• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Támogatott tanfolyamokat indít ősszel a Nemzetközi Borakadémia

2009-09-16 ● borravalo.hu

Támogatott alapfokú tanfolyamokat indít a WSET Nemzetközi Borakadémia Kft. A tanfolyamok célközönsége azokból a borok iránt érdeklődőkből kerül ki, akik szeretnének kicsit jobban belelátni a borok világába, vásárlási döntéseiket jobban megalapozni vagy csak egyszerűen többet akarnak tudni a borokról. Ősztől 250 fő számára van lehetőség arra, hogy töredék áron ? 10 ezer forintért – vegyenek részt a nemzetközi szabványú képzésen.

Támogatott tanfolyamokat indít ősszel a WSET Nemzetközi Borakadémia Kft. A Wine and Spirits Education Trust APP 1095-ös nemzetközi licencével oktató iskolába most 250 érdeklődő járhat három napos alapfokú képzésre (WSET Foundation Level) összesen 10 ezer forintért. Az eredetileg 60 ezer forintos tandíj fennmaradó részét az iskola pályázattal elnyert összegből fedezi.

A kurzus a Magyar Bormarketing Nonprofit Kft. „Képzés 2009” programja keretében, a Nemzeti Bormarketing Program támogatásával valósul meg. A Képzés 2009 egyik alapvető célja a magyar borkultúra fejlődésének támogatása alapismereteket nyújtó oktatási programokon. Az alapképzés esetében konkrét célok a tudatos borvásárlás és kulturált borfogyasztással kapcsolatos ismeretfejlesztés, és a bor gasztronómiában elfoglalt helyének erősítése, magyar borok kóstolásával.

„Az alapfokú képzés a hétköznapi fogyasztóknak szól. Erős bázist ad azoknak, akik szeretik a bort, de nincs elég tudásuk ahhoz, hogy biztos kézzel válasszanak étteremben vagy a kereskedelemben” ? mondta a WSET Nemzetközi Borakadémia igazgatója, a Kft. ügyvezetője, Czernecki Krisztina. „A fogyasztók képzése, a borkultúra népszerűsítése közös érdekünk” erősítette meg Laposa Bence. A badacsonyi borász szerint minden olyan kezdeményezést támogatni kell, ami ezt a folyamatot erősíti. Horkay András vendéglátós szerint a fogyasztók zöme nehezen választ bort az ételéhez, a legtöbben a „már beválthoz” ragaszkodnak. „Egy kicsivel több ismerettel felvértezve sokkal több új élményhez jut a vendég, ráadásul legtöbb esetben ez még csak nem is kerül többe”, mondta a Tabáni Terasz tulajdonosa.

A WSET Nemzetközi Borakadémia alapfokú tanfolyama pont ezt a célt szolgálja: alapszinten, a fogyasztói, vásárlói igényére szabva igazít el a borok világában, nem a speciális ismeretekre, hanem a gyakorlatban hasznosítható tudásra koncentrál. Alapvető része a kurzusnak a kóstolás, a magyar borvidékek megismerése és az ételek és borok párosítása. A WSET alapfokú képzés a világ talán legismertebb és leglátogatottabb borismereti kurzusa. Az alapképzés kedveltségét az indokolja, hogy a tanfolyam kimondottan nem a szakmának, hanem a mindennapi borfogyasztóknak szól: azoknak, akik kicsit jobban meg szeretnének ismerkedni kedvenc italukkal, hogy magabiztosabban válasszanak saját maguk és barátaik számára bort.

A WSET

A Wine and Spirit Education Trust (WSET) a világ legelismertebb és legnagyobb presztízzsel bíró szakirányú képzése, immár 40 éve. A WSET-et azért alapították 1969-ben Londonban, hogy a legmagasabb színvonalú képzést, és nemzetközileg elismert és keresett kvalifikációt és diplomát nyújtson a bor és párlatok területén az ágazat szereplőinek és az érdeklődő fogyasztóknak egyaránt. A WSET egymásra épülő kurzusok rendszerét alkotta meg, a meglehetősen magas szintű igények kielégítésére. Oktatói tematikát, a speciális tananyag átadásának egyedülálló módszerét dolgozta ki.

Rövid időn belül olyan mértékű lett az érdeklődés, hogy a londoni anyaintézmény nem volt képes egymaga kiszolgálni a növekvő nemzetközi igényeket, így úgynevezett APP-k (Approved Program Provider) rendszerét hozta létre. Ezek kihelyezett tagozatok, melyek London szigorú ellenőrzése mellett, vásárolt licence alapján végzik ugyanazt az oktatói tevékenységet, amelyet az anyacég.

Jelenleg alig találni olyan álláshirdetést a borok világában, amely ne írna elő (egyéb képzettség mellett) WSET-képesítést. Ma közel 300 APP működik szerte a világon. Évente 35 országban, több mint 17000 hallgató szerez valamilyen szintű WSET képesítést. Ez a képzés az előszobája a patinás Master of Wine Intézetnek.

WSET itthon

A nemzetközileg elismert intézménynek két akkreditált intézete van Magyarországon. A WSET Nemzetközi Borakadémia Kft. (www.borakademia.com) 2007-ben alakult, licence alapján három szinten oktat: alap- (Foundation), közép- (Intermediate) és felsőfokon (Advanced). Az alapfokú képzés az alapvető borkóstolási és borkészítési ismeretekre koncentrál, a hazai legfontosabb borvidékeket veszi sorra, az itthon megtalálható (autochton és nemzetközi) szőlőfajtákon és terroir-összefüggéseken keresztül. A képzés speciális eleme a gasztronómiai gyakorlat, amely a bor és étel párosítások alapjait ismerteti meg a hallgatókkal.

A középfokú képzés magasabb szinten tárgyalja a borkóstolás ismereteit, illetve nemzetközi kitekintést nyújt a világ borászatára a szőlőfajtákon keresztül. Ezen a kurzuson esik először szó a borkereskedelemről és a bormarketingről. Szintén a középfok újdonsága a párlatok és likőrök világa, a pezsgőkészítés valamint az erősített borok.

A felsőfokú tanfolyamon szerzett nemzetközi vizsga egyúttal a belépő a diploma kurzusra. Itt már a legmagasabb szintű elvárásokat támasztjuk a kóstolás és a borismeretek területén. Részletes kitekintést kapnak a hallgatók a világ borvidékeiről és azok szőlőfajtáiról, borairól. Ugyancsak szó esik a párlatok és likőrök világáról, a pezsgőkészítésről és az erősített borokról.

Címkék: bormarketing, iskola, képzés, oktatás, tanfolyam, WSET

← Válság és bor 5. ? a portói köszöni, remekül van Válság és bor 6. – komoly gondok a szőlőpiacon →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista
Loading
00:00 / 38:04
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

  • Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Feb 25, 2025 • 42:32

    „A gasztronómia annyira jelen van mindennapjaimban” – monda Szathmáry Rajmund, a barátainak csak Döme, aki már 30 éve dolgozik séfként. Második otthonában, Angliában, 10 évig dolgozott, és ő lett az esküvőkirály, jelenleg a hatodik évét húzza Svájcban, a berni magyar nagykövetség executive séfjeként.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!