• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Megnyílt a Carpe Diem Borbár

2016-10-19 ● Kodela Mia

A Zoltán utcában, a volt kiSSBende bisztró cserélt helyet a Carpe Diem Borbárral, amit a finewines.hu borkereskedést vezető Tar Ferenc és Li JiaLei nyitott meg.

A kicsi, nagyjából 20 embert befogadni képes helyen a borválaszték az lesz, amire számíthatunk, ha ismerjük Feriék preferenciáit. Champagne, rieslingek, piemonti vörösök, burgundiai tételek, remélem maradnak az új-zélandi és oregoni pinot noir-ok is. Ezekből cserélgetnek 30-at a táblán, hiszen a hangsúly itt is a változatos, pohárral kóstolható borokon lesz, valamint a borok mellé sajt-sonka-olajbogyó tálakat kérhetünk.

IMG_8179

De nem szűnnek meg a Bétervvel közös borkóstolók és egyéb programok sem, csak érthető módon most a Carpe Diemre koncentrálnak elsősorban. A nyitás időpontja még nincs kőbe vésve, elvileg október 20-a után indul, de nézzétek a Facebook oldalukat a legfrissebb információkért.

A megnyitón csak egy órára tudtam beugrani, de azt az egy órát is egy ilyen ?kis sor? kóstolásával sikerült eltöltenem.

Természetesen pezsgőkkel kezdünk, a Heymann-Löwenstein Blanc de Noir 2008 pinot noir-ból készült, érett jegyek jellemzik, az élesztős karakter mellett a gyümölcsösség határozza meg. A Jacquesson Cuvée No. 738 visszafogottabb és elegánsabb aromákat mutat, egyszerre krémes és citrusos, a fehérhúsú gyümölcsök, kis vanília és mangó mellett az élesztős jegyek dominálnak ebben a champagne-ban.

Következtek a fehérborok, mégpedig a Georg Breuer Orleans 2012-vel kezdve. Ebben a petrolosság mellett körtét, fehérhúsú őszibarackok, mandarint, mentás aromákat érezni. Nem egy hosszú lecsengésű és a többihez képest egy kissé üres tétel, de még így is megszavaztam neki 85-86 pontot. A Heymann-Löwenstein Röttgen Magnum 2014 már látványra is sötétebb, olajosabb karaktert mutatott. Petrolosság, mellette jázminos-parfümös aromák, fehérhúsú gyümölcsök, kis méz, gyömbér, mandarin, némi pörkölt mag. Intenzív ízű, hosszú lecsengésű, gazdag bor, felugrottunk 88-89-re.

A vörösborokat egyik személyes kedvencem, az oregoni Maysara Asha Pinot Noir 2008-al kezdtem. Pirosbogyós gyümölcsök, ribizli, szerecsendió, visszafogott fűszeresség, kis avarosság, mogyoró, vérnarancs. Kevés tannin, könnyed savak, jó egyensúly jellemzi, és persze nagyon elegáns. 90 pont

Az estén a kedvencem most mégsem ez, hanem a Stephane Ogier L?ame Soeur 2012 syrah volt, amibe ? ha még akartam volna – sem tudtam volna belekötni. Cseresznye, meggy, feketebors, szeder, pici füst, ásványosság, visszafogott édesfűszerek, nagyon szép hordóhasználat jellemzi. Hihetetlenül selymes tannin, elegáns és hosszú lecsengésű, jó szerkezettel. Összetett és remekül rétegzett tétel. 92 pont

Az lezárás nekem a Roberto Voerzio Dolcetto Priavino 2007 volt. Feketecseresznye, feketebogyós gyümölcsök, áfonya, levendulaméz, vanília, édesfűszerek. Kis édesség a kortyban, kora ellenére élő savak, a tannin kicsit kapar és emelkedettnek érzem az alkoholt, de egy nagyon szép, komplex, érett dolcetto. 89 pont

Gratulálunk a borbárhoz és a kóstolható borokhoz is, sokszor találkozunk még itt!

Címkék: Carpe Diem Borbár, finewines.hu, Georg Breuer, heymann-löwenstein, Maysara, Roberto Voerzio, Stephane Ogier

← Desszert, bor Egy sor Balassa →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?
Loading
00:00 / 35:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!