• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Jó reggelt kívánunk

2008-09-01 ● Kántor Endre

Kicsit nyaraltunk. Kicsit írtunk, kicsit tanultunk, kicsit vizsgáztunk és kicsit pihentünk. Kicsit bevettük a leszarom-tablettát, és nem törődtünk semmivel. Olaszos augusztusunk volt, na. De most már itt vagyunk, és ragyogunk, megint.

Van az a vicc, amikor egy vándor túrázás közben, este, jó fáradtan benyit egy parasztházba, ahol épp a család vacsorál. Köszön, de nem köszönnek vissza neki, megkérdi, hogy leülhet-e, inna egy pohár bort, enne egy keveset, de senki nem szól hozzá. Odáig fajul a dolog, hogy kezd berúgni, és elszabadulnak az indulatok. Mivel senki nem mondd ellent neki, először a lányt, aztán az asszonyt teszi magáévá, és amikor ? már nem tud mit kitalálni, hogy reakciót csaljon ki a háziakból ? arra vetemedik, hogy a ház urát szólítja meg, hogy aszongya: ?Bátyám, megettem a vacsorájukat, megittam a borukat, pálinkájukat, megvolt a lánya, meg a felesége ? most maga jön? Hogyan szeretné?? Na, erre felugrik a paraszt, és azt kiáltja: ?Na, azt már nem!? Rögtön mondja is az asszony, meg a lánya egyszerre: ?Apjuk! Te szólaltál meg elsőnek! Te mosogatsz!?

Úgy néz ki most Kántorbandi mosogat a Borravaló háza táján, a szép hosszan elfogyasztott nyaralások után. Van mit bepótolnunk, hadd kezdjük először is azzal: természetesen nem halt be a blog, sőt, soha nem látott fejlődésnek indulunk hamarosan. És lesz is miről regélni: kezdődik a szezon, indulnak a szüretek, járjuk majd az országot a hírekért, milyen lett a termés, milyen újdonságok vannak, stb. Az év pincészete lett a Vylyan, készülnek egy gálára épp, az Oremus háza táján is alakul valami, ezekről mind jól beszámolunk a szokásos módon.

Most már, hogy Dr. Nemtudomka visszatér a kies balatonmellékről, ahol írói munkásságának része volt, Stevie Kraft és Kántorbandi pedig örömmel nyalogatja a WSET zöld plecsnijét, ami a felsőfokot jelenti vájtszemű körökben, az isten sem menti meg a kedves olvasókat attól, hogy az eddigieknél súlyosabb csapást mérjünk borkulturálisan. Lényeg, hogy itt vagyunk, és ragyogunk. Vagy mi.

Címkék: itt, újra, vagyunk

← Mexikóiak a hegyen, borfesztivál megint Pécsi Tudományos Bor →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...
Loading
00:00 / 40:42
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!