• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

A nagy is (lehet) szép

2009-12-16 ● borravalo.hu

A Halál a Májra Polgári Kör, mely 2002 óta rója a belhoni és külhoni borutakat, a Törley Pezsgőpincészetnél búcsúztatta ezt a hullámzó kedélyű évet a pincészet új kóstolótermében, Laczkó Gábor ifjú borász által celebrált kóstolóval. Korrekt, egyenes ív a boroknál, csillogó, több eredeti minőség a pezsgőknél, szép dolgok olcsóér?, más szóval kiváló QPR, tessék Törley-borokat is fogyasztani.

A Törley ugyanis nem csak pezsgő, hanem bor is, 2005 óta ernyő-szuperbrand-je egy csomó műhelynek-borcsaládnak a BB-től a György Villán át a Kemendy-borokig, illetve a Chapel Hill pezsgőktől a Francois-n át a Törley pezsgőkig.

Mely utóbbiak bizony prímák, még a hétköznapi változatok, pl. a kék Hungária Extra Dry vagy a Chapel Hill is, nem beszélve a nyerspezsgőről vagy az érlelt chardonnay-ról. Eleve van egy (részben érthető) érzelmi ellenállás a nagypincészetek boraival szemben, az ember a hajdani kombinátokra gyanakodva néz, de ez a Törley nem az a Törley.

torley3

A kulisszák mögött évtizedes, irdatlan beruházások, korrekt, tudatos, becsületes borászkodás, szép szortiment, mely a tiszta, jó ivású és jó árú borokról szól, nem annyira a koncentrált, intenzív és egyedi termékekről, de ilyet is találunk a számos palack között.

A hajdani kombinátokkal szembeni emóciókra rárakódik a borbuzi diskurzus (részben érthető) aktuális paradigmája is, mely a kézműves borokról szól. Eszerint csak az egyedi és kicsi a szép, de ez csak annyira igaz, mint a genitáliák esetében, azaz lehet szép ez is, az is, nem a méret a lényeg.

Nincs olyan termékpiramis továbbá, melynek csak csúcsa van, és a Törley-szortiment sem csak alsó- és középső polcos borokból áll. A Törley 36 millió palack, ebből 16-ot locsolnak el a belső piacon, kis, kézműves műhelynek tehát nemigen. Van vagy 800 saját hektárjuk Etyeken, 50 ha Tokajon, de persze felvásárolják az anyag jó részét.

A Chapel Hill fél évig érik a tankban, vidáman csendül, 82 pt, a svédek lenyelnek belőle 1,3 millió palackot. A 2006-os, remek külsejű tradicionális, azaz palackban érlelt chardonnay nyerspezsgő lemon, virág, méz, 89 pt. A Szt. István Korona Irsai ?09 intenzív gyöngyvirágos rét, csontszáraz csók, 130 ezer palack, 600 forint!… (A Concours-on ezüstöt nyert 6 ezer minta közt). A György Villa chard ?09 egyenes vonalú, egyszerű, citrusos, telt, jó savú, 80 pt, a pinó rozé az a jó száraz típusú, nem az az édesre hangolt fos, 81 pt. A György Villa merlot ?07 százpontos illattal köszön be, mély, intenzív gyümölcsös-meggyes-lekváros és vaníliás jegyekkel, ízképének komplexitása alatta marad az illatáénak, jó balanszú (savú), elegáns, hosszú borocska, 86 pont, és(!) 1800 Ft? Portugizi-ár. A Kemendy Privatus ?03 kellemes cabernet aszaltas-csokis illattal-ízekkel, kerek, csíp, kicsit laza, kiegyensúlyozott, 84 pt.

torley2

A HMPK laza borbaráti kör, először tán 2002 körül kelt útra, persze elsőként Tokajba, a borozást lakmározással és wellnesszel szereti összekötni, részhalmazai dalmát, provanszi és toszkán borutakon is jártak, szabadelvű borbarátok súlyos csapata ők, kik egészségére helyett ?Halál a májra!? felkiáltással koccintanak.

Címkék: ár, Champagne, chapel hill, György Villa, halál a májra, Hungaria, kemendy, pezsgő, Szt. István Korona, Törley

← Nirvána Karácsonyi boraink II. →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...
Loading
00:00 / 40:42
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!