• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Kreinbacher pezsgő a CSWWC világbajnokok között

2018-10-26 ● Kodela Mia

A somlói Kreinbacher Birtok pezsgőjét a világ legjobbjai között díjazta a zsűri a Champagne és Pezsgő Világbajnokság (CSWWC) díjátadóján, Londonban. A Birtok két trófeával tér haza a gáláról, a Prestige Brut Magnum 2013 megkapta a ?World Champion Classic Brut from a Non-Traditional Grape’ címet és mellette a legjobb magyar pezsgőnek járó ?Best Hungarian Sparkling Wine? elismerést. 

A legjelentősebb pezsgőverseny, a CSWWC (Champagne and Sparkling Wine World Championships) szakértő zsűrije a 2018-as mezőny aranyérmesei közül választotta ki a legkiemelkedőbb tételeket. Az összesen 25 trófeát, köztük a kilenc nemzeti trófeát és a hét, stílusonként kihirdetett világbajnoki címet október 24-én este jelentették be Londonban, ahol a kategóriagyőzteseknek járó Best in Class nagydíjakat is átadták.

Brut Classic Magnum 2015_s

A díjkiosztóra a Kreinbacher Birtok is meghívást kapott, mivel az idei versenyen két pezsgőjük szerepelt aranyéremmel. A londoni gálán a legmagasabb szintű elismerés, a világbajnoki trófeák egyikét vehették át Essi Avellan zsűritagtól. A Prestige Brut 2013 Magnum elnyerte a legjobb brut, nem hagyományos szőlőfajtából készült pezsgőnek járó vb trófeát. Ugyanez a tétel megkapta a nemzeti trófeát is, mint legjobb hazai pezsgő, emellett két kategóriagyőztes, azaz Best in Class címet, mint legjobb magyar évjáratos brut és legjobb hazai magnum pezsgő.

A Somlón, tradicionális módszerrel készült Prestige Brut 2013 Magnum 100% furmintból készült és több mint négy éven át érlelték seprőn. A 2013-as évjárat válogatott alapboraiból házasították, emellett a magnum palackos érlelésnek köszönheti összetett aromáit és finom habzását. A Birtok másik aranyérmese, a Brut Classic 2015 Magnum szintén Best in Class díjazott lett Future Release kategóriában. Az év vége újdonsága kifejezetten friss karakter, a házasítást 29% chardonnay egészíti ki, amely a furmintra jellemző gyümölcsösség mellett sokat hozzáad az elegáns összképhez.

Az alapító, zsűrielnök Tom Stevenson elmondta, hogy idén a kóstolás első napjától magasra került a léc, és ezt tükrözik az érmek is. ?Örömmel láttuk, hogy a Kreinbacher ilyen minőségű pezsgőt készít és 100% furmint pezsgőjükkel elvitték a koronát, mint World Champion Classic Brut from a Non-Traditional Grape.? ? kommentálta a versenyt.

A CSWWC zsűrije 2015-ben találkozhatott először furmintból készült pezsgővel a nevezők között, egy évvel később a somlói Birtok megkapta első aranyérmét és a legjobb hazai pezsgőnek járó trófeát, ezúttal pedig eddigi legnagyobb eredményüket ünnepelhetik.

Kreinbacher Birtok

A Birtok szakmai csapatának célja, hogy tovább csiszolják az itt készülő pezsgők egyedi karakterét. A kiváló alapanyag csak a kezdet, a csapatmunka, eddigi tapasztalataik és tanácsadójuk, Christian Forget segítsége mind meghatározó a pezsgőkészítés során. A végeredmény számtalan részleten múlik, ezért munkájuk során a legfontosabb irányelvek a precizitás, a tisztaság és az érlelésre szánt idő, hogy a szőlő és a termőhely adottságaiból a lehető legjobbat hozzák ki.

Világklasszisok és életműdíjas pincemesterek

A francia borvidék, Champagne neves házai ezúttal is kimagasló eredményekkel szerepeltek, az abszolút világbajnok címet a Louis Roederer Brut Premier Magnumja kapta, a zsűri különdíját Dominique Demarville vehette át a Veuve Clicquot háztól, míg az idős évjáratú pezsgők világbajnoka a Rare presztízs cuvée 1998-as évjárata lett, szintén magnum palackban.

