• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Beaujolais …2014

2015-11-26 ● borravalo.hu

Miért vásároltam tavalyi bozsolét, amikor már napok (!) óta itt az új évjárat? Három oka volt. Ja nem, négy…

Egy: a neten fellelhető információ szerint a gamay, melyből a bor készül, remekül érezte magát 2014-ben. Azt is írták, az elmúlt évtized legjobb bozsolés évjárata volt.

Kettő: a széndioxidos macerációval készült borok eltarthatóságáról sokféle mendemonda terjeng.
Nem érlelhető, ez nyilvánvaló. De vajon fogyasztható marad a következő évjárat beköszöntéig?

Három: az Auchan 500 Ft-ra árazta le őket egységesen. A borosztályon hozzáértő ember dolgozik, mondatja velem optimista énem, az újak beköszönte előtt ki kell szórni, ami van.

Ja igen, és a negyedik ok. Mert a legfontosabb, hogy ezt Neked is elmesélhessem, kedves Olvasó.

Beaujolais... 2014 - borravalo.hu

Nyolc fokos hotelerkélyen lassan hűtve, már a hotelszobában bontás után azonnal, bontás után két órával és másnap kóstoltam rá a borokra. A legpuccosabb címkével ellátott palackot hagytam utoljára, a sorrend ezzel pedig totális tévedés volt.

Pierre Chanau Beaujolais 2014

A Chanau anagramma, az Auchan saját márkás termékéről van szó. Kvázi Tesco Finest, a világ minden részéről válogatnak (ebben a körben vettem Chanau Hermitage-t, Alsace Riesling-et is, kíváncsi vagyok, milyen a felvásárlóbrigádjuk, de azokról később). Kissé matt és lakkos illat, mint egy több napot szellőzött alap kékfrankos: nagyon meggyes, kicsit tompa savú, de szájban vidám gyümölcsösség és még érezhető frissesség fogad. Tannin zérő, test közepesnél kisebb, ahogy a lecsengés is. 77-79 pont. Épp csak iható, ötszázért vállalható.

J. Moureau Beaujolais Villages 2014

Zárt illat itt is, pici hígítós-acetonos felhang. Aztán túlérett cseresznye. A korty vastagabb és hosszabb is, de a közepest csak alulról karcolja. Kék gyümölcsössége végig megmarad, de se sava, se tanninja nem maradt. A fogyaszthatóság alsó határa. 73-75 pont.

Domaine du Perchoir Beaujolais 2014

Elsőre azt hittem dugós (mindhárom bor parafa, illetve műanyag dugó alatt volt). Aztán nem. Dohos, penészes gombás, bizonytalan és csipős illat. Lefolyó.

A tanulság: csak az extrém sportok kedvelőinek, vagy (remélem kevesen vannak ilyenek) aki nem szán 500-nál többet egy borra, mert az Auchan saját márkása üti ezt az árkategóriát. Egyébként pedig
ebből is csak a frisset, de még inkább friss oportót és rozét, ha már muszáj.

Címkék: 2014, auchan, Beaujolais, széndioxidos maceráció

← Strekov 1075 ? Mikor újra rácsodálkozom a borra Egy Pannonhalmi sor →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Kedvenc gyerekkori kaják, kávé, túrázás - Németh Bálint
Loading
00:00 / 34:51
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Kedvenc gyerekkori kaják, kávé, túrázás - Németh Bálint

    Kedvenc gyerekkori kaják, kávé, túrázás - Németh Bálint

    Nov 13, 2025 • 34:51

    „Megkérdezhetem, hogy mi volt a kedvenc gyerekkori kajád?” – ezzel a felütéssel főzi meg hírességek kedvenceit a Balint’s Pot rövid videóiban Németh Bálint privát séf.

  • Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Nov 5, 2025 • 31:54

    Ehető gombák Magyarországon címmel jelent meg Almási Petra könyve, a hazai erdők fogyasztható gombáiról, friss felhasználási módjairól és tartósításásáról. Kezdő és gyakorlott gombászoknak, és a megszokottól eltérő alapanyagokra nyitottaknak.

  • Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Oct 21, 2025 • 32:13

    Világlátott vendéglős, hagyományőrző, újító, gasztro író, akiről a világkiállítás kapcsán még a New York Times is szuperlatívuszokban írt. Katona Csaba történész és Kántor Bandi születésének évfordulója apropóján beszélgetnek Gundel Károlyról.

  • Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Oct 16, 2025 • 36:22

    Az idei nyár is dúskált gasztro élményekben – persze így van ez, ha az ember eleve keresi ezeket. Gazdagodtunk szép élményekkel külföldön és itthon is, ezeket elevenítjük fel.

  • Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Oct 9, 2025 • 39:05

    Mit keresnek a celebek a lepárlókban, pincékben? Mióta trend az, hogy egy színész, zenész, vagy sportoló saját italmárkát népszerűsít? Erről beszélgettünk Nagy Zoltánnal, a Boutiq’Bar tulajdonosával.

  • Bubik Szekszárdról - 1838

    Bubik Szekszárdról - 1838

    Sep 30, 2025 • 37:03

    Szekszárd és pezsgő? Ráadásul methodé tradicionelle, azaz palackos erjesztés és érlelés? Az 1838 nem egy dátum, bár az is lehetne, hisz a magyar pezsgőgyártás hőskorát idézi meg, a számmal ellátott palackokban azonban egy borvidék teljesen új arca mutatkozik be.

  • Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Sep 23, 2025 • 15:21

    Izgalmas, rendhagyó és hiánypótló bemutatón vehettünk részt a Casa Ron Matusalem és a Liquid Gold rendezésében: a master blender Cynthia Vargas először hagyta el a dominikai érlelőpincét, hogy bemutassa, mivel dolgozik most, milyen újdonságok vannak.

  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!