• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Mexikóiak a hegyen, borfesztivál megint

2008-06-06 ● borravalo.hu

Magyar borok az amerikai piacon: egy 30 millió dolláros lehetőség; mexikóiak oltottak Egerben; a kilencedik magyar Bormustra csúcsborai a hétvégi Bországgyűlésén; Éremesőt hozott a Törley-nek a négy nagy nemzetközi borverseny. Hírszüret.

Régen nem jelenteztünk hírszürettel, pedig beért már egy csokorra való infó, ráadásul ismét boros fesztivál lesz a hétvégén a fővárosban. Rengeteg olyan dolog történt az elmúlt pár hétben, amelyről nem adtunk számot, pedig kellett volna. Ilyen volt Robert Mondavi halála is, róla majd írunk egy in memoriamot, mert megérdemli. De történt itthon is pár olyan dolog, amelyek mellett nem lehet csak úgy elmenni. Például:

Harminc millió dolláros piac

Sokat írt a sajtó az etyeki pincefesztiválról, arról azonban keveset, ami a kulisszák mögött történik. Hiszen ilyenkor a szakma is összejön (gyün) és értekezik. Idén a „Magyar borok az amerikai piacon” címmel hírdették meg a tanácskozást, ezért talán nem volt meglepő, hogy a hat előadóóbl négyen a Monarchia Matt International kötelékéből kerültek ki. A cégnek ugye Egerben és Kaliforniában van borászata, internetes boráruháza és három borszaküzlete van New Yorkban, Floridában és Kaliforniában. Évi 2 millió dollár értékű bort exportálnak az USA-ba. A nyitóelőadást James J. Molnár, a Trust Hungary Zrt. elnöke tartotta, az amerikai borfogyasztók típusairól, szokásairól, ízléséről. Megdöbbentő adat: az USA-ban évi 30 milliárd dollár értékben 2,8 milliárd liter bor vásárolnak az emberek, és a vásárlók 57 százaléka nő, akik a legtöbb esetben külső megjelenés ? palack, címke ? alapján választanak a kínálatból. A vásárlók között mára sok a szakértő borívó, ők évi 40-50 palack bort vesznek. Míg 15 évvel ezelőtt a rozéborok vezették a toplistát, tavaly az eladott borok 43 százaléka vörös, 42 százaléka fehér volt. A magyar boroknak Molnár szerint egy „Magyarország” márka felépítésével, az amerikai nagyvárásokat megcélozva lenne esélyük arra, hogy a 15-20 dollár közötti értékesítéssel bekerülhessenek az amerikai borpiacra.

Az amerikai piacnak valszeg várnia kell, hisz az általunk ismert bormarketing stratégiák nem célozzák meg, ezt mondta Bödőcs Róbert, az ITDH Hungary ágazatvezetője is. Az MMI kaliforniai borászata, a Starry Night alapítója, Bruce Walker szerint az amerikai piacról nem szabad lemondani, hiszen egy 30 milliárd dolláros piacon a magyar boroknak igen is ott kell lenniük.

Mexikóiak oltották át a szőlőt Egerben

Egerben, az Eged-hegyen olyan szőlőoltási módszerre hívtak mexikói szakembereket, amely Európában már kihalófélben van. Az alapprobléma ugye, a Filoxéra nevű kis tetű. Emiatt amerikai alanyokra kell oltani az európai fajtákat, mert azok rezisztensek a szintén amerikából származó kártevő ellen. Ehhez adjuk hozzá, hogy gyorsan válzotik a divat, lassan fordul termőre a szőlő, és mondjuk, ha Józsibá ültet egy hektár olaszrizlinget, de nem tudja eladni, el tudná adni viszont a furmintot, akkor újratelepítéssel legalább öt évet kell Józsibának várnia, amitől egyrészt Józsibá berosál, másrészt addigra megint divatos lehet az olaszrizling, így Józsibá szépen a kaszájába dőlhet. Átoltással azonban köbö 3 évet spórolhat meg Józsibá. A viccet félretéve: Markus Bokisch, kaliforniai szőlész, a Monarchia Winery szaktanácsadója és Dr. Pók Tamás, a cég főborásza vezetésével egy Kaliforniából érkezett hat fős mexikói szakember brigád szorgosan oltott ? lévén ők szakemberei ennek a módszernek.

