• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

KÉS-VILLA-BUDA ? Összefogás a budai vendéglátásért

2019-09-25 ● Kodela Mia

A Kés-Villa-Buda-projekt tizenkét étterem összefogása, melyek közösen gondolkodnak, közös értékek mentén képzelik el a működésüket: van köztük több generációs, tradicionális, újító, sőt, kereteket feszegető. A lényeg: a klasszikus budai vendéglátás elveit vallják, kínálatukban a magyar ételeket preferálják és most egy egész éves kampány keretében népszerűsítik mindezt, tematikusan.

Az a budai étterem, amely büszkén ajánlható Budának, Pestnek, az ország egészének, külföldi vendégeknek, gourmet hazalátogatóknak, családi eseményekre és a nagyszülőknek is? Nos, az nagypolgári, békebeli, jó értelemben véve magyaros, családias, a hétköznapokat is ünneplő. Kényelmes reggelik, ráérős ebédek, borozásba forduló vacsorák jellemzik.

photocreditby_PIXELTASTER_3

?Szeretünk vasárnap húslevest enni, fokhagymás pirítóssal érkező velőscsonttal. Rántott bordát krumplipürével, tejfölös uborkasalátával. Füstölt csülkös bableves után jó a túróscsusza sok pörccel. Ugyanakkor a kovászosuborka-krémlevest követően sem ördögtől való a pacal. Desszertnek pedig somlói vagy mákos guba, esetleg madártej.?

A projekt célkitűzése

A Kés-Villa-Buda egy, a budai éttermeket tömörítő mozgalom, mely elsődlegesen a budai, polgári vendéglátás és a magyar konyha népszerűsítését tűzte ki céljául. Az alapötlet: a békebeliséget ? már ami a rá jellemző étkezési kultúrát, nosztalgikus légkört illeti ? visszahozni a divatba. Újra megmutatni annak létjogosultságát, értékeit a mindennapokban ? elsősorban a fővárosi (nem csak Budán élő) lakosságnak, másodsorban a Budapesten hétvégéket töltő hazai közönségnek (különös tekintettel a családokra), harmadrészt pedig a külföldi turistáknak, akik keresik az autentikus magyar éttermeket, ahol megismerhetik hazánk tradicionális ízeit és mindemellett magas színvonalú vendéglátásban lehet részük.

A Kés-Villa-Buda szerveződésében alapérték a hazai alapanyagok előnyben részesítése, a tradíció tisztelete, az udvarias kiszolgálás és az elégedett, visszatérni kívánó vendég.

A tagok számára az is fontos, hogy az egyesületi forma lehetővé teszi számukra a műhelymunkát, közös gondolkozást olyan kérdésekben, mint a munkaerőhiány, a szakemberképzés, az alapanyag-beszerzés, fenntarthatóság ? és így tovább.

Tagok 

A projekt ötlete a Jardinette vendéglő tulajdonosához, Kálmán Zoltánhoz köthető, aki régóta szerette volna már a budai éttermeket egyesületbe tömöríteni a fentiek szellemében. Az első körös megbeszélésekre 2019 tavaszán került sor Budavári Dóra, majd Németh Richard bevonásával. A jövőben mindkét gasztro-kommunikációs tanácsadó aktív és operatív módon fogja segíteni a szerveződést céljai elérésében.

csapatfotó_photocreditby_Katoboglar_1

A mára egyesületté vált Kés-Villa-Buda elnökségi tagjai: Kálmán Zoltán (Jardinette), Haris Gergő (Mezzo Music Restaurant), Hegedűs János (Budai Gesztenyés Nagyvendéglő)

A Kés-Villa-Buda alapítótagjai:

– Jardinette
– Budai Gesztenyés Nagyvendéglő
– Mezzo Music Restaurant
– Spíler Buda
– Náncsi néni vendéglője
– Földes Józsi vendéglője
– Hadik
– Schieszl Vendéglő és Borház, 1896
– Émile
– Kéhli
– Pasarét Bisztró
– Promontor Kertvendéglő

A Kés-Villa-Buda októberi témája: a HÚSLEVES (és a velőscsont) 

photocreditby_PIXELTASTER

A projektben résztvevő egyesületi tagok minden hónapban kidolgoznak egy közös témát, amelyre mind a közösségi médiában, mind az éttermük állandó vagy időszakos kínálatában felhívnák a figyelmet. Ételek, alapanyagok, történelmi emlékek, történelmi alakok ? ezen kategóriák adják majd a témákat. A Kés-Villa-Buda első ilyen, mindenki számára jól ismert témája a húsleves. A tyúkból, a kakasból, a marhából, ne adj’ Isten a fácánból készített húsleves, amit ki porcelánban, ki zománcos fazékban tálal, de ami egyszerre tud a mindennapi vagy akár az ünnepi étkezések alapvető fogása lenni.

(Fotók: Pixeltaster, Kató Boglárka)

Címkék: buda, budai éttermek, budai vendéglátás, gasztro, gasztronómia, kés villa buda, kvb, összefogás

← Megkóstoltuk a Frankel Delit Diótörő és champagne ? festive brunch a Duna-parton →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?
Loading
00:00 / 35:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!