• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Érződnek-e a borban boldog négerek?

2009-06-03 ● borravalo.hu

Vajon kiérezni vakkóstolón a fair trade borokból a társadalmi igazságosságot? El kell-e ájulni a biodinamikától? Mi a fene értelme van annak, ha egy borászat csökkenti a széndioxidkibocsátást? Marketinges szájtépés, vagy a bolygó megmentése? Rövid fogalomtisztázó, vitaindító bejegyzés, a nyájas olvasók essenek egymásnak, vitatkozzanak, keménykedjenek, kommenteljenek!
A magyarál egy kicsit komolyabb vásárlóerővel bíró piacokon egyre több „etikus” borba botlik az ember. Sőt, úgy általában egyre több a bio meg a mindenféle jófejségből a polcra tett termék. Mondjuk úgy, hogy a boripar egy elég komoly világtrendet lovagol meg a világ boldogabbik felén. Boldogabbik fele alatt természetesen olyan vásárlóerőt ertünk, amely lehetővé teszi, hogy a fogyasztó olyan elméleti értékek iránt fizessen, mint boldog harmadik világbeli közösségek, vagy tehénszarvban kevergetett szar.

Tisztázzuk akkor, hogy mit is értünk etikus bor kifejezés alatt. Etikus a bor alapvetően háromféle kontextusban tud lenni: egyrészt környezeti-vegyszerfelhasználási, másrészt természetvédelmi, harmadrészt társadalmi értelemben. Vegyük akkor sorba, hogy ki kicsoda ezen a pályán.

Környezet

Organikus „bio” bor: Ez itt elsősorban organikus szőlőművelésből származó borokat jelent. A szőlész – és a borász is – szigorú előírásoknak megfelelően dolgozik, amit egy rakat nagyokos ellenőriz, hogy a címkén aztán feltűnhessen az ilyen-olyan „bio” logó. A szőlőben eléggé meg van kötve az ember keze, persze olyan dolgokat, mint a rézgáliccal kevert mész, alias bordeaux-i lé, szabad használni. Kénezni is lehet, igaz sokkal kevesebbet, mint a hagyományos borászatban. Igazán kemény bio előírások sem műanyagdugót, sem csavarzárat nem tesznek lehetővé.

Biodinamika: a külső szemlélő számára maga a megtestesült vajákosság. A biodinamikus gazda a hold állása szerint tesz mindent a szőlőben, tehénszarvban trágyát keverget – dinamizál -, ezt aztán sós kútba veti, kerék alá teszi, végül szétszórja az ültetvényen. Ha azonban közelebbről megnézzük, arról van szó, hogy megveszekedett részletességgel törődnek a szőlővel, szigorúan természetes anyagokat használnak, magyarul a dolog annyira természetes, amennyire csak lehet. A borok pedig, ha jók, akkor nagyon jók.

Viticiulture raisonné: „mértékletes szőlészet”. A franciáknál terjedt el, mostanában már boldog-boldogtalan használja a kifejezést, mindenféle szőlészetre. Az eredeti okosság abból áll, hogy nem vetjük el a modern mezőgazdaság lehetőségeit, de csak akkor alkalmazzuk őket, ha tényleg szükség van rájuk. Magyarul, nem a naptár szerint permetezünk, hanem akkor, ha tényleg megjelent x-y-avagy z kártevő. Elvileg jelentősen csökken a mérgek száma, de a termelés továbbra is megbízható, kiszámítható.

Klíma- és természetvédelem

Csökkentett CO2-kibocsátás: a borászat „Carbon Footprint” vizsgálatot kér maga ellen. Vagyis megbíznak egy céget, hogy ugyan derítse már ki, hogy mennyi szén-dioxidot lök a levegőbe minden egyes megtermelt palack shiraz, és hogyan lehet ezt csökkenteni. Van olyan ausztrál borászat, amely minden egyes, a cégnél üzemelő belső égésű motor után – traktor avagy céges kocsi – 17 fát ültet, mert nagyjából ennyi dolgozza fel egy kocsi CO2-kibocsátását. Azt azért tegyük hozzá, hogy – a Bush-adminisztrációval ellentétben – a borágazat készpénznek veszi, hogy a klímaváltozást a levegőbe pöfékelt széndioxid okkozza. Namármost, ha a klíma változik, akkor a bortermelés is változik, meg változnak a borfogyasztási szokások is. Következésképpen, a hosszú távon gondolkodó pesszimisták számára a legjobb befektetés az, ha a Trondheim környéki fjordokban vásárolnak déli kitettségű lejtőket a majdani rizlingültetvényeknek.


