• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Tokaji Bormívelők: minősített dűlők csillogása

2008-11-17 ● Kántor Endre

Bemutatkozót tartott a Gerbeaud-ház Onyx éttermében a TBT, alias Tokaji Bormívelők Társasága. A tokaji vidék egyik klaszteresedéséről van szó, akik kicsit másképp gondolkodnak a terroirról, a dűlők fontosságáról. Mi a szárazakra voltunk kíváncsiak, arra, hogyan definiálja magát újra Tokaj. Elöljáróban annyit: jól.

Tokajról elsősorban nem a szárazborok jutnak az egyszeri fogyasztó eszébe, pedig hát, ha valaki arra kíváncsi, mit tud egy borvidék mezoklímája, egy dűlő mikroklímája, a talaj, az éghajlat, a borász keze munkája, egyszóval a terroir, akkor szárazakat köll onnan kóstolni, ahogy a TBT elnöke, Bárdos Sarolta is fogalmazott: a dűlők tulajdonságainak megállapításában a legjobb iránytű a szárazbor. Nem azt mondjuk, hogy az édes boroknál nem lehet következtetéseket levonni, dehogynem ? arról van szó, hogy a maradék cukor azért sok mindent ápolhat és eltakarhat.

A TBT bemutatója barátságos volt és nem hivalkodó. Az Onyx étterem nem nagy hely, kellemesen befogadta a megjelent tizenpár borászatot, egy apró tényezőben lehet elmarasztalóan szólni, ez pedig a világítás: nem mintha a legfontosabb tényező a szín lenne, de azért jó látni, milyen is a megjelenése egy tételnek. Az Onyx du. 3 után erre tökéletesen alkalmatlan, mi viszont ezen a problematikán tökéletesen túltettük magunkat.

Rövid megnyitót követően már lehetett is kóstolni, Bárdos Sarolta és Alkonyi László beszéltek arról, mit jelent a minősített dűlő, hogyan alakították ki a rendszert, mi az a TBT, de inkább nézze meg mindenki magának videónkon:

A következő dűlőkről érdemes a TBT honlapján lévő szuper térképet segítségül hívni, és kicsit böngészgetni a honlapot minden más adat kapcsán is.

Becsek

Az első meglepetés a Királyudvarnál ért minket, aholis Kató András állt egy dekantált furmint mellett. Ebben a konstellációban mind a személy, mind a módszer igen érdekes volt. Kató szabadkozot: mindeni aszú szüreten van, ő ugrott be a bort megmutatni. A dekantálásról annyit mondott: ezeknek a boroknak kell a levegőztetés, hogy teljesen kinyíljanak. A Becsek furmintjáról van szó, amely sajnos nem kerül kereskedelmi forgalomba, mindössze 100 palack lett letöltve, referencia tételnek.

Ebben a cukor nagy része javarészt kierjedt, a dűlő többi gyümölcsét a Demi Secben lehet majd viszontlátni, magasabb maradék cukortartalommal. Közepes citrom színű bor ez, vízszéli elszíneződéssel, lassan nyíló illattal, amelyben körtés, citrusos jegyek és ásványosság érződik. Ízében robbant, rengeteg az ásvány, és a fehérhúsú gyümölcs, citrus, lecsengése közepesnél hosszabb, a végén némi barackmagos beütéssel. A savak erősek, de tartja őket a maradék cukor meg a 13,5-es alkohol.

Királydűlő

Az Erzsébet-pince 2006-os furmintja a mádi Királydűlőről, annak is Nagy-király részéről származik. A borász szerint nehéz év volt a szárazoknak a 2006-os, gondoljunk csak a nagy melegre. A furmint halvány citrom, vízszéli elszíneződéssel, illata közepesen intenzív, főként a melegnek köszönhető, de almasav bontás nem történt, ez némileg felfedezhető az illatában. Szájban is előjön, kicsit csíp a vége, de nem zavaró. Illatban egyébként birses-mézes jegyek jelentkeznek. 8 hónapot töltött régi fahordóban, 4-5 g/l cukor maradt benne, közepes a teste. Zamatban minerália, sósság, citrusok, némi virág, lecsengése közepes.

