosak. Hosszú lecsengés, az alkohol érződik a végén. 89 pont.

Gróf Buttler Nagy-Eged 2005

Fekete mag, mély rubin szín. Rendkívül intenzív illat, gyümölcsös, vegetális, gyógynövényes jegyekkel, bazsalikom, menta, nagyon diszkrét fa. Nagyon összetett és intenzív zamat, magas koncentráció, nagy test, sok tannin és sav, szépen összecsiszolva. 94 pont.

A sorból és az értékelésekből látszik, hogy derék pontszámokkal bíró borok jöttek össze. A kérdés csupán annyi: mi ez a Bikavér? Egy chiantis, könnyű, jó ivású bor, szép savakkal és tanninokkal, meg sok gyümölccsel, vagy egy bordeaux-i, nagytestű, komplex dolog? Lehetne még egy általunk preferált verzió, mely szerint egy markáns, felismerhető magyaros bor, gyümölcsökkel és fűszerekkel, jó savakkal és tanninokkal, stb. Egyelőre ez csak utópia, és a Bikavér éppen az, ami. Vagyis lehet éppenséggel bármi. Ami viszont szerintünk akkor sem jó út, ha a fenti sorral meg voltunk elégedve.

Címkék: bikavér, Bolyki, borakadémia, Buttler, Eger, Gál Tibor, Heimann, Sebestyén, St. Andrea, Szekszárd, Takler, Thummerer, Vesztergombi, WSET

← Szüret után: a toszkán küldetés Poncichterroir →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció
Loading
00:00 / 38:08
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

  • Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Feb 25, 2025 • 42:32

    „A gasztronómia annyira jelen van mindennapjaimban” – monda Szathmáry Rajmund, a barátainak csak Döme, aki már 30 éve dolgozik séfként. Második otthonában, Angliában, 10 évig dolgozott, és ő lett az esküvőkirály, jelenleg a hatodik évét húzza Svájcban, a berni magyar nagykövetség executive séfjeként.

  • Kávéházaink története a mi történetünk is - beszélgetés Saly Noémivel

    Kávéházaink története a mi történetünk is - beszélgetés Saly Noémivel

    Feb 15, 2025 • 41:54

    Saly Noémi legújabb kötete, Az én Pestem olvasmányos kultúr- kávéház- és gasztronómia-történet Budapestről. Erről, és a szakácskönyvek kultúraformáló szerepéről beszélgettünk.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!