Bolgár borok újabb hekatombáinak májunkba töltése után kezd egy-két halovány feltevésünk körvonalazódni, melyeket szeretnénk megosztani a jóravaló Borravaló-olvasó méznyalókkal. Tartunk tőle, hogy nem túl eredeti megállapítások ezek, de mivel a bolgár borok nem túl ismertek nálunk, nem árt tán megosztanunk a jóravaló satöbbivel e feltevéseinket.
Először is mink meglepődtünk, milyen jók a bolgár fehérek, az ember azt hinné, hogy ama kies balkáni pampákon, melyeknek mi északnyugati végvidékét alkotjuk, csak vörösök bugyognak, hát mégis se nem. Kiváló és (valahogy mindig ez a szó ötlött eszünkbe e fehéreket kóstolván): intelligens fehérborok is készülnek e rokonszenves, kócos, jobb sorsa érdemes borország kies tájain. (111 ezer km2 7,62 millió lakossal és 148 ezer hektár szőlő, amiből tán úgy 100 ezer exportra termel). Néhány példa (a Klubrádiós Gerenday Ágival, a Winebaros Szabó Zsüzsyvel, a Bortársaságos Nyerges Marcival, a Borravaló-kültagos Svejci Bicskával, az öntörvényű Weér Yvó borbloggerrel, a borokat prezentáló Rossen Tkacsenkóval és Dapev Plamennel bonyolított, egyre vidámabb kóstolóról).
Sant Ilia ?08 white
Világos zöldes-fehér szín, virágos-mézes, nem túl intenzív illat, de persze fajtajelleges-muskotályos, ropogós, ?édes?, de nem gejl, és bár itt is sok szesz, kiegyensúlyozott. 85 pont.
Edoardo Miroglio Chardonnay ?07
Intenzív, kerek és édes, nagyon divatos chardonnay, profi és fogyasztóbarát, de nem individuális, bárhol készülhetett volna. Kozmopolita, nem bolgár. Intenzív barrikjának vaníliája hosszú, a lecsengésben a fa marad, több sav kéne. 87 pont.
EM Sauv blanc ?08
Világos zöldes-fehér, farkasalmás illat, jó sav, csajos kékharisnyás, érett lomhaság. Tökéletes sauvblanc déligyümölcsökkel, vakon kóstolva őróla sem tudni, honnan való, de szép. 88 pont.
EM Tramini ?08
Gömbölyű, egységes, fajtajelleges, szép nagy tramini sűrű illattal, kis sós effekt, érett karakter, nem terroir. 89 pont.
Mármost láthatólag ez az irály modern és kozmopolita, a kóstolók egyetértettek abban, hogy szépek, de bárhol készülhettek volna, és nem emelkednek se a honi, se a külhoni (legjobb) fehérek fölé. Nem úgy a vörösök.
Ugye, vörös bolgár borokkal vannak rossz tapasztalataink: a közelmúltban ajkunkkal illettünk olyan poharakat, melyekben főleg a dél-trákiai borvidékről szűrt borokat forgattunk, és sokszor olyan érzésünk volt, mintha valamely rosszul értelmezett újvilági ízlés jegyében fogant, széttartó, mindenből túl sokat adó (csípős, qrwára csersavas, szörpös, szájtépő) borok lennének. (A Rumelia Merul Reserve Mavrud ?07 például nekünk füstös, vad, technológiai és diszharmonikus volt, akárcsak a csípős Blueridge XR Merlot ?07, avagy a Todoroff Gallery Merlot ?08).
Bulgária borvidékei ? terület van bőven…
De! Ez csak egy irály a bolgár vörösök tengerében, találkoztunk ugyanis azokkal a bolgár veresborokkal is, amelyek azonnal érthetővé teszik, mi is a bolgár bor. Azonnal és fél kézzel lenyomnak minden kételyt könnyed tüzeikkel, gyümölcseikkel és vidámságukkal. Néhány példa:
Terra Tangra Yatrus Mavrud ?07
Mediterrán bor: vörösborédesség, nem tannic, gyümölcsillatú, fanyaron gyümölcsös, kiegyensúlyozott és férfias. 86 pont.
Terra Tangra cuvée ?07
Feka bor cseresznyefa- és áfonyaillattal, túlérett cseresznye és jó vörösbor-édességgel, a végén kávé, szerethető, szimpi, kedves, meleg. 89 pont.
TT Yatrus ?07 Rubin
Gránátvörösből feketébe hajló színű, gyümölcs, csoki, alkohol és tisztára black cavendish-pipadohány illatú, remek bor. Egészen finom a tannin, csíp a szesz. Ivós, jó balanszú, telt, intenzív, jó ívű. Éljen a bolgár bor. 92 pont.
Well, a bolgár bor most tapogatja a magyar piacot, szerény és nem túl originális javaslatunk, hogy a fehérekkel, legyenek bármily jók, nemigen érdemes nyomulni, legfeljebb egy-kettővel, hogy legyen választék, de a vörösök többnyire szuperek: mások, mint a honiak. Úgy tüzesek, gyümölcsösek és gazdagok, hogy közben könnyedek és van valami kedves, vidám, délies vonás bennük.
Korábban:
Bolgár borbár
Az albán borok nagy lehetőségei
Itt a román feltámadás
Jönnek a cseszlovákok!