• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Turbánosok, kiwik, virtuális sommelier

2008-02-08 ● Kántor Endre

India továbbra is extravámot vethet ki az amerikai borokra; bort dob piacra az indiai agrárminiszter, akiről egyébként szőlőt neveztek el; hozza a rúpiákat India legdrágább bora; Új-Zéland aratott a Pincészetek a levegőben díjátadáson; Virtuális, érintőképernyős sommelier-pulttal nyílt étterem New Yorkban. Hírszüret.

Eheti hírszüretünk ismét kicsit elbillent, mégpedig kelet felé. Most nem Kína felé billentünk, mint a múltkor, hanem kicsit errébb, méghozzá India felé. Nem kevésbe szép méretű és szépen fejlődő piac, a kedves olvasók kommentjeiből is az derült ki: keveset tudunk róla, de sokat akarunk tudni. Némi infót gyűjtöttünk tehát a közelmúlt történéseiből. Meg hozzácsaptunk még ezt-azt a nagyvilágból. Ha péntek, akkor hírszüret.

India nyert az USA-val szemben

A világkereskedelmi szervezet, a WTO Indiának adott igazat abban a vitában, amit az Egyesült Államok robbantott ki a két ország között, miben másban, mint vámügyekben. Az USA szerint az Indiai vámok diszkriminálnak az olyan amerikai termékek, mint a Napa-völgyi borok, vagy a Jack Daniel?s whiskey. A WTO szerint meg nem. Persze a győzelem kétes, hisz India akkora nyomásnak volt kitéve az EU és az USA által, hogy már tavaly megszüntettek egy rakat extra vámot amerikai és uniós szeszesital termékekre. Ettől függetlenül a behozatali vám borokra 150 százalékon van, ez azonban a WTO által szabott limitbe még belefér.

Tovább: Beverage World

Bort készít az indiai mezőgazdásági miniszter

Sharad Pawar, indiai mezőgazdasági miniszter borászkodásra adta a fejét, sőt a tervek szerint a piacra egész termékspektrummal kíván betörni. A szőlő nincs messze a politikustól, egy mag nélküli fajtáját ugyanis róla nevezték el. A Four Seasons márkájú borok idén márciusban kerülnek a polcokra Indiában, a Pawar család Vijay Mallya italbáróval (arról már írtunk, hogy ő az egyik legbefolyásosabb ember a piabizniszben) kötött megállapodásának értelmében. A Mallya tulajdonában lévő Four Seasons Wines Ltd. cégben a miniszter családja 26 százalékos részesedést szerzett. A borok Pawar szülővárosa, Baramati melletti 300 hektáros szőlőről származnak.

Tovább: Times of India

Aratják a legdrágább indai bor nyereségét

A 2006-ban piacra dobott Reveilo (Syrah és CabSav) India legdrágább bora ? 1345 rúpiát kóstál. A Yatin és Kiran Patil házaspár tulajdonában lévő 200 hektáros birtokkal rendelkező Vintage Wines pincészet a Nashik-völgyben található. A házaspár akkor döntött úgy, hogy beszáll a borászatba, amikor megörökölte a borászatot. A házaspár előzetes piackutatást végzett, amely szerint a szuper-prémium szegmensben nem volt bor Indiában: ezért a termékpiramis csúcsát célozták meg, úgy néz ki, ez bejött. Tavaly a társaság nyeresége megtriplázódott, és elérte a 30 millió rúpiát, a 2006-os 10 millió után. Indiában mintegy 8,1 millió liter bort értékesítenek évente, ebből 3,6 millió a prémium szegmensbe tartozik. Évente mintegy 30 százalékkal bővül a piac, a 10 százalékos világátlaghoz képest.

Tovább: Rediff news

Pincészetek a levegőben: Új-Zéland aratott

A legjobb Business Class vörösbor címét ? immár harmadszor ? ismét az Air New Zealand fedélzetén felszolgált Martinborough Pinot Noir 2005 nyerte el, a 2007-es Cellars in the Sky londoni díjátadáson. Most először a bírák különdíjat is osztottak a társaságnak, méghozzá a leginformatívabb bormenü kategóriában, a társaság fedélzetére készülő borlapra. A legjobb Business Class fehérbor kategóriában harmadik helyen holtversenyben végzett az Air New Zealand a Fromm La Strada Dry Riesling 2005-el. A Cellars in the Sky a Business Traveller magazin és a Wine & Spirit magazin közös gálája, amit már több mint 20 éve megrendeznek. Idén 26 légitársaság vett részt a presztízs versenyen. (Reméljük, hogy az új szortimenttel jövőre a Malév is labdába rúg majd.)

Tovább: Scoop

Érintőképernyős borpult

Itt a vég kezdete, pakolhatnak a sommelier-k New Yorkban: legalábbis, ha bejön az az érintőképernyős pult, amely interaktív sommelier-ként üzemel a nemrég nyílt Adour étteremben, a St. Regis hotelben. A pulton érintéssel lehet választani a borok közül, először vörös/fehér, majd ország, majd régió választási lehetőség van, ahonnan aztán tovább lehet lépni az egyes pincékre, majd borokra. Érdemes megnézni a pultról készült videót is:

Trendhunter

Korábban:

Kínaiak Bordeaux-ban, Schwarzi borkampánya, itt a katbor

Hírszüret: megatranzakciók, rejtett gyöngyszemek, borfilmek

Címkék: borhírek, Four Seasons, Fromm, hírszüret, India, Martinborough, Napa, Uj-Zeland, USA, Vintage Wines, Wine, Wine and Spirit

← Kínaiak Bordeaux-ban, Schwarzi borkampánya, itt a katbor Befűthet a szerencsi erőműnek az UNESCO →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?
Loading
00:00 / 35:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!