A Balaton csak a 19. században lett kedvelt fürdőhely, de a gasztronómiai adottságait akkor sem használták ki igazán – pedig, volt és van is mire építeni. Balaton sorozatunk 1. része.
A Balatonról sokaknak a nyár-lángos-hekk trió jut eszébe, ami javarészt a hetvenes évektől indult folyamatnak köszönhető, amely a nyolcvanas-kilencvenes években teljesedett ki igazán. Pedig, a Balaton sokkal több ennél. Két részes sorozatunkban a Balaton gasztronómiai történelméről, polgárosodásáról, lejtmenetéről és lehetőségeiről beszélgettünk.
Az első epizódban Katona Csaba történésszel azt jártuk körbe, milyen ételeket, italokat fogyasztottak anno a Balaton körül, és hogy jutottunk el a gulyásturizmusig. (A második epizódban Princzinger Péter, a VisitBalaton365 ügyvezetője mondta el, milyen lehetőségeket lát, miért fontos kezdeményezés a Balaton Borbár, és miért lehet négy évszakos a Balaton.)
(Fotók és címlapkép: Fortepan)
A beszélgetés itt hallgatható meg: