• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Bolgár borbár 2.

2009-06-15 ● borravalo.hu

Bolgár borok újabb hekatombáinak májunkba töltése után kezd egy-két halovány feltevésünk körvonalazódni, melyeket szeretnénk megosztani a jóravaló Borravaló-olvasó méznyalókkal. Tartunk tőle, hogy nem túl eredeti megállapítások ezek, de mivel a bolgár borok nem túl ismertek nálunk, nem árt tán megosztanunk a jóravaló satöbbivel e feltevéseinket.

bolgarbor2

Először is mink meglepődtünk, milyen jók a bolgár fehérek, az ember azt hinné, hogy ama kies balkáni pampákon, melyeknek mi északnyugati végvidékét alkotjuk, csak vörösök bugyognak, hát mégis se nem. Kiváló és (valahogy mindig ez a szó ötlött eszünkbe e fehéreket kóstolván): intelligens fehérborok is készülnek e rokonszenves, kócos, jobb sorsa érdemes borország kies tájain. (111 ezer km2 7,62 millió lakossal és 148 ezer hektár szőlő, amiből tán úgy 100 ezer exportra termel). Néhány példa (a Klubrádiós Gerenday Ágival, a Winebaros Szabó Zsüzsyvel, a Bortársaságos Nyerges Marcival, a Borravaló-kültagos Svejci Bicskával, az öntörvényű Weér Yvó borbloggerrel, a borokat prezentáló Rossen Tkacsenkóval és Dapev Plamennel bonyolított, egyre vidámabb kóstolóról).

Sant Ilia ?08 white
Világos zöldes-fehér szín, virágos-mézes, nem túl intenzív illat, de persze fajtajelleges-muskotályos, ropogós, ?édes?, de nem gejl, és bár itt is sok szesz, kiegyensúlyozott. 85 pont.

Edoardo Miroglio Chardonnay ?07
Intenzív, kerek és édes, nagyon divatos chardonnay, profi és fogyasztóbarát, de nem individuális, bárhol készülhetett volna. Kozmopolita, nem bolgár. Intenzív barrikjának vaníliája hosszú, a lecsengésben a fa marad, több sav kéne. 87 pont.

EM Sauv blanc ?08
Világos zöldes-fehér, farkasalmás illat, jó sav, csajos kékharisnyás, érett lomhaság. Tökéletes sauvblanc déligyümölcsökkel, vakon kóstolva őróla sem tudni, honnan való, de szép. 88 pont.

EM Tramini ?08
Gömbölyű, egységes, fajtajelleges, szép nagy tramini sűrű illattal, kis sós effekt, érett karakter, nem terroir. 89 pont.

Mármost láthatólag ez az irály modern és kozmopolita, a kóstolók egyetértettek abban, hogy szépek, de bárhol készülhettek volna, és nem emelkednek se a honi, se a külhoni (legjobb) fehérek fölé. Nem úgy a vörösök.
Ugye, vörös bolgár borokkal vannak rossz tapasztalataink: a közelmúltban ajkunkkal illettünk olyan poharakat, melyekben főleg a dél-trákiai borvidékről szűrt borokat forgattunk, és sokszor olyan érzésünk volt, mintha valamely rosszul értelmezett újvilági ízlés jegyében fogant, széttartó, mindenből túl sokat adó (csípős, qrwára csersavas, szörpös, szájtépő) borok lennének. (A Rumelia Merul Reserve Mavrud ?07 például nekünk füstös, vad, technológiai és diszharmonikus volt, akárcsak a csípős Blueridge XR Merlot ?07, avagy a Todoroff Gallery Merlot ?08).

Bulgária borvidékei ? terület van bőven…

De! Ez csak egy irály a bolgár vörösök tengerében, találkoztunk ugyanis azokkal a bolgár veresborokkal is, amelyek azonnal érthetővé teszik, mi is a bolgár bor. Azonnal és fél kézzel lenyomnak minden kételyt könnyed tüzeikkel, gyümölcseikkel és vidámságukkal. Néhány példa:

Terra Tangra Yatrus Mavrud ?07
Mediterrán bor: vörösborédesség, nem tannic, gyümölcsillatú, fanyaron gyümölcsös, kiegyensúlyozott és férfias. 86 pont.

Terra Tangra cuvée ?07
Feka bor cseresznyefa- és áfonyaillattal, túlérett cseresznye és jó vörösbor-édességgel, a végén kávé, szerethető, szimpi, kedves, meleg. 89 pont.

TT Yatrus ?07 Rubin
Gránátvörösből feketébe hajló színű, gyümölcs, csoki, alkohol és tisztára black cavendish-pipadohány illatú, remek bor. Egészen finom a tannin, csíp a szesz. Ivós, jó balanszú, telt, intenzív, jó ívű. Éljen a bolgár bor. 92 pont.

Well, a bolgár bor most tapogatja a magyar piacot, szerény és nem túl originális javaslatunk, hogy a fehérekkel, legyenek bármily jók, nemigen érdemes nyomulni, legfeljebb egy-kettővel, hogy legyen választék, de a vörösök többnyire szuperek: mások, mint a honiak. Úgy tüzesek, gyümölcsösek és gazdagok, hogy közben könnyedek és van valami kedves, vidám, délies vonás bennük.

Korábban:
Bolgár borbár
Az albán borok nagy lehetőségei
Itt a román feltámadás
Jönnek a cseszlovákok!

Címkék: bolgár, Bulgária, eduardo miroglio, sant ilia, tatrus, terra tangra

← Goodbye, London és viszlát! Itt a Top 25 Pannon bor →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?
Loading
00:00 / 35:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!