• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Goodbye, London és viszlát!

2009-05-29 ● Kántor Endre

Londoni sorozatunk lezáró része, melyben képgalériát közlünk a vásárról, megemlékezünk a 2009-es International Wine Challenge magyar érmeseiről, és beszámolunk arról, hogy a bor világát hogyan érinti a válság meg az ijedelem.

London idén is fantasztikus volt, aki nem járt még a London International Wine Fairen, nem tudhatja. Azért elmondjuk: akár fogyasztóként, akár szakmából van jelen az ember, rendkívüli módon feltöltődik. Annyi információ cserél gazdát, annyi ember találkozik, olyan kiélezett a verseny, hogy mindenki belead apait-anyait: és ezt a látogató érzi. Itt nincs mese, minden erővel azon vannak a jelenlévő országok, kereskedők, érdekképviseletek, hogy a többezernyi látogató őket jegyezze meg. Hogy ők kapják a követező rendelést.

Olyan országok dobták be magukat, mint a most debütáló csehek, vagy az ezen a féltekén alig ismert uruguayiak, a franciák 1925-ös borokkal bódítottak, mások elképesztő dugóhúzóval csalták magukra a figyelmet, míg a Wine Fair hivatalos kóstolói ebben az évben az autochton fajtákra esküdtek.

Az idén 14 ezer látogató volt kíváncsi a felhozatalra, a három nap alatt. Ez kiugróan magas szám, az LIWF történetében a második, a tavalyi rekord után. James Murray, az esemény direktora szerint ez is azt mutatja, hogy a világgazdasági recesszió, és a sertésinfluenza okozta pánik ellenére a szakma továbbra is kiemelt érdeklődéssel kíséri a londoni show-t. Mi is ezt tapasztaltuk: míg tavaly annyian voltak, hogy lépni alig lehetett, idén sem volt üres a placc, annak ellenére, hogy főleg kiállítói oldalon láttunk a tavalyinál alig észrevehetően kisebb érdeklődést. Aki ott volt, azonban, az beleadott mindent: Londonban látni lehetett a trendeket, irányzatokat és azt, hogy merre megy az ipar. Ezt a hangulatot próbáltuk lencsevégre kapni, reméljük sikerült.

2007_05_winefair25

Ide katt a London 2009 képgalériához!

Az International Wine Challenge a világ egyik legnagyobb versenye, idén is mintegy 9000 tételt neveztek. Magyarország az érmek számát nézve közepesen jól szerepelt, íme a lista:

Arany

Dobogó Tokaji Aszú 6 Puttonyos 2004

Royal Tokaji Betsek 6 Puttonyos Aszú 2000

Ezüst

Béres Tokaji Aszú 5 Puttonyos 2005

Disznókő Tokaji 5 Puttonyos Aszú 2000

Figula Csopaki Olaszrizling Válogatás 2007

Patricius Tokaji Aszúeszencia 2002

Royal Tokaji 5 Puttonyos Tokaji Aszú 2005

Tokajicum Tokaji Szűretlen Furmint 2006

Tokajicum Tokaji Aszú 6 Puttonyos 2005

Bronz

Béres Tokaji Furmint Lőcse 2007

Campanula Pinot Grigio 2008 (Laczkó Gábor)

Chapel Hill Zöldveltelini 2008

Chateau Teleki Villányi Cabernet Franc 2006

Dobogó Mylitta 2006

Egri Korona Selection Egri Kékfrankos 2006

Hilltop Via Canoro Chardonnay 2008

Hilltop Via Canoro Pinot Grigio 2008

Nyakas Budai Irsai Olivér 2008

Nyakas Budai Riesling 2007

Patrícius Tokaji Aszú 5 Puttonyos 2002

St. Andrea Merengő Egri Bikavér Superior 2006

Egy biztos: a londoni kiállítást nem lehet kihagyni, és ez jövőre a jubileumi 30. alkalommal még inkább így lesz.

A Borravaló londoni tudósítását a Triptipp.hu támogatta. Kattints a linkre, ha úgy gondolod, megérte. Köszönjük!

Címkék: 2009, képgaléria, LIWF, London, összefoglaló

← 1925-öst, nagy tisztelettel, befele köpünk! Bolgár borbár 2. →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...
Loading
00:00 / 40:42
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!