• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Karácsonyi boraink I.

2009-12-07 ● borravalo.hu

Elsőre Dr.Nemtudomka írta meg, ő mit és miért tesz az asztalra. Ezek közül is fehér likvid eszközökkel kezdünk, no meg egy Calvados a végére, szopogatni.

Kedves Naplóm, az elmúlt tavaszias ősz alkohológiai tapasztalatai közül osztanék meg veled néhányat, feljegyzéseim egyszersmind afféle karácsonyi ajánlatnak is tekinthetők. Milyen borokat ajánl a zünnepekre a máig súlyos életvezetési, pszichiátriai és alkohol-problémákkal küzdő mániás-depressziós, agresszív boríró, Dr.Nemtudomka?

Fehér likvid eszközök 600-22 ezer forint között

Fehérekből például a Szent István Korona Irsai Olivérjét, mely virágos-muskotályos, telt kortyú, friss, kedves bor olyan 5-600 Ft között, a Borpalota 990 Ft-os, elképesztő, a kései szüret illatát és a szép benzinszagot elegyítő Rajnai Rizlingjét, a Dignisz Éva-Gál Csaba műhely, azaz a Gál Szőlőbirtok 2008-as Szigetcsépi Ezerjóját, mert telt, harmonikus, vinous bor, a végén remek ropogós savakkal, mintha kis szénsav-dugóval zárna, az Etyeki Kúria barackos Cuvée 1-ét, Töltl Szepi Pinot blanc-jait, mert intenzív, tüzes, széles, gyümölcsbombák, vidámak, mint aki készíti őket, ez is olyan 1200 Ft körül van. Ezek 2008-as borok ezer alatt vagy kicsivel fölötte.

nemtudomka_kari2

Kétezer alatt érhetők el Tóth Sándor és Virág (Scheller Szőlőbirtok) bonyolult, mély, élményt adó borai is, melyek úgy a 2003-as évjárattól simulnak elegáns, harmonikus, ásványos komplexumokká, mindenekelőtt az Áldozói Zöldveltelini és az Opeon küvé. Érett, gazdag ásványbor a Tornai csúcsválogatás mind a négy tétele, ahogy élményt adó a Bodnár pincészet tradicionális illatokat-ízeket villantó, mazsolás-fügés-kapros, fél órás aftertaste-ű száraz és édes szamorodnija 2003-ból. Aszúból a Pannon Tokaj 2002-es óarany, mazsolás-szalmás-animális 5 puttonyosát ajánljuk (2960 Ft), a szép tradicionalitás mintája ő. A Hudácskó fahéjas-gymölcsös-szilvás 2003-as Aszúeszenciája is nagy bor, ő 31 ezer forint. Az egészet csapassuk szét egy Réserve des Seigneurs  „20 Ans d’Âge” –  XO, a Château du Breuil-ben komponált Calvadossal, mely ugyancsak 22 320 Ft bruttó, úgyhogy amit megspóroltunk az elején, azt elbukjuk a végén, de megéri.

Címkék: aszú, aszúeszencia, bodnár, Borpalota, calvados, chateau du breuil, Etyeki Kúria, gál szőlőbirtok, hudácskó, karácsony, scheller, szent istván korona, Tornai, tötl

← Magyarok vakon, megkeverve Nirvána →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...
Loading
00:00 / 40:42
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!