Csontos

A 2007-es Bott Furmint ugyan már forgalomban van, de jövőre mutatja majd meg magát igazán, értettünk egyet Bodó Judittal. Zsákolni hát és pincébe vagy hűtőbe vele. Hogy miért? A savak nem kerekedtek még le ahhoz, hogy tökéletes fogyasztási élmény legyen.

Márpedig ilyen tételnél ezt illik kivárni. Közepes citrom szín, közepesen kibontakozó illat, nagyon furmintos: sok fehérhús gyümölcs, ásványosság, kis virágpor. Teste közepes, leheletnyi tannint érezni, intenzív, birses, citromos íz, barackmagos közepesnél hosszabb lecsengéssel.

Szt. Tamás

Az Úri Borok Pincészetének 5 hektárja van itt, mi a 2006-os Hárslevelűt néztük meg. A fele koracélban, fele meg 4-5 hónapig új fahordóban volt, nagyon édes gyümölcsből készült, melynek eredménye 14,5 %-os alkohol lett. Spontán almasav bontás is történt, a savak így is magasak. Halvány aranyszín, közepesnél kicsit erősebb intenzitású almás, körtés, kovás illat, némi mézzel. A teste könnyű, zamata intenzív friss almás, citrusos, közepes lecsengés végén barackmagos.

Előhegy

A Dorogi testvérek 2006-os Furmintja 30 éves ültetvényről származik, egy évig volt második felhasználású hordóban. Izgalmas tétel, löszös talajról, a savak elég magasak, lehet, hogy egy év hordó kevés volt neki. Ott van azonban a 13,5-ös alkohol és a maradékcukor, hogy megtámassza, meg a közepes test. Közepesen intenzív citrom szín, illata nem zárt, citrusok, pörkölt magok, méz és virág jön rögtön.

Zamata a közepesnél intenzívebb, elsőre birsalmát érezni, de az illatban tapasztaltak visszaköszönnek sorban, aztán a viszonylag hosszú lecsengésben valami törökmézes, marcipános jegy, és az alkohol jótékony édessége. Háromezer forintért nagyon jó ár-érték arány.

Palandor

Karádi és Berger 2007-es furmintjában 15 százalék hárslevelű van. A tétel még nincs piacon, de várjuk. Alapvetően új fahordós érlelést kapott az 1 kiló alatti tőketerheléssel szüretelt szőlőből készült bor. Közepesen intenzív citrom szín, illatában érezni a 14-es alkoholt, virágok, virágpor és ásványok tobzódnak. Íze kimondottan intenzív, koncentrált, nagyon minerális, ez savak magasak, a test közepes, a lecsengése közepesnél hosszabb, mandulás véggel. A palackban még csiszolódik, alakul, és 2000 forint körülire tervezik, ami kiemelkedő ár érték arány.

Abaújszántói dűlő

Penditsék 2007-es Sárgamuskotálya is tizest kapna az árérték arány skálán, mindössze 1500 forintért árulják a halvány aranyszínű bort. Illata nagyon intenzív szőlő, és virágpor kombinációja, teste közepesnél könnyebb, íze is rendkívül intenzív, nagyon muskotályos, virágos, lecsengése közepes. Kicsit kilóg lefelé a sav, az alkohol 13 százalékos.

Disznókő

A pincészet is erről a dűlőről kapta a nevét, a furmint származik innen. A 2007-es fele új, fele régi fahordóban volt kilenc hónapot. Halvány arany színe van, lassan nyíló, de amikor, akkor atom minerális illattal, alapvetően kovás, a hátterében barackos, virágos jegyekkel. Íze közepesen intenzív, itt is rengeteg minerália, de van citrus, alma, körte, birs és némi mandula is a végén. Erős savak, közepesnél kicsit erősebb test és hosszabb lecsengés. A termőhelyhez és pincészet nevéhez képest egész korrekt, 4000 forintos palackár.

Hangács

A Disznókő Hárslevelűje származik innen, a 2007-es közepesen mély citrom színű, visszafogott illatú bor, virág és citrus jegyekkel és némi mézzel. Zamata intenzív, édes alma, citrusok, a végén barackmagos jegyek. A savak magasak, de az alkohol sem kevés, 14,5 felé közelít. Teste közepes, lecsengése is.

