• Bor
  • Sör
  • Párlat
  • Kávé
  • Gasztro

borravalo.hu

bor ● sör ● párlat ● kávé ● gasztro ● bárkultúra

  • Címlap
  • Közélet
  • Hírek
  • Design
  • Podcast
  • Mindenmás
  • Kapcsolat

A legjobb dél-dunántúli borok

2008-06-26 ● Kántor Endre

Izgalmas versenyen vett részt a Borravaló a minap Pécsett, melynek tétje nem volt kicsi: összeállítani a Pannon Borrégió 25 legjobb borát. A versenyt a Pannon Borrégió, a Pécsi Tudományegyetem, a Pécs/Sopianae Örökség Kht, a Szekszárd Borvidék Kht és a Pécsi Borozó bormagazin szervezte. A legjobbak közé 11 szekszárdi, 5 villányi, 4 pécsi, 3 balatonboglári és 2 tolnai bor került be.Egyik kedvenc pécsi borászunk, Szabó Zoli éppen Heumannt kóstol

Van egy olyan önológiai tájegysége az országnak, hogy Pannon Borrégió. Ez négy borvidékből áll, jelesen a pécsi, szekszárdi, tolnai és villányi. Ehhez hozzácsapták a Dél-Dunántúl ötödik borvidékét, így került bele Balatonboglár a képbe. Ezen vidékek borai vettek részt a megmérettetésen, méghozzá száznál is többen. Ebből kellett a zsűrinek, ahol magunk is székelénk, 25-öt kiválasztani.

A versenyről bővebb infó a Pécsi Borozó oldalán.

 

A legsikeresebbnek a pécsi Lisicza Borház bizonyult, három boruk is toplistás lett.

 

Pannon Borrégió TOP 25 (a lista ábécé-rendben)

 

1 Aranyfürt Mg. Szövetkezet Szekszárdi Kadarka 2007, vörös, Szekszárd

2 Aranyfürt Mg. Szövetkezet Szekszárdi Cabernet franc 2003, vörös, Szekszárd

3 Bock Borászat Kft. Villányi Royal cuvée barrique 2004, vörös, Villány

4 Bujdosó Szőlőbirtok Balatonboglári Szürkebarát 2007, fehér, Balatonboglár

5 Csányi Pincészet Villányi Elegance cuvée 2005, vörös, Villány

6 Danubiana Bt. Tolnai Sauvignon blanc 2007, fehér, Tolna

7 Dúzsi Tamás Szekszárdi Görögszó cuvée 2004, vörös, Szekszárd

8 Dúzsi Tamás Szekszárdi Kékfrankos rose 2007, rozé, Szekszárd

9 Eurobor Kft. Tolnai Tramini 2007, fehér, Tolna

10 Garamvári Balatonboglári Chardonnay 2007, fehér, Balatonboglár

11 Hárs Pincészet Kft. Szajki Cirfandli 2007, fehér, Pécs

12 Heumann Pincészet Villányi Merlot 2006, vörös, Villány

13 Hilltop Neszmély Zrt. Szekszárdi Chardonnay 2007, fehér, Szekszárd

14 Konyári Pince Balatonboglári Kékfrankos 2006, vörös, Balatonboglár

15 Lisicza Borház Kft. Pécsi cuvée Ében 2006, vörös, Pécs

16 Lisicza Borház Kft. Pécsi Ravasz 2007, fehér, Pécs

17 Lisicza Borház Kft. Pécsi Cirfandli 2007, fehér, Pécs

18 Prantner Ferenc Szekszárdi Kékfrankos 2006, vörös, Szekszárd

19 Sauska & Társa Kft Villányi Chardonnay 2006, fehér, Villány

20 Szekszárd Zrt. Domain Gróf Zichy Szekszárdi Bikavér 2006, vörös

21 Szent Gaál Borászati Zrt. Szekszárdi Passionata 2006, vörös, Szekszárd

22 Szent Gaál Borászati Zrt. Szekszárdi Obsessio 2006, vörös, Szekszárd

23 Takler Pince Kft. Szekszárdi Kékfrankos Reserve 2006, vörös, Szekszárd

24 Takler Pince Kft. Szekszárdi Bikavér Reserve 2006, vörös, Szekszárd

25 Vylyan Vinum Kft. Villányi Cabernet franc 2006, vörös, Villány

 

Korábban:

Rozé riposzt, magyar sikerek Cannes-ban

Mert megérdemlik 3: egyenes beszéd, egyenes borok

Valami történik bormarketingileg

Kékflancos, a legvégére

Kolbász-apokalipszis most

Címkék: Balatonboglár, borverseny, Pannon Borrégió, Pécs, Szekszárd, Tolna, TOP25, Villány

← Sangiovese power! Amikor habozik a királyleányka →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
  • YouTube

Podcast

Konc vs. Cibere – farsang és böjt

Márciusi ifjak és a szabadság bora

Pezsgőt júniusban

Instagram

Follow on Instagram

Hírlevél

Nem szeretnél lemaradni? Érdekelnek a kiemelt események, ajánlatok?

Hírek, Programok

Nagy Egri Borműhely kóstoló

Négy érmet hoztak el a Kreinbacher magnumok a pezsgő vb-n

Borszerda egri borokkal

Egytőről évjáratbemutató

Negyedszer is Trófea díjat kapott a Tornai Pincészet



Mi az, hogy ital/bár kultúra? Egyáltalán, miért kell a borokról, sörökről, párlatokról vagy kávékról kóstolójegyzetet írni? Inni kell, és kész, nem? De.
Persze, mi azt gondoljuk, hogy közben keresni kell a jót, a még jobbat, a tökéletest - ha van olyan. A kultúra a civilizáció építőeleme. Ahogy az irodalomban vagy zenében, az italok és ételek terén is lehet alkotni, és a tökélyre törekvő alkotást megérteni. Közben pedig lehet inni is - ünnepkor, lazításnak, búfelejtésre - hisz ez is kultúránk része. Főleg akkor, ha kulturáltan csináljuk. Ezért vagyunk mi: hogy megmutassuk mit és hogyan érdemes. Hogy mikor, az rátok van bízva...
  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

Keresés

Archívum

Facebook közösség

Copyright © 2023 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!