• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Zene-bora XIII – VOLT-impressziók 2.

2008-07-07 ● borravalo.hu

Ott voltunk a 2008-as VOLT-on az első két napon, ahol ismét a Lővér kemping egy fertályán kóstoltatott néhány soproni pincészet, pár rendszertelen zenei és borügyi impressziónkat osztanánk meg az arra kíváncsiakkal az alábbiakban, többnyire kedvező benyomásokat, némely kritikai megjegyzésekkel fűszerezve. A Krétakör SzínészTáncZenekar két kedvencünk, Láng Annamari és Sárosdi Lilla nélkül kezd, nehezen is melegednek bele, de aztán az Illés Miért kell a szerelemjéből, a modernizált Beatles-számokból vagy az olyan zseniális saját számokból, mint az Imre, (lásd: http://www.myspace.com/szinesztanczenekar) kikeveredik egy fanyar koktél, ami nemcsak szórakoztató, hanem több: a zeitgeist aromáit is érezhetni benne, mint Luka Enikő hatos kékfrankosában a koncentrált gyümölcsösséget. E bor még nincs teljesen kész, kicsit elmozog még egymáson sav-tannin- alkohol, de nagy anyag.  A KSZTZ koncentráltan tehetséges, Tilo Werner például az a típus, akiről süt a talentum,  csináljon szinte bármit.

Ilyen Lovasi is, ez a póztalan (néha, mintha ez a póztalanság volna a póz), fanyar egzisztencialista, az utóbbi húsz évben történt egyik legjobb dolognak, a Kispál és a Borznak a ?frontembere?. Megjegyzem, a zene, ami sokkal jobban szól, mint régen, sokkal kevésbé tükrözi a kontextust, mint a szöveg. Nem olyan eredeti, kópiaszerűbb, mint a versek, ritkán trafál a közepébe. Ahogy a hiány jellemzi a flancos Roni Size Reprazent-et  is: olyan, mint egy dugás, ami soha nem jut el az orgazmusig. Egyhangú épületkék fantázia és tető nélkül, miközben bunjee jumpingosok jojóznak jobbra-balra a sötétben.

Ahogy csalódás a Hilltop: egysíkú borok, a Hilltop-kategória kimondottan szerény, a hatos cserszeginek nincs illata, a chardonnay egy vino da tavola, a prémium teltebb, az édes tramini szörnyű, egyik sem komoly, feledhetőek, olyan locsoljuk szét a bennragadt tételeket-fílingje van az egésznek.

A Ferenczy pincészetnél viszont jól hangolt, telt, soproni savakra felfűzött 2005-ös Zöld Veltelinit kóstolhatni, ígéretes a Taschner Kurt telt, harmonikus hatos cabernet-je vagy a Pfneiszl-lányok és a borok mind, melyek mintha simábbak és kevésbé fásak lennének, mint régebben. Mármint a borok. Megdöbbentett a Subscribe magas színvonala és eget verő dinamizmusa, sztem ez bárhol a világon megállná a helyét, ízlett a Tankcsapda eredeti, kiérlelt, kiegyensúlyozott produkciója, kellemes meglepetés volt Takács Tamás néha kicsit macsó, kicsit bunkó (ld. Pocsolyába léptem?), mégis szimpi, önironikus és hülyeség-ellenes, igazi örömöt adó rockandrollja.

A Kistehén (Little Cow) nézőpontja egybe esik a miénkkel és jó, hogy vannak olyan emlékzenekar-szerű formációk, mint az egy az egybe? az ötvenes éveket idéző-játszó, az időutazás élményét adó Long Tall Sonny and the Wild Cow-s. Nagyon nem jött be nekünk viszont a Hooligans. A Nagyszínpadra nem jött el Goran Bregovic, több feltevés is keringett a színpad körül arról, hogy miért (állítólag leesett a meggyfáról; túlságosan bepálinkázott előző este; nem fizettek neki eleget), valakinek be kellett ugrani, így jutott nagyszínpadhoz a Hooligans, hát? élő cáfolatai a sztanyiszlavszkiji tételnek, hogy tehetség annyi, mint önbizalom, utóbbiból ugyanis örvendetesen sok van, előbbiből sztem tartós passzívum áll fönn. A tetoválás nem hozza meg a tálentumot, közhelyek, invenció hiánya, bocs.

