• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Újra veszélyben Tokaj

2010-01-26 ● Kántor Endre

Ismét baljós árnyak gyűlnek Tokaj felett. Ahogy az pár napja kiderült, mégis lehet Szerencsen szalmaerőmű, egy bírósági döntés értelmében. A borász szervezetek újabb közleményt adtak ki, mi pedig reméljük, hogy ez csak rossz álom.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróság jogszabálysértés hiányában jogerősen elutasította a jövő nemzedékek országgyűlési biztosának a szerencsi szalmatüzelésű erőmű engedélyezési eljárásával kapcsolatos kifogásait.

A bíróság mostani döntése szerint jogszerűen adta ki az Észak-magyarországi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség a Szerencsre tervezett szalmatüzelésű hőerőmű építéséhez szükséges engedélyt.

Ez azt jelenti, hogy jelen álláspont szerint Hujber Ottó szocialista nagyvállalkozó beleépítheti a világörökségbe azt a szalmatüzelésű erőművet, mely ellen rengetegen tiltakoznak. A tokaji borász egyesületek újabb közleményt adtak ki az ügyben, melyet változatlan formában közreadunk:

SAJTÓKÖZLEMÉNY A SZERENCSI SZALMATÜZELÉSŰ HŐERŐMŰ KÖRNYEZETVÉDELMI ENGEDÉLYÉNEK KIADÁSÁT JOGSZERŰNEK TARTÓ BÍRÓSÁGI ÍTÉLETRŐL

A jelen bírósági ítélet, amely ?jogszerűnek? tartja a szerencsi szalmatüzelésű hőerőmű környezetvédelmi engedélyének kiadását az illetékes hatóság részéről, újra rámutat a hazai világörökségi értékek védelmét biztosító jogszabályok hiányosságaira.

A Magyar Köztársaság kormánya és parlamentje két jogi mulasztást vétett: 1985 óta nem alkotta meg a világörökségi értékek védelmét biztosító törvényt (Magyarország ekkor csatlakozott az UNESCO 1972. évi világörökségi egyezményhez); valamint amikor a Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék világörökségi címet kapott (2002), nem gondoskodott annak megfelelő, nemzeti szintű jogi védelméről.

A jelen bírósági döntés csupán ezt az önmagában jogilag rendezetlen helyzetet mutatja meg újra, bizonyára nem lehetett tekintettel a fenti kormányzati és parlamenti alkotmányos mulasztásokra sem, önmagában nem az erőmű megépülésével azonos. A borvidék értékeinek védelmét felvállaló borászok továbbra is elfogadhatatlannak tartják a beruházás megépítését.

A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal által készített ?világörökségi szempontú hatástanulmány? (2009), továbbra is a világörökségi értékeket veszélyeztető beruházásként értékeli az erőmű esetleges megépítését, és többek közt azt is kimondja, hogy annak új helyszínt lenne szerencsés találni (lásd: www.vilagorokseg.hu). Ezzel a szakmai megállapítással és az érveivel továbbra is egyetértünk (az erőmű megépítése ellentétes a világörökségi kezelési tervvel, a tüzelőanyag beszállítása jelentős módon megnövelné a térség már így is túlterhelt közúthálózatát, kedvezőtlen tájképi hatások stb.).

Az ügyben tovább tart az UNESCO Világörökségi Bizottság eljárása is a magyar kormány felé, amelynek 2011. február 1.-ig kell a következő jelentést benyújtania a szerencsi erőmű ügy állásáról, megoldásáról, valamint a fenti joghézagok megszüntetéséről. Az UNESCO Világörökségi Bizottságának 2009. júniusi határozata az ügyben szintén olvasható (lásd: www.vilagorokseg.hu).

Bízunk benne, hogy a Magyar Köztársaság kormánya mindent elkövet annak érdekében, hogy a hazánk nemzetközi kötelezettségvállalásait súlyosan érintő, és a Tokaj-hegyaljai borvidék világörökségi értékeit visszavonhatatlanul károsító beruházás ügye megnyugtatóan lezáródjon, és a már készülő ?világörökségi törvény? elfogadásra kerüljön.

Jelentős mértékben a szerencsi erőmű ügy hatására is a Tokaj-hegyaljai borvidék szőlész és borász egyesületei és szervezeti, felelősséget érezve a közös borvidéki ügyekért, 2009 tavaszán létrehozták a Tokaj-Hegyalja Fejlődéséért Szövetséget. Bízunk benne, hogy együttműködve a térség önkormányzataival, turisztikai vállalkozóival és más gazdasági és civil szereplőivel, a jövőben hatékonyabban tudunk fellépni annak érdekében, hogy a borvidéken minél több olyan munkahelyteremtő beruházás és fejlesztés indulhasson, amelyek a térség meglévő adottságaira épülnek és nem ellentétesek annak világörökségi értékeivel. A Szövetség munkájáról további információk kaphatók: 06-20-458-73-32.

Tokaj Reneszánsz – Tokaji Nagy Borok Egyesülete

Tokaji Bormívelők Társasága

Tokaj-Hegyalja, 2010. január 25.

Címkék: CO2, Erőmű, környezet, szennyezés, Szerencs, tiltakozás, Tokaj, Tokaj Reneszánsz, tokaji bormivelők társasága, világörökség

← Dél-Afrika a válság nyertese Spurrier a Szeleshátról →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?
Loading
00:00 / 35:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!