A verseny egyik célkitűzése, hogy a pezsgőkészítésben még újnak számító országok, régiók is megmérethessék magukat a nemzetközi mezőnyben, ezért idén először adtak át ?Rising Star? világbajnoki trófeát. Óriási siker, hogy az elismerést a Carassia, a Kárászteleki Pezsgőpincészet kapta, újabb jeleként annak, hogy a régióban készülő pezsgők kiérdemelték a szakértők figyelmét.

Életműdíjat szintén először adtak át a gálán. Többek között Thierry Roset, a Champagne Charles Heidsieck egykori pincemestere és Richard Geoffroy, a Dom Pérignon hamarosan búcsúzó chef de cave-ja kapott elismerést meghatározó munkájáért.

CSWWC 2018 vb trófeák pezsgőstílusonként

– World Champion Classic Brut from a Non-Traditional Grape 2018 és Best Hungarian Sparkling Wine 2018 – Kreinbacher Prestige Brut 2013 Magnum
– World Champion Rising Star 2018 – Carassia, Kárásztelek, Románia
– World Champion Classic Brut Non-Vintage Blend 2018 – Louis Roederer Brut Premier Magnum
– World Champion Classic Brut Vintage Blend 2018 – Moët & Chandon Grand Vintage 2009
– World Champion Classic Blanc de Blancs 2018 – Ruinart Blanc de Blancs Magnum
– World Champion Classic Rosé 2018 – Louis Roederer 2010 Brut Rosé Magnum
– World Champion Library Vintage 2018 – Rare Millésime 1998 Magnum

A teljes lista, Best in Class és további díjak a CSWWC oldalán

Címkék: ?Best Hungarian Sparkling Wine 2018, ?World Champion Classic Brut from a Non-Traditional Grape, Champagne és Pezsgő Világbajnokság, CSWWC, Kreinbacher, Kreinbacher Birtok, pezsgő, Prestige Brut Magnum 2013

← Címkeváltás Bolykiéknál Buborékokkal teli borok a Dél-Balatonról →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Kedvenc gyerekkori kaják, kávé, túrázás - Németh Bálint
Loading
00:00 / 34:51
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Kedvenc gyerekkori kaják, kávé, túrázás - Németh Bálint

    Kedvenc gyerekkori kaják, kávé, túrázás - Németh Bálint

    Nov 13, 2025 • 34:51

    „Megkérdezhetem, hogy mi volt a kedvenc gyerekkori kajád?” – ezzel a felütéssel főzi meg hírességek kedvenceit a Balint’s Pot rövid videóiban Németh Bálint privát séf.

  • Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Nov 5, 2025 • 31:54

    Ehető gombák Magyarországon címmel jelent meg Almási Petra könyve, a hazai erdők fogyasztható gombáiról, friss felhasználási módjairól és tartósításásáról. Kezdő és gyakorlott gombászoknak, és a megszokottól eltérő alapanyagokra nyitottaknak.

  • Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Oct 21, 2025 • 32:13

    Világlátott vendéglős, hagyományőrző, újító, gasztro író, akiről a világkiállítás kapcsán még a New York Times is szuperlatívuszokban írt. Katona Csaba történész és Kántor Bandi születésének évfordulója apropóján beszélgetnek Gundel Károlyról.

  • Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Oct 16, 2025 • 36:22

    Az idei nyár is dúskált gasztro élményekben – persze így van ez, ha az ember eleve keresi ezeket. Gazdagodtunk szép élményekkel külföldön és itthon is, ezeket elevenítjük fel.

  • Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Oct 9, 2025 • 39:05

    Mit keresnek a celebek a lepárlókban, pincékben? Mióta trend az, hogy egy színész, zenész, vagy sportoló saját italmárkát népszerűsít? Erről beszélgettünk Nagy Zoltánnal, a Boutiq’Bar tulajdonosával.

  • Bubik Szekszárdról - 1838

    Bubik Szekszárdról - 1838

    Sep 30, 2025 • 37:03

    Szekszárd és pezsgő? Ráadásul methodé tradicionelle, azaz palackos erjesztés és érlelés? Az 1838 nem egy dátum, bár az is lehetne, hisz a magyar pezsgőgyártás hőskorát idézi meg, a számmal ellátott palackokban azonban egy borvidék teljesen új arca mutatkozik be.

  • Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Sep 23, 2025 • 15:21

    Izgalmas, rendhagyó és hiánypótló bemutatón vehettünk részt a Casa Ron Matusalem és a Liquid Gold rendezésében: a master blender Cynthia Vargas először hagyta el a dominikai érlelőpincét, hogy bemutassa, mivel dolgozik most, milyen újdonságok vannak.

  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!