Lónyai

A Tokaj Kikelet 2007-es Hárslevelűje félszáraz bor, halvány citrom színnel és zöldes reflexekkel. Illata közepesen intenzív, és alapvetően ásványos jellegű, de kiérezhető némi virág és citromosság. Ízében sokkal intenzívebb, és alapvetően a friss gyümölcsök uralkodnak, citrusok és zöldalma. a teste könnyű, lecsengése a közepesnél rövidebb, a savak közepesek.

Borkút

A TBT tagok közül kevesebben vannak, akik fajélesztőt használnak, a Degenfeld ilyen. Löszös betörések vannak a dűlőben, érdekes korrelációkat mutat a Dorogi testvérek furmintjával. A 2007-es furmint nyár elején került palackba, előtte egy évet töltött fahordóban.

Ez előtt azonban még 4 hónapig seprőn volt tartva, ebből három hónapot keverték. közepes citrom színű bor, lassan nyíló, ásványos, virágos, pörkölt magos (sic!), fehérhús gyümölcsös illattal. Teste közepes, egy leheletnyi tannin érezhető, savai erősek, lecsengése hosszabb.

Szerelmi

Demeter Zoltán három hárslevelűvel jelent meg, nekünk a 2006-os tetszett legjobban, koncentráltsága, összetettsége miatt. Közepesen mély citrom szín, szépen nyíló gyümölcs domináns illat, háttérben ásványossággal.

Savai intenzívek, teste közepes, lecsengése közepesnél hosszabb. Íze mézes, citrusos, fehérhúsú gyümölcsös, ásványos. A magas, 14,7-es alkohol a végén melegít.

Barakonyi

A Tokaj Nobilis 2007-es Hárslevelűje volt a pont az i-re: a 6 hónapos hordós érlelés mintha nem is lett volna, olyan szépen beépült a borba, amely megtartotta alapvetően gyümölcsös énjét. Közepes citrom szín, illata intenzív gyümölcsös-virágos, savai, teste, lecsengése közepes, alkohol szépen belesimul, nagyon harmonikus bor. Ízében óriási meglepetésre ribizlit éreztünk.

Zanza: Tokaj kétségkívül tör előre, az olyan kezdeményezéseknek is köszönhetően, mint a TBT. A világon divatja van a fehérboroknak, kevés termőhely tud a könnyű egysíkú gyümölcsösök mellett mást felsorakoztatni: Tokaj ilyen is tud lenni, erre kell építeni. Bárdos Sarolta tökéletes arca a mozgalomnak, mintha maga lenne a TBT: ilyen borokról vakteszten itthon is keveseknek jutna eszébe Tokaj, külföldön meg pláne. A TBT elég magasra tette a lécet. Az pedig, hogy a dűlőket minősítik, ezeket a neveket kommunikálják a címkén, úttörő feladat a magyar fogyasztó edukálásában, a tájhoz közelebb vitelében, hogy ilyen bárgyún fejezzük ki magunkat. Nekünk mindenesetre nagyon pozitív élmény volt, hosszú lecsengése volt az eseménynek.

Címkék: Bott, Degenfeld, Demeter, Disznókő, dorogi, erzsébet, karádi és berger, Királyudvar, Pendits, Tokaj, tokaj kikelet, tokaj nobilis, tokaji bormivelők társasága, úri borok

← Jó volt a főpróba, jöhet a díszbemutató Borzuhatag 2: Malatinszky Cabernet franc-ok vertikális tesztje →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista
Loading
00:00 / 38:04
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

  • Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Feb 25, 2025 • 42:32

    „A gasztronómia annyira jelen van mindennapjaimban” – monda Szathmáry Rajmund, a barátainak csak Döme, aki már 30 éve dolgozik séfként. Második otthonában, Angliában, 10 évig dolgozott, és ő lett az esküvőkirály, jelenleg a hatodik évét húzza Svájcban, a berni magyar nagykövetség executive séfjeként.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!