• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Az űrből jöhet a segítség

2009-11-05 ● Kántor Endre

Az angolok felettébb büszkék arra, hogy van borászatuk. Mert tényleg van, és ahogy melegszünk felfelé, így globálisan, egyre inkább lesz nekik. Viszont azt nem szabad elfeledni, hogy a ködös Albion azért messze van attól az ideális klímától, ami kellene a minőségi borkészítéshez. Ezért aztán minden segítség elkel nekik, ami jelen esetben az űrből is érkezhet.
A modern űrtechnológia a borászatnak is segíthet, legalábbis ebben bíznak brit borászatok, igen britek, mert van ott borászat, bizony. Annak ellenére, hogy messze elmaradnak az éves átlag 15 Celsius foktól, jóval meghaladja az éves csapadék a 900 mm-t, kevés a déli kitettségű, északtól védett lanka, szóval nem éppen ideális a helyzet. Egy angol azonban nem hátrál meg, tudhatjuk ezt, mert olyan helyen is hidat építenek, ahol lehetetlen, dombra mennek fel és hegyről jönnek le, pár száz év elég nekik, hogy meghatározzák a világ borízlését, meg persze képesek lenyelni a marmite-ot (és még mosolyognak is hozzá), ami, valljuk be, elég meredek.
Szóval, azok az angol borászok, akik a körülményekkel dacolva évről évre szüretelnek, most az űrből kértek segítséget. A beszámolók szerint a műholdak által készített felvételek segítségével szüretelnek, azzal a rendszerrel, ami tavaly Franciaországban indult. Az Oenoview rendszer alapja, hogy a felvételeket elemezi a levélsűrűség, a talaj víztartalma és a fürtök mérete alapján. A rendszert az Institut Cooperatif du Vin fejlesztette ki az űrkutató EADS Astrium leányával, az Infoterrával közösen. Az angol borászok szerint a rendszer segítségével szüretelt szőlők borával először 2011-ben találkozhat az arra szomjas közönség.
A rendszerek az űrfelvételek hőképéről von le következtetéseket. A szőlőültetvény minden két négyzetmétere egy pixelnek felel meg ? ez kb. 4 tőkét jelent. A rendszer minden pixlenek egy színkódot ad.  Ha a területen egységes a kék és piros pixelek eloszlása, akkor a területet egyben lehet szüretelni. Ha azonban egy területen domináns a piros vagy a kék, akkor a gazda tudni fogja, hogy mely területen kell ? érettégi foka miatt ? először szüretelni.
Az angol borkészítők szövetsége szerint az innováció az angol bor szíve lelke. Ez azonban majd 2011.-ben derül ki biztosan.

Az angolok felettébb büszkék arra, hogy van borászatuk. Mert tényleg van, és ahogy melegszünk felfelé, így globálisan, egyre inkább lesz nekik. Viszont azt nem szabad elfeledni, hogy a ködös Albion azért messze van attól az ideális klímától, ami kellene a minőségi borkészítéshez. Ezért aztán minden segítség elkel nekik, ami jelen esetben az űrből is érkezhet.

A modern űrtechnológia a borászatnak is segíthet, legalábbis ebben bíznak brit borászatok, igen britek, mert van ott borászat, bizony. Annak ellenére, hogy messze elmaradnak az éves átlag 15 Celsius foktól, jóval meghaladja az éves csapadék a 900 mm-t, kevés a déli kitettségű, északtól védett lanka, szóval nem éppen ideális a helyzet. Egy angol azonban nem hátrál meg, tudhatjuk ezt, mert olyan helyen is hidat építenek, ahol lehetetlen, dombra mennek fel és hegyről jönnek le, pár száz év elég nekik, hogy meghatározzák a világ borízlését, meg persze képesek lenyelni a marmite-ot (és még mosolyognak is hozzá), ami, valljuk be, elég meredek.infoterra2

Szóval, azok az angol borászok, akik a körülményekkel dacolva évről évre szüretelnek, most az űrből kértek segítséget. A beszámolók szerint a műholdak által készített felvételek segítségével szüretelnek, azzal a rendszerrel, ami tavaly Franciaországban indult. Az Oenoview rendszer alapja, hogy a felvételeket elemezi a levélsűrűség, a talaj víztartalma és a fürtök mérete alapján. A rendszert az Institut Cooperatif du Vin fejlesztette ki az űrkutató EADS Astrium leányával, az Infoterrával közösen. Az angol borászok szerint a rendszer segítségével szüretelt szőlők borával először 2011-ben találkozhat az arra szomjas közönség.

A rendszerek az űrfelvételek hőképéről von le következtetéseket. A szőlőültetvény minden két négyzetmétere egy pixelnek felel meg ? ez kb. 4 tőkét jelent. A rendszer minden pixlenek egy színkódot ad.  Ha a területen egységes a sötétzöld vagy kék ill. barna vagy piros pixelek eloszlása, akkor a területet egyben lehet szüretelni. Ha azonban egy területen domináns a piros vagy a kék, akkor a gazda tudni fogja, hogy mely területen kell ? érettégi foka miatt ? először szüretelni.

Az angol borkészítők szövetsége szerint az innováció az angol bor szíve lelke. Ez azonban majd 2011.-ben derül ki biztosan.

Címkék: Anglia, angol, brit, infoterra, modern, műhold, technológia, űr

← Bort népszerűsít a tv2 Befagyott a Magyar Bormarketing →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció
Loading
00:00 / 38:08
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

  • Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Feb 25, 2025 • 42:32

    „A gasztronómia annyira jelen van mindennapjaimban” – monda Szathmáry Rajmund, a barátainak csak Döme, aki már 30 éve dolgozik séfként. Második otthonában, Angliában, 10 évig dolgozott, és ő lett az esküvőkirály, jelenleg a hatodik évét húzza Svájcban, a berni magyar nagykövetség executive séfjeként.

  • Kávéházaink története a mi történetünk is - beszélgetés Saly Noémivel

    Kávéházaink története a mi történetünk is - beszélgetés Saly Noémivel

    Feb 15, 2025 • 41:54

    Saly Noémi legújabb kötete, Az én Pestem olvasmányos kultúr- kávéház- és gasztronómia-történet Budapestről. Erről, és a szakácskönyvek kultúraformáló szerepéről beszélgettünk.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!