A legjobb zenekar a Ponzichter negyedben játszó Kovács József laza cigányzenekara volt virtuóz prímásával és cimbalmosával, a soproni sört mindig jéghidegen csapolták, tépett belsőnket mindig sikerrel gyógyító orvosságnak bizonyult.

Korábban:

Jobb lesz a zenétől a bor íze

Zene-bora XII: Francia-magyar küvé

Zene-bora XI: Ferenczi + Gere = 5 csillag

Címkék: ferenczy, Hilltop, luka, Pfneiszl, Sopron, taschner, Volt, zene, Zene-bora

← A hét ledér borászlánya! Travel Channel – szubjektív választás volt →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Hogyan utazzunk lazaccal? - rendhagyó könyvajánló
Loading
00:00 / 33:35
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Hogyan utazzunk lazaccal? - rendhagyó könyvajánló

    Hogyan utazzunk lazaccal? - rendhagyó könyvajánló

    Nov 27, 2025 • 33:35

    Rendhagyó könyvajánló, egyben ötlet karácsonyi ajándékra: Umberto Eco Bábeli beszélgetés, Minimálnapló című kötete nem csak gasztrobubusoknak.

  • Aki meghalt a szegfűszegért: a Magellán-sztori 1.

    Aki meghalt a szegfűszegért: a Magellán-sztori 1.

    Nov 21, 2025 • 34:11

    Magellánról sokunknak az jut eszébe, hogy ő hajózta körbe a Földet. A története azonban sokkal több ennél, azzal együtt, hogy ő végül nem is hajózta körbe. Expedíciója azonban elképesztő változást hozott étkezési kultúránkban.

  • Kedvenc gyerekkori kaják, kávé, túrázás - Németh Bálint

    Kedvenc gyerekkori kaják, kávé, túrázás - Németh Bálint

    Nov 13, 2025 • 34:51

    „Megkérdezhetem, hogy mi volt a kedvenc gyerekkori kajád?” – ezzel a felütéssel főzi meg hírességek kedvenceit a Balint’s Pot rövid videóiban Németh Bálint privát séf.

  • Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Nov 5, 2025 • 31:54

    Ehető gombák Magyarországon címmel jelent meg Almási Petra könyve, a hazai erdők fogyasztható gombáiról, friss felhasználási módjairól és tartósításásáról. Kezdő és gyakorlott gombászoknak, és a megszokottól eltérő alapanyagokra nyitottaknak.

  • Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Oct 21, 2025 • 32:13

    Világlátott vendéglős, hagyományőrző, újító, gasztro író, akiről a világkiállítás kapcsán még a New York Times is szuperlatívuszokban írt. Katona Csaba történész és Kántor Bandi születésének évfordulója apropóján beszélgetnek Gundel Károlyról.

  • Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Oct 16, 2025 • 36:22

    Az idei nyár is dúskált gasztro élményekben – persze így van ez, ha az ember eleve keresi ezeket. Gazdagodtunk szép élményekkel külföldön és itthon is, ezeket elevenítjük fel.

  • Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Oct 9, 2025 • 39:05

    Mit keresnek a celebek a lepárlókban, pincékben? Mióta trend az, hogy egy színész, zenész, vagy sportoló saját italmárkát népszerűsít? Erről beszélgettünk Nagy Zoltánnal, a Boutiq’Bar tulajdonosával.

  • Bubik Szekszárdról - 1838

    Bubik Szekszárdról - 1838

    Sep 30, 2025 • 37:03

    Szekszárd és pezsgő? Ráadásul methodé tradicionelle, azaz palackos erjesztés és érlelés? Az 1838 nem egy dátum, bár az is lehetne, hisz a magyar pezsgőgyártás hőskorát idézi meg, a számmal ellátott palackokban azonban egy borvidék teljesen új arca mutatkozik be.

  • Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Sep 23, 2025 • 15:21

    Izgalmas, rendhagyó és hiánypótló bemutatón vehettünk részt a Casa Ron Matusalem és a Liquid Gold rendezésében: a master blender Cynthia Vargas először hagyta el a dominikai érlelőpincét, hogy bemutassa, mivel dolgozik most, milyen újdonságok vannak.

  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!