• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Amikor habozik a királyleányka

2008-07-09 ● borravalo.hu

Pezsgővel rukkolt elő az Etyeki Kúria nevű, általunk nagyra tartott műintézet. A buliról ugyan lemaradtunk, de Stevie Kraft egy remek kora délutánt töltött a kúria diófája alatt, különböző palackok társaságában. Aztán gondozta a zöldnövényzetet, hiszen magáénak érzi a kúriát egy kicsinyt, egy ízben majdnem el is adta?

Volt pár hete egy állítólag remek pezsgő-bemutató buli az Etyeki Kúriában, amelyről frankón lemaradtunk. Éppen ezért Stevie Kraft úgy döntött, hogy fogja magát, sárgabusz Etyekre, aztán megnézné személyesen, hogy hogyan gondolják az etyeki dombok között a tirázsolást meg a degorzsálást.

A távolságokat a tömegközlekedés meg tudja nyújtani (ezen még el kell vitatkozni Hawkins professzorral ? a tömegközlekedéssel töltött idő valóban tágítja-e a teret) de Etyek még busszal is nagyon közel van. Városközponti indulással egy óra alatt ott van az ember, igazi borvidék, egy órányira a belvárostól. Azt azért ki lehet bírni. Megérkezik az ember a faluba, leszáll a buszról, és felslattyog az Öreg szőlők nevű negyedbe, amely a lokálgrinzing. Még a Kúria felé Hernyák Laciék is útba esnek.

Az autóval persze összeszűkül a tér-idő kontinuum, akkor még közelebb van Etyek. Na de a zéró tolerancia okán valaki a rövidebbet húzza olyankor

Érkezés után Stevie Kraft lekucorodott a diófa alá, amely az egyik legjobb hely a magyar borászatok kóstolóhelyiségei közül. Terasz és diófa egyenlő megfigyelés, szemlélődés, mélyülés. A diók olykor koppannak a deszkákon, de furcsa mód a fejet kerülik.

Matolcsy Sára, a kúria energiaközpontja, az ultimate vendéglátó hozta azt, amiért kizarándokoltunk. Vagyis a Királyleányka Brut 2007-est. Már évek óta akartak készíteni pezsgőt, hiszen a hűvösebb klíma meg a meszes-löszös talaj, az jó az alapbornak. A környék volt egyébiránt a pezsgő-alapbor ellátója Budafoknak, miután a budai hegyek elbuktak a város növekedése okán, Törleyék meg keresték a jó alapanyagot. Akkortól kapocsolódott össze Etyek meg a Chardonnay.

Na de mi van akkor, ha nem a három alapvető Champagne-i fajtából készítenek pezsgőt? Pinot Meunier nem tudni, hogy van-é a környéken. De amúgy rendelkezésre állna a kettő nagyobb: a Chardonnay és a Pinot Noir.  Matolcsy Sára azt mondja, hogy a Pinot minden cseppjéért kár, abból Pinot kell, hogy legyen, a Kúria zászlóshajója, és nem pezsgő. Így találták meg a királyleánykát, amely savai okán kifejezetten alkalmas arra, hogy pezsgő legyen.

Alapból a kúria királyleánykája illatos, citrusos, virágos. Az ízében is a citrusok mutatkoznak, meg némi sárgadinnye, ez veszi át a prímet aztán. A savai tényleg alkalmatosak a pezsgőkészítésre, vannak rendesen, de Rudi Krizan ügyesen polírozza le őket, amikor a cépage királyleánykát készíti.

Nos ezt az alapbort szállították el tartályban a Szigeti pezsgőpincébe, Burgenlandba, Krizan intézte az ügyletet. Szigetiék hagyományos palackos érleléssel, method classic-kal készítik a pezsgőjüket, tehát dosage-tirázsolás-remuage-degorzsálás-expedíciós likőr, meg a kis de?rótkosárka.

Vagyis az alapbort lepalackozzák, adnak hozzá egy cukorból, borból és élesztőből álló keveréket, aztán lezárják a palackot. A másodlagos erjedés szénsava nem tud távozni, és a borban oldódik fel. Közben az élesztő szépen felemészti önnön magát. Ami marad a szerencsétlen gombából, az a palack alján gyűlik össze. A palackon lassan fordítanak egyet, és így az üledék a nyakba vándorol. Ezen nyakat aztán fagyasztják, és kilökődik a jégdugó a dzsuvával. A folyadékveszteség pótlására adják hozzá az expedíciós likőrt, amely némi cukrot is tartalmaz, és eldönti, hogy milyen száraz lesz a végtermék. (A brut naturel a csontszáraz, a sec az már félszáraz, figyelem!). Végezetül jön a vicces drótkosárka, amelynek a fülét hatszor kell tekerni.

No és milyen a pezsgő? A maradék cukor előzetes infóként 6g/l, de ez egyáltalán nem tűnik fel. Brut tehát, száraz. A poharakba töltve annyira nem habzik fel, nem kell több körben tölteni, és ez jó. Közepes citromszíne koncentráltabb, mint az alap királyleányka. A buborékok kifejezetten aprók, felfutásuk egyenletes, és nagyon, nagyon sok van belőlük. Az illata tisztán gyümölcsös, elsősorban szőlő(virág) barack,  szamóca. Az ízben is a gyümölcsös jegyek mutatkoznak tovább, közepes sav társaságában. Aki az élesztős-kenyeres jegyek sokaságától ódzkodik, ez a pezsgője.

