• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Így nyitott Erdőbénye

2015-08-26 ● Kodela Mia

A Bor, mámor?Bénye fesztivál volt az egyik kedvenc tavalyi programunk, így idén sem lehetett opció, hogy kihagyjuk. Nem nagyon terveztünk előre semmit, de a Nyitó Kóstoló, amit péntek este a Szepsi Laczkó Máté Emlékházban tartottak, mindnyájunkat érdekelt.

IMG_3953Nem akartam egész végig jegyzetfüzettel mászkálni a fesztiválon, ezért is örültem a lehetőségnek, hogy egy ültetett kóstolón legalább egy-egy bort (majdnem) minden pincészettől megnézhetek. Még este nyolckor is fülledt meleg volt, a terem zsúfolásig megtelt, mi pedig minden zavaró körülmény és zsibongás ellenére lassacskán belerázódtunk a fesztivál hangulatába. Érezhetően kevesebben voltak idén, és bár a Bujdosó Trió és a Butterfly Effect hallgatása közben ez nekünk eszünkbe se jutott, csak remélhetem, hogy a látogatószám nem befolyásolja a jövő évi rendezvényt. A gasztronómiai kínálat most is remek volt, és jó kávéból sem volt hiány, hála az Espresso Embassy-nek.

IMG_3943A három nap ellenére nem jutottunk el mindenhova kóstolni, – amiben az Erdőbénye környéki programok (Tállya, Mád, Tarcal) is szerepet játszottak ? ahol voltunk, onnan viszont nagyrészt jó élményekkel távoztunk, már ami a borokat illet. Nagyon kedves volt az Ábrahám pincétől, hogy péntek éjszaka a kedvünkért felbontott néhány nagyon szép tételt, na, ott utólag sajnáltam, hogy inkább kedélyes borozgatás, mint szakmai kóstolás volt?. Csite Norbert Toplec Furmintjait többször is megkóstoltuk a fesztivál alatt, a Jakab pincénél régebbi, 2007-8-9-es Padi-hegyi Furmintokat is meg tudtunk nézni, ami borzasztóan izgalmas volt, pláne, hogy az egyik kedvenc itteni pincészetemről volt szó. Vasárnap este jócskán elkésve jutottunk csak fel a még mindig lenyűgözően szép Béres Szőlőbirtokra, ahol annak ellenére, hogy a hivatalos programnak már vége volt, egy-egy pohár sárgamuskotályra azért meghívtak bennünket, és aznap este még Ungváry Krisztián is tartott nekünk egy tíz perces villám borkóstolót a Vayi pincészetnél. A Gigerli borkínálata mellett is elidőztünk mindhárom nap, náluk a Babylon furmint mellett a Rány tetszett a legjobban.

IMG_3958

A Nyitó Kóstoló tételei:

Gigerli, Babylon Furmint 2013

Édes, behízelgő illattal nyit, ízben barack, kis ananász, kandírozott gyömbér, friss citrusos aromák, sósság. Tiszta, könnyed, jól iható bor, eleven savakkal. Telitalálat volt ezzel kezdeni a sort, nekem nagyon tetszett itt, és később a fesztivál folyamán is.

Vayi, 100 éves 2013

Félszáraz, spontán erjedt, reduktív tétel. Illatban, ízben is édes, fehérhúsú gyümölcsök, kis mandula, édesfűszerek, méz. Kellemes, gyümölcsös, behízelgő tétel, amiből azért nekem hiányzott a friss, eleven savasság.

Bardon, Meszes Furmint 2013

Félszáraz tétel ez is, illatában mégis neutrálisabb, mint az előző. Ízben mézdinnye, körte, virágosság, bodza, méz, kis zöldesség. Érdekes módon sauvignon blanc-os jegyeket mutatnak a bor aromái. A sav élénk, könnyeddé és jól ihatóvá teszi, ellensúlyozza az édességet.

Csite, Toplec Furmint 2012

Kis petrolos illattal nyit, ízben neutrális, alma, almahéj, érett citrus, kis vanília, fűszeresség, ebben érzem először igazán a mineralitást. Szikár, közepes savval, maradékcukorral. Nem elegánsnak, inkább rusztikusnak érzem, karakteres bor, amire oda kell figyelni.