Ilyen olyan jófej természetvédelmi programokban való részvétel:
lehet érezni Miguel Torres Chilében készített borain, hogy a cég jelentős összeget áldoz az Andok kondorkeselyűinek megmentésére? Természetesen vannak ennél jóval direktebb, és érdekvezéreltebb programok is, mint az Amorimé. A világ legnagyobb dugógyártója a portugál paratölgy-ligetek megmentésére indított kampányt.

Társadalmi jófejség

Fair Trade borok, alias méltányos kereskedelem: a hetvenes években indult mozgalom nem megváltani akarja a világot, csak egy árnyalatnyival igazságosabbá tenni. Az első termékük a kávé volt. A Fair Trade elvileg kiiktatja a közvetítő kereskedelmet, és magasabb profithoz juttatja a termelőt. Az eredeti modellt a kávékereskedelemben dolgozták ki, de ma már egy rakás klasszikus „gyarmatáru” mellett a pakisztáni focilabdáktól a borig rengeteg termék szerepel a portfólióban. A megtermelt profit egy részét közösségfejlesztésre, iskolák, közösségi központok építésére fordítják, vagy vesznek egy rakat biciklit a falusiaknak. A Fair Trade termékek forgalma a brit piacon öt év alatt majdnem négyszeresére nőtt. Főleg az olyan elcseszett helyek, mint Dél-Afrika, illetve Chile és Argentina elmaradottabb kisközösségei profitálnak a fair bor kereskedelemből. Jelenleg azért lobbiznak, hogy az EU csökkentse a Fair Trade borokra vonatkozó behozatali vámot, hogy a közösségi piacon egyenlő félként mérkőzhessenek a helyi borokkal.

Erre mondják azt az európai bortermelők, hogy kifejezetten jó dolog, persze szigorúan marketingszempontból, ha az ember szőlleje valami elcseszett afrikai polgárháborús tűzfészekben van. A kérdés legfőképpen az, hogy hajlandó-e a fogyasztó többet fizetni azért, hogy hosszú távon elméletileg megígérik neki, hogy nem kell az adófontjaiból/dollárjaiból/euróiból/forintjaiból (muhaha) békefenntartókat küldeni a térségbe, mert a méltányos kereskedelem miatt a sok feka nem esik egymásnak bozótvágó késsel.

Fekete gazdasági megerősítés: nos, így sikerült lefordítani azt, hogy Black Empowerment. A dél-afrikai kormányprogram célja, hogy az Apartheid elnyomása után gazdasági erőhöz juttassa az ország fekete lakosságát. Volt egy visszautasíthatatlan ajánlat a fehér borosgazdáknak – srácok, adjatok valamit a fekete munkásaitoknak, vagy menjetek a fenébe. Ilyen kezdeményezés volt például a Ses’fikile, amely xoisául azt jelenti, „megérkeztünk”. A borászat, melyet fekete nők irányatanak. Nos a Black Empowerment egy rakat fekete kisbirtokost, és ilyen-olyan szövetkezetet eredményezett, akik lassan tanulnak bele a bizniszbe. Kérdés persze, hogy a fekete lurkók széles vigyora érezhető-e a borban.

Nos ezek volnának az etikus borok legfőbb kategóriái, természetesen átfedések akadhatnak. Képzeljünk el egy biodinamikus, feketék által vezetett Fair Trade borászatot, amely kötésig benne van a nagykudu megmentéséért folytatott programban. Van ennek értelme? Mitől jobb ez a bor, azon kívül, hogy csökkenti a fogyasztói társadalom léte, és igazságtalanságai okán mindenkiben lappangó lelkiismeretfurdalást?

Korábban:

Organikus duhajkodás a kétéves Terroir Clubtól

Búr-borok: zsiráfsiráz és zebratage

A 20 legjobb biobor – újvilág (’08 London, 4. rész)

A 20 legjobb biobor – óvilág (’08 London, 3. rész)

Asterix a nemzetközi terroirista

Címkék: biobor, Biodinamika, CO2, Fair Trade, Organikus, természetvédelem

← Képzelt riport egy spanyol borfesztiválról Miért is vagyunk másnaposak? →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?
Loading
00:00 / 35:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!