A kóstolósort követően (pezsgő, királyleányka, sauvignon blanc, pinot noir, hja nehéz élet ez), Stevie Kraft tevőleg részt vett a Kúria új diófa-csemetéjének iskolázásában, vagyis karóhoz rögzítette a renitens diófát. Arra a kő préslapra vet majd árnyat egyszer, amely mellett tavaly nyáron Kraft meggyőzött öt lengyel borkereskedőt, meg egy katolikus papot, hogy vegyék meg a Kúriát, de az pont nem volt eladó.

A magyar bürokrácia vadregényes útvesztői okán a pezsgőt egyedül a Kúriában lehet beszerezni egyelőre, és van belőle össze-vissza pár száz palack, tehát érdemes odalépni. Meg ott vannak azok a jópofa kis pezsgő gránátocskák, militáns borbuziknak. Azokból mondjuk jó lenne egy zöld faláda, alkalomadtán szíjunkra csattintani kettőt hármat, és vetődni az éjszakába?

Korábban:

Röptében a királyleányka

Koncentrált fehérek és spanglibor Etyeken

Buda is megkapja a magáét

Címkék: Brut, Etyeki Kúria, Királyleányka, pezsgő

← A legjobb dél-dunántúli borok A bordóik színe bordó →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Hogyan utazzunk lazaccal? - rendhagyó könyvajánló
Loading
00:00 / 33:35
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Hogyan utazzunk lazaccal? - rendhagyó könyvajánló

    Hogyan utazzunk lazaccal? - rendhagyó könyvajánló

    Nov 27, 2025 • 33:35

    Rendhagyó könyvajánló, egyben ötlet karácsonyi ajándékra: Umberto Eco Bábeli beszélgetés, Minimálnapló című kötete nem csak gasztrobubusoknak.

  • Aki meghalt a szegfűszegért: a Magellán-sztori 1.

    Aki meghalt a szegfűszegért: a Magellán-sztori 1.

    Nov 21, 2025 • 34:11

    Magellánról sokunknak az jut eszébe, hogy ő hajózta körbe a Földet. A története azonban sokkal több ennél, azzal együtt, hogy ő végül nem is hajózta körbe. Expedíciója azonban elképesztő változást hozott étkezési kultúránkban.

  • Kedvenc gyerekkori kaják, kávé, túrázás - Németh Bálint

    Kedvenc gyerekkori kaják, kávé, túrázás - Németh Bálint

    Nov 13, 2025 • 34:51

    „Megkérdezhetem, hogy mi volt a kedvenc gyerekkori kajád?” – ezzel a felütéssel főzi meg hírességek kedvenceit a Balint’s Pot rövid videóiban Németh Bálint privát séf.

  • Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Nov 5, 2025 • 31:54

    Ehető gombák Magyarországon címmel jelent meg Almási Petra könyve, a hazai erdők fogyasztható gombáiról, friss felhasználási módjairól és tartósításásáról. Kezdő és gyakorlott gombászoknak, és a megszokottól eltérő alapanyagokra nyitottaknak.

  • Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Oct 21, 2025 • 32:13

    Világlátott vendéglős, hagyományőrző, újító, gasztro író, akiről a világkiállítás kapcsán még a New York Times is szuperlatívuszokban írt. Katona Csaba történész és Kántor Bandi születésének évfordulója apropóján beszélgetnek Gundel Károlyról.

  • Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Oct 16, 2025 • 36:22

    Az idei nyár is dúskált gasztro élményekben – persze így van ez, ha az ember eleve keresi ezeket. Gazdagodtunk szép élményekkel külföldön és itthon is, ezeket elevenítjük fel.

  • Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Oct 9, 2025 • 39:05

    Mit keresnek a celebek a lepárlókban, pincékben? Mióta trend az, hogy egy színész, zenész, vagy sportoló saját italmárkát népszerűsít? Erről beszélgettünk Nagy Zoltánnal, a Boutiq’Bar tulajdonosával.

  • Bubik Szekszárdról - 1838

    Bubik Szekszárdról - 1838

    Sep 30, 2025 • 37:03

    Szekszárd és pezsgő? Ráadásul methodé tradicionelle, azaz palackos erjesztés és érlelés? Az 1838 nem egy dátum, bár az is lehetne, hisz a magyar pezsgőgyártás hőskorát idézi meg, a számmal ellátott palackokban azonban egy borvidék teljesen új arca mutatkozik be.

  • Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Sep 23, 2025 • 15:21

    Izgalmas, rendhagyó és hiánypótló bemutatón vehettünk részt a Casa Ron Matusalem és a Liquid Gold rendezésében: a master blender Cynthia Vargas először hagyta el a dominikai érlelőpincét, hogy bemutassa, mivel dolgozik most, milyen újdonságok vannak.

  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!