• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Szüret után: a toszkán küldetés

2008-11-26 ● borravalo.hu

Toszkánába vetette a jó sorsa Stevie Kraftot, hogy ? többek közt ? a Chiantit tanulmányozza. Mindezt azért teszi, hogy másnak ne kelljen, hogy más nyugodtan tudja hajtani odahaza a melót az irodában. Mert az önzetlenség a lételeme, nem más. Hiába, az élet harc. Szóval elöljáróban egy kis Firenze, meg egy-két alapvetés a helyi borokról, némi bemelegítő borleírás.

Toszkána tanácsa a maga részéről minden évben összeválogat pár száz bort, egyfajta helyi besztofot, és ezt aztán boldog boldogtalannak mutogatja. No ez ügyben keveredett Stevie Kraft a jeles olasz tartományba. A kiválasztás egyszerű: minden borász beküldi a borát, a tartományi önkormányzat vérprofi sommelier-kel lezsűrizteti. (Látott már valaki olasz sommelier-t?. Nos, rutinban, tudásban, eleganciában utolérhetetlen lények ők, a SAS-hez könnyebb bekerülni, mint ebbe az elit csapatba).

Azok a borok, amelyek 82 pont fölött teljesítettek, bekerülnek egy könyvbe, amelyet aztán körbeküldenek mindenkinek, aki a borszakmában érintett, és érdekelnék az olasz borok, mondjuk úgy raklapszám. Minden bor ugyanolyan sansszal indul, a dolog ingyenes (figyelnek az urak az FVM-nél?), csak egy jelképes összeggel kell hozzájárulni a könyv elkészítéséhez (olyan 100 aeró körül van, ami nem egy nagy vasz iszt dasz, hitelválság ide vagy oda). A beválogatottak nagy része amúgy kistermelő, akinek sem pénze, sem ideje a Vinitalyn vagy a Vinexpón önálló standdal cifrálkodni, itt viszont szóhoz jutnak a borai.

2008_11_szuretutan1

Felkészületlenül érte Firenze szépsége Stevie Kraftot, aki amúgy szeret a cinikus genya pózában tetszelegni. Ez a város azonban annyira rendben van, hogy Kraft a bokája környékéről szedte össze az állát. Az olaszokban ezúttal nem a digókat látta, aki a félpályától megbénítják a játékot, hanem jófej kedves népeket, akik tesznek a nem fontos dolgokra, és olyan igazán fontos dolgokkal múlatják az időt, mint a szépség kajtatása, meg az élet maximális élvezete.

Városképileg pedig nem tesz rosszat egy településnek, ha konkrétan ott rendezik meg a reneszánszt. Jó ötlet, jól néz ki, jól mutat később is, nem kell elbontani. Ez az egész persze nem jött volna létre, ha nincsenek a velejéig korrupt Medicik, akik aztán az innen-onnan összeszedett pénzt nem szórják két kézzel jó dolgokra.

Néhány helyi schiacciata nevezetű szendviccsel indult a dörgölőzés az olasz gasztrokultúrához. Egyszerű rusztikus lepénykenyér, benne egy kis prosciutto (alias sonka), salame (alias igazi szalámi), gorgonzola (alias helyi büdös sajt). Hozzá meg ilyen-olyan neveken a sangiovese ? amely ugye Toszkána alapvető szőlőfajtája.

2008_11_szuretutan2

A neve azt jelenti hogy Jupiter Vére. Jó régi fajta, és az egész toszkán borászat ezen, meg a különböző klónjain alapult (persze volt még egy rakás, mára kipusztult jószág). Aztán jött a szupertoszkán fordulat a ’60-as ’70-es években és megjelent errefelé a merlot, a CabSav, a Syrah.

Sangiovesénk jellemzője a vékony héj, a másik nagyágyúhoz a nebbiolóhoz képest nincsenek annyira erős tanninjai (ezt úgy tessék érteni, hogy még így is simán átszakítja a betonfalat, na nem az ötméterest, csak a hármat). Ellenben savban erős, alapvetően cseresznyés jegyek vannak ízben illatban, de megfelelő hordós érleléssel egész ménesek/és gumigyárak költözhetnek bele.

Kezdetnek a Casa Emma 2006-os Chianti Classicójával próbálkozott Kraft. A bor 100% sangiovese, illatra kicsit poros cseresznye, meg valamennyi fahéjas-szegfűszeges fűszeresség. Az ízre könnyed, gyümölcsös, ez főleg meggyet, cseresznyét jelent, jelentkezik ugyanakkor egy kis sósság, ez komolyabbá teszi a bort. A savai közepesnél nagyobbak, a tanninok bár ott vannak, nem annyira agresszívak. Testre inkább sportos, mint kerek, de jó hosszan tart.

2008_11_szuretutan3

Aztán a Grattamacco 2006-os Bolgheri Rosso-ja következett. Érdekes dolog ez a Bolgheri. A hetvenes években itt okozott közbotrányt a Sassicaia azzal, hogy a borát nem volt hajlandó a szigorú olasz szabályok szerint készíteni, vagyis bordeaux-i fajtákat használt a helyiek helyett. Vino di Tavola, vagyis asztali bor besorolást kapott, de ez nem zavarta abban, hogy az amúgy kiváló borokat több száz dollárért adja az amcsiknak, akik imádták a ?szupertoszkán” jóságokat.

A szabályozás végül úgy vágta átal a gordiuszi csomót, hogy létrehozott egy Indicazione Geographica Tipica nevű kategóriát (IGT). Azóta viszont Bolgheriben helyi fajtának minősül a CabSav, a Merlot, így a kis falu végül is DOC, vagyis magasabb minősítést kapott. Nofene. Mostanra nagyon sokat próbálkoznak azzal, hogy szupertoszkán bort készítsenek, így a kategória egy kicsit veszített az izgalmasságából.

2008_11_szuretutan4

Nos Grattamaccóék bora mély rubinszínű, feketeszedres-áfonyás illatot mutat. Közepes test, sok, kifejezetten erős tanninnal, sok fűszer, fekete bogyók mindenhol. A sav a közepesnél erősebb, az alkohol a helyén, a végén füstös fa zárja le.

A következőkben Kraft a Chianti Rufinában szerzett élményeit osztja majd meg. Megkóstol mindent, és leírja, hogy a kedves olvasónak se utazásra, se kóstolásra ne kelljen fecsérelni a drága időt. Mert ilyen áldozatkész, azért.

Címkék: Chianti, nebbiolo, olasz, Sangiovese, szupertoszkán, Toscana

← Borzuhatag 2: Malatinszky Cabernet franc-ok vertikális tesztje Egyénileg szép, összetettben kaotikus a Bikavér →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?
Loading
00:00 / 35:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!