• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Szüret után: a toszkán küldetés

2008-11-26 ● borravalo.hu

Toszkánába vetette a jó sorsa Stevie Kraftot, hogy ? többek közt ? a Chiantit tanulmányozza. Mindezt azért teszi, hogy másnak ne kelljen, hogy más nyugodtan tudja hajtani odahaza a melót az irodában. Mert az önzetlenség a lételeme, nem más. Hiába, az élet harc. Szóval elöljáróban egy kis Firenze, meg egy-két alapvetés a helyi borokról, némi bemelegítő borleírás.

Toszkána tanácsa a maga részéről minden évben összeválogat pár száz bort, egyfajta helyi besztofot, és ezt aztán boldog boldogtalannak mutogatja. No ez ügyben keveredett Stevie Kraft a jeles olasz tartományba. A kiválasztás egyszerű: minden borász beküldi a borát, a tartományi önkormányzat vérprofi sommelier-kel lezsűrizteti. (Látott már valaki olasz sommelier-t?. Nos, rutinban, tudásban, eleganciában utolérhetetlen lények ők, a SAS-hez könnyebb bekerülni, mint ebbe az elit csapatba).

Azok a borok, amelyek 82 pont fölött teljesítettek, bekerülnek egy könyvbe, amelyet aztán körbeküldenek mindenkinek, aki a borszakmában érintett, és érdekelnék az olasz borok, mondjuk úgy raklapszám. Minden bor ugyanolyan sansszal indul, a dolog ingyenes (figyelnek az urak az FVM-nél?), csak egy jelképes összeggel kell hozzájárulni a könyv elkészítéséhez (olyan 100 aeró körül van, ami nem egy nagy vasz iszt dasz, hitelválság ide vagy oda). A beválogatottak nagy része amúgy kistermelő, akinek sem pénze, sem ideje a Vinitalyn vagy a Vinexpón önálló standdal cifrálkodni, itt viszont szóhoz jutnak a borai.

2008_11_szuretutan1

Felkészületlenül érte Firenze szépsége Stevie Kraftot, aki amúgy szeret a cinikus genya pózában tetszelegni. Ez a város azonban annyira rendben van, hogy Kraft a bokája környékéről szedte össze az állát. Az olaszokban ezúttal nem a digókat látta, aki a félpályától megbénítják a játékot, hanem jófej kedves népeket, akik tesznek a nem fontos dolgokra, és olyan igazán fontos dolgokkal múlatják az időt, mint a szépség kajtatása, meg az élet maximális élvezete.

Városképileg pedig nem tesz rosszat egy településnek, ha konkrétan ott rendezik meg a reneszánszt. Jó ötlet, jól néz ki, jól mutat később is, nem kell elbontani. Ez az egész persze nem jött volna létre, ha nincsenek a velejéig korrupt Medicik, akik aztán az innen-onnan összeszedett pénzt nem szórják két kézzel jó dolgokra.

Néhány helyi schiacciata nevezetű szendviccsel indult a dörgölőzés az olasz gasztrokultúrához. Egyszerű rusztikus lepénykenyér, benne egy kis prosciutto (alias sonka), salame (alias igazi szalámi), gorgonzola (alias helyi büdös sajt). Hozzá meg ilyen-olyan neveken a sangiovese ? amely ugye Toszkána alapvető szőlőfajtája.

2008_11_szuretutan2

A neve azt jelenti hogy Jupiter Vére. Jó régi fajta, és az egész toszkán borászat ezen, meg a különböző klónjain alapult (persze volt még egy rakás, mára kipusztult jószág). Aztán jött a szupertoszkán fordulat a ’60-as ’70-es években és megjelent errefelé a merlot, a CabSav, a Syrah.

Sangiovesénk jellemzője a vékony héj, a másik nagyágyúhoz a nebbiolóhoz képest nincsenek annyira erős tanninjai (ezt úgy tessék érteni, hogy még így is simán átszakítja a betonfalat, na nem az ötméterest, csak a hármat). Ellenben savban erős, alapvetően cseresznyés jegyek vannak ízben illatban, de megfelelő hordós érleléssel egész ménesek/és gumigyárak költözhetnek bele.

Kezdetnek a Casa Emma 2006-os Chianti Classicójával próbálkozott Kraft. A bor 100% sangiovese, illatra kicsit poros cseresznye, meg valamennyi fahéjas-szegfűszeges fűszeresség. Az ízre könnyed, gyümölcsös, ez főleg meggyet, cseresznyét jelent, jelentkezik ugyanakkor egy kis sósság, ez komolyabbá teszi a bort. A savai közepesnél nagyobbak, a tanninok bár ott vannak, nem annyira agresszívak. Testre inkább sportos, mint kerek, de jó hosszan tart.

2008_11_szuretutan3

Aztán a Grattamacco 2006-os Bolgheri Rosso-ja következett. Érdekes dolog ez a Bolgheri. A hetvenes években itt okozott közbotrányt a Sassicaia azzal, hogy a borát nem volt hajlandó a szigorú olasz szabályok szerint készíteni, vagyis bordeaux-i fajtákat használt a helyiek helyett. Vino di Tavola, vagyis asztali bor besorolást kapott, de ez nem zavarta abban, hogy az amúgy kiváló borokat több száz dollárért adja az amcsiknak, akik imádták a ?szupertoszkán” jóságokat.

A szabályozás végül úgy vágta átal a gordiuszi csomót, hogy létrehozott egy Indicazione Geographica Tipica nevű kategóriát (IGT). Azóta viszont Bolgheriben helyi fajtának minősül a CabSav, a Merlot, így a kis falu végül is DOC, vagyis magasabb minősítést kapott. Nofene. Mostanra nagyon sokat próbálkoznak azzal, hogy szupertoszkán bort készítsenek, így a kategória egy kicsit veszített az izgalmasságából.

2008_11_szuretutan4

Nos Grattamaccóék bora mély rubinszínű, feketeszedres-áfonyás illatot mutat. Közepes test, sok, kifejezetten erős tanninnal, sok fűszer, fekete bogyók mindenhol. A sav a közepesnél erősebb, az alkohol a helyén, a végén füstös fa zárja le.

A következőkben Kraft a Chianti Rufinában szerzett élményeit osztja majd meg. Megkóstol mindent, és leírja, hogy a kedves olvasónak se utazásra, se kóstolásra ne kelljen fecsérelni a drága időt. Mert ilyen áldozatkész, azért.

Címkék: Chianti, nebbiolo, olasz, Sangiovese, szupertoszkán, Toscana

← Borzuhatag 2: Malatinszky Cabernet franc-ok vertikális tesztje Egyénileg szép, összetettben kaotikus a Bikavér →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista
Loading
00:00 / 38:04
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

  • Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Feb 25, 2025 • 42:32

    „A gasztronómia annyira jelen van mindennapjaimban” – monda Szathmáry Rajmund, a barátainak csak Döme, aki már 30 éve dolgozik séfként. Második otthonában, Angliában, 10 évig dolgozott, és ő lett az esküvőkirály, jelenleg a hatodik évét húzza Svájcban, a berni magyar nagykövetség executive séfjeként.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!