• Bor
  • Sör
  • Párlat
  • Kávé
  • Gasztro

borravalo.hu

bor ● sör ● párlat ● kávé ● gasztro ● bárkultúra

  • Címlap
  • Közélet
  • Hírek
  • Design
  • Podcast
  • Mindenmás
  • Kapcsolat

Pécsi Tudományos Bor

2008-09-04 ● Kántor Endre

Nem csak felsőfokú szőlész-borász képzést indít a Pécsi Tudományegyetem (PTE), de még saját bort is palackozhat ? az Új Dunántúli Napló cikke szerint. A PTE nemrég vette át a dél-dunántúli szőlészeti és borászati kutatóintézetet az agrártárcától. Kérdés az, vajon hogyan éli túl az egyetemhez csatolt kutatóintézet?

A kutatóintézet 32 hektáron gazdálkodik, 1400 szőlőfajtájuk és fajtajelöltjük van, ezekből évente 1100-1500 hektoliter bort állítanak elő. Ez a kutatóintézet tehát nem önálló intézményként, hanem PTE egyik karához csatolva működik majd, ami évente 30 millió forintjába kerül az egyetemnek. Gábriel Róbert, a PTE rektora szerint ez nem nagy ráfizetés az egyetem ötmilliárd forintos adósságához képest.

A Gfk Piackutató Intézet legfrisebb kutatása szerint a hazai háztartások tavaly 5,9 százalékkal kevesebbet költöttek borra, mint azelőtt, ez 11,5 százalékos mennyiségi csökkenéssel is párosult. Ezt a csökkenést leginkább az asztali borok forgalmának visszaesése okozta, a magasabb áru minőségi termékekből 5 százalékos visszaesés volt tapasztalható.

A háztartások átlagosan 421 forintos literenkénti áron vásároltak valamilyen bort, csaknem 40 százalékuk vett legalább egyszer minőségi bort, de a teljes minőségi borokra elköltött összeg közel 6 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. Az összes megvett bornak értékben közel 60, mennyiségben közel 40 százaléka volt minőségi bor. Közben a tájborok forgalma is nőtt 21 százalékkal. Az asztali borok forgalma a háztartások összes vásárlási értékének 21 százalékát teszi ki, mennyiségben csaknem 36 százalékos a részesedése. Ennek a kategóriának a legalacsonyabb az átlagára, mindössze 243 forint per liter. A háztartások borbeszerzéseinek legnagyobb aránya továbbra is diszkontokban fogy el: a diszkontok részesedése a teljes mennyiségi piacból 30,5 százalék, és majdnem ennyi a hipermarketek részesedése is.

Namost, mit csináljunk azzal az érvvel, hogy ?a kutatóintézet képes saját bevételekre szert tenni a borok hazai és nemzetközi értékesítéséből?? (És itt a nemzetközit most külön alá is húznánk.) Vegyük azt az esetet, hogy a PTE minden évben értékesíti minden megtermelt borát, a maximált éves kapacitásból, azaz 1500 hektót, azaz 150 000 litert ? vagyis pont 200 ezer palackot elad csont nélkül. Ekkor a Gfk átlagár alapján ? hopp! ? 63 150 000 forint bevétel lenne, amiből persze lejön sok minden, működési költség, de az ebadta ebidta, így is szép. Mondjuk nyugodtan számolhatunk az intézet saját áraival is. Persze, ehhez az kell, hogy betalicskázzák az egészet a diszkontokba, meg a hiperekbe, (és legyen aki megvesz 200 ezer palackot). Kíváncsian várjuk a részleteket.

Címkék: árak, bor, egyetem, kutatás, kutató, kutatóintézet, Pécs, PTE

← Jó reggelt kívánunk Vylyan ? mert megérdemlik →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
  • YouTube

Podcast

Whisky: a hagyomány él, de erősödik a koktél trend

Konc vs. Cibere – farsang és böjt

Márciusi ifjak és a szabadság bora

Instagram

Follow on Instagram

Hírlevél

Nem szeretnél lemaradni? Érdekelnek a kiemelt események, ajánlatok?

Hírek, Programok

Nagy Egri Borműhely kóstoló

Négy érmet hoztak el a Kreinbacher magnumok a pezsgő vb-n

Borszerda egri borokkal

Egytőről évjáratbemutató

Negyedszer is Trófea díjat kapott a Tornai Pincészet



Mi az, hogy ital/bár kultúra? Egyáltalán, miért kell a borokról, sörökről, párlatokról vagy kávékról kóstolójegyzetet írni? Inni kell, és kész, nem? De.
Persze, mi azt gondoljuk, hogy közben keresni kell a jót, a még jobbat, a tökéletest - ha van olyan. A kultúra a civilizáció építőeleme. Ahogy az irodalomban vagy zenében, az italok és ételek terén is lehet alkotni, és a tökélyre törekvő alkotást megérteni. Közben pedig lehet inni is - ünnepkor, lazításnak, búfelejtésre - hisz ez is kultúránk része. Főleg akkor, ha kulturáltan csináljuk. Ezért vagyunk mi: hogy megmutassuk mit és hogyan érdemes. Hogy mikor, az rátok van bízva...
  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

Keresés

Archívum

Facebook közösség

Copyright © 2023 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!