Egy új német tanulmány szerint a borok íze nem csak a fajtán, területen vagy készítési módon múlik. Állítólag az is befolyásolja, hogy milyen ízeket érzünk, hogy milyen színű a szoba, amelyben épp vagyunk.
Német tudósok azt találták, hogy azoknak jobban ízlett a kóstolt bor, akik piros, vagy kék megvilágítású szobában ittak, mint azoknak, akik zöld, vagy fehér szobában tették ugyanezt, tudósít a The Telegraph.
A kutatók az alanyoknak ugyanazt a pohár rajnai rizlinget adták, és különböző színű szobákba ültették őket. Ezt követően értékelő lapot töltettek ki velük. A piros és kék szobákban ülők édesebbnek értékelték a bort, és átlagosan 1 euróval többet adtak volna palackjáért, mint a fehér és zöld szobában ülők.
A mainzi Johannes Gutenberg Egyetem kutatója, Dr. Daniel Oberfeld-Twistel elmondta: az már ismert tény volt, hogy a bor színe befolyásolja, hogy milyen ízeket érzünk. A világítás vagy a környezet színének ilyen hatására azonban eddig még nem derült fény.
A kutatók szerint a piros és kék világítású vagy alapszínű terek pozitív hatással vannak az emberek kedvére, innen származik az ízlésbeli különbség. Korábban a kutatók azt vizsgálták, hogyan hatnak bizonyos zenék a bor ízére.