A mexikói brigád az Eged-hegyen és Noszvajon, 12 nap alatt 7 hektáron, 37 ezer tőke kilencvenöt százalékát oltotta át, alapvetően két szőlőfajtára, a Chardonnay-ra és a Pinot noir-ra átoltsa. Na de miért pont a mexikóiak? Hát azért, mert ez a módszer itton kihalóban van, Kaliforniában meg dívik. Na most, kihalófélben van ugyan, de nem teljesen: Bodorkós Norberttől tudjuk, hogy Somlón épp most oltottak át a Kreinbachernél pár hektárt hazai oltóasszonyokkal.

Csúcsborok a Pannon Bországgyűlésen

Május végén már kilencedik alkalommal rendezték meg a Pannon Bormustrát, a magyar borok egyik legkomolyabb seregszemléjét. A Bormustra hagyományainak megfelelően a kategóriák legjobbjai kaphatják meg a Csúcsbor minősítést. Idén a 20 legjobb vörösbor között volt a Vylyan két bora is, a 2006-os Vylyan Merlot és a Montenuovo Cuvée.

A hétvégén borfesztivál

Tobzódik a város a fesztiválokban: a múlt hétvégi Badacsonyi és Gourmet fesztiválok után most Bországgyűlés lesz a Városligetben, a Vajdahunyad Vár környékén. Pénteken, szombaton és vasárnap, közel éjfélig lehet enni-inni, olyan helyekről, mint: 75 cl Borkereskedés, Bock József, Bodri Pincésze, Csányi Pincészet, Dereszla Pincészet, Dúzsi Tamás, Eszterbauer Borászat, Fino-Food Kft, Heimann Családi Pincészet, Polgár Pince, Sebestyén Pince, Takler Pince,Tokaj Hétszőlő, Tokaj Oremus, Tornai Pincészet, Törley Pezsgőpincészet, Vylyan Pincészet, Zsindelyes Pálinkaház, és persze sokan mások, teljes lista itt. Mindenképpen várjuk az élménybeszámolókat!

Májusi éremeső a Törleynél

A Törley cégcsoport termékei májusban négy nagy nemzetközi borversenyen értek el kiváló eredményt: a Decanter World Wine Awards, az International Wine Challenge, az International Wine and Spirit Competition és a Les Citadelles du Vin borversenyeken. A világ egyik vezető és nagy elismertségnek örvendő borszakmai magazinjának borversenye, a Decanter World Wine Awards rversenyen a cégcsoport két borát is bronzéremmel jutalmazták. Az egyiket a BB Zrt., Chapel Hill Sauvignon Blanc 2007 a másikat a György Villa Kft., Kemendy Barrique Chardonnay 2007 bora nyerte el. Az 1969-ben alapított International Wine and Spirit Competition nemzetközi borversenyen idén négy bronzérmet a Törley-nek ítéltek oda, a Chapel Hill Chardonnay-Pinot Noir Brut, a Hungaria Extra Dry pezsgő, a György Villa Pinot Grigio 2007 és a Szent István Korona Irsai Olivér 2007-nek. A 25. alkalommal megrendezett International Wine Challenge nemzetközi borversenyen a Törley összesen 11 elismerő oklevelet szerezett, a Les Citadelles du Vin-en három Törley érem született: aranyat kapott a Chapel Hill Chardonnay 2007, bronzot szerzett a Törley Gála és a Törley Sec pezsgő.

———————————————————————————————–

A Nemzetközi Borakadémia kihelyezett WSET tanfolyamokat indít Tarcalon, az Andrássy Kúriában. Az alapfokú tanfolyamok a kóstoláson és az elméleten túl gyakorlati képzéssel is kiegészülnek. A kurzus ?kötelező? elemein túl, hallgatóink korlátlanul vehetik igénybe a hotel által nyújtott wellness szolgáltatásokat. www.borakademia.com

———————————————————————————————–

Korábban:

Hétvégi fesztiválpárbaj

Jobb lesz a zenétől a bor íze

Multicégnél a fiatalság széruma

Fekete arany és Rolling Stones bor

Címkék: arany, átoltás, Bormustra, Bországgyűlés, bronz, Csúcsbor, érem, Etyek, fesztivál, Hírek, hírszüret, konferencia, Kreinbacher, mexikói, Monarchia, oltás, piac, Starry Night, Törley, USA, Vylyan

← Ha Tokaj, akkor furmint… Jó reggelt kívánunk →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?
Loading
00:00 / 35:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!