Préselő, Furmint 2013

A pincészet első évjáratának a borát kóstolhattuk. Édesfűszeres, behízelgő illat, birs, fehérhúsú gyümölcsök, vanília, kis mazsola, méz, gyömbér. Szépek az aromák, ugyanakkor a szerkezete billen kicsit, több sav kéne, és az alkohol is magas hozzá. Botritisz, kis oxidáció is érződik, most van a csúcsán a bor, ami a szerkezeti hiányosságok ellenére teljesen korrekt.

IMG_3922

Jakab, Padihegy Furmint 2011

Kénes-petrolos illat, szellőznie kell, utána gazdag, fűszeres bor kapunk. Selyemcukor, alma, almahéj, édesfűszer, grapefruit, sós-mineralitás, petrolosság, kis méz. Az ásványos és citrusos jegyek uralják a bort. Alacsony alkohol (12%), közepes test. Komplex, érett bor, szép savszerkezettel, jó egyensúllyal, hosszú lecsengéssel.

Karádi-Berger, Narancsi Furmint 2013

Illatban vajasság és édesfűszerek. Ízben fehérhúsú gyümölcsök, barack, méz, ásványosság, gyalult fa, hordófűszerek, kis vanília, citrus. A lecsengésben cseresség, az édes íz az éles savakkal diszharmonikus kissé.

Budaházy-Fekete Kúria, Christmann Hárslevelű 2013

Intenzív illat, egyből a hordós jegyek jönnek, bár csak 10%-a volt újhordóban. Mézes, édesfűszeres, fás jegyek, gyümölcsökkel. Kifejezetten édes, a cukrosság dominál benne, a sav kevés hozzá, lágy. Félszáraz tétel, de jobb egyensúly kéne hozzá, így kissé lapos marad, az alkohol pedig magas.

Illés Pince, 3 Puttonyos Aszú 2007

Hibás palack, nem értékelem.

Béres Szőlőbirtok, Sárgamuskotály Késői Szüret 2013

Tiszta illat, méz, édesfűszerek, a muskotály tipikus jegyei benne, szőlő, mazsola, aszalt barack. 208 g/l maradékcukorral édes, behízelgő. Kevés a sav (ennyi cukorhoz soha nem lehet elég), ennek ellenére nagyon szerethető, egyenes, tiszta bor.

Címkék: Bardon, Béres Szőlőbirtok, bor, Bor mámor Bénye, borfesztivál, Budaházy-Fekete Kúria, Csite, Erdőbénye, Gigerli, Illés Pince, jakab, Karádi - Berger, mámor...Bénye 2015, Préselő, Tokaj, Vayi

← Wassmann Villányi Kékfrankos 2012 Leth Blauer Zweigelt Klassik 2013 →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Mit adott nekünk Gundel Károly?
Loading
00:00 / 32:13
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Oct 21, 2025 • 32:13

    Világlátott vendéglős, hagyományőrző, újító, gasztro író, akiről a világkiállítás kapcsán még a New York Times is szuperlatívuszokban írt. Katona Csaba történész és Kántor Bandi születésének évfordulója apropóján beszélgetnek Gundel Károlyról.

  • Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Oct 16, 2025 • 36:22

    Az idei nyár is dúskált gasztro élményekben – persze így van ez, ha az ember eleve keresi ezeket. Gazdagodtunk szép élményekkel külföldön és itthon is, ezeket elevenítjük fel.

  • Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Oct 9, 2025 • 39:05

    Mit keresnek a celebek a lepárlókban, pincékben? Mióta trend az, hogy egy színész, zenész, vagy sportoló saját italmárkát népszerűsít? Erről beszélgettünk Nagy Zoltánnal, a Boutiq’Bar tulajdonosával.

  • Bubik Szekszárdról - 1838

    Bubik Szekszárdról - 1838

    Sep 30, 2025 • 37:03

    Szekszárd és pezsgő? Ráadásul methodé tradicionelle, azaz palackos erjesztés és érlelés? Az 1838 nem egy dátum, bár az is lehetne, hisz a magyar pezsgőgyártás hőskorát idézi meg, a számmal ellátott palackokban azonban egy borvidék teljesen új arca mutatkozik be.

  • Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Sep 23, 2025 • 15:21

    Izgalmas, rendhagyó és hiánypótló bemutatón vehettünk részt a Casa Ron Matusalem és a Liquid Gold rendezésében: a master blender Cynthia Vargas először hagyta el a dominikai érlelőpincét, hogy bemutassa, mivel dolgozik most, milyen újdonságok vannak.

  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!