• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Turbánosok, kiwik, virtuális sommelier

2008-02-08 ● Kántor Endre

India továbbra is extravámot vethet ki az amerikai borokra; bort dob piacra az indiai agrárminiszter, akiről egyébként szőlőt neveztek el; hozza a rúpiákat India legdrágább bora; Új-Zéland aratott a Pincészetek a levegőben díjátadáson; Virtuális, érintőképernyős sommelier-pulttal nyílt étterem New Yorkban. Hírszüret.

Eheti hírszüretünk ismét kicsit elbillent, mégpedig kelet felé. Most nem Kína felé billentünk, mint a múltkor, hanem kicsit errébb, méghozzá India felé. Nem kevésbe szép méretű és szépen fejlődő piac, a kedves olvasók kommentjeiből is az derült ki: keveset tudunk róla, de sokat akarunk tudni. Némi infót gyűjtöttünk tehát a közelmúlt történéseiből. Meg hozzácsaptunk még ezt-azt a nagyvilágból. Ha péntek, akkor hírszüret.

India nyert az USA-val szemben

A világkereskedelmi szervezet, a WTO Indiának adott igazat abban a vitában, amit az Egyesült Államok robbantott ki a két ország között, miben másban, mint vámügyekben. Az USA szerint az Indiai vámok diszkriminálnak az olyan amerikai termékek, mint a Napa-völgyi borok, vagy a Jack Daniel?s whiskey. A WTO szerint meg nem. Persze a győzelem kétes, hisz India akkora nyomásnak volt kitéve az EU és az USA által, hogy már tavaly megszüntettek egy rakat extra vámot amerikai és uniós szeszesital termékekre. Ettől függetlenül a behozatali vám borokra 150 százalékon van, ez azonban a WTO által szabott limitbe még belefér.

Tovább: Beverage World

Bort készít az indiai mezőgazdásági miniszter

Sharad Pawar, indiai mezőgazdasági miniszter borászkodásra adta a fejét, sőt a tervek szerint a piacra egész termékspektrummal kíván betörni. A szőlő nincs messze a politikustól, egy mag nélküli fajtáját ugyanis róla nevezték el. A Four Seasons márkájú borok idén márciusban kerülnek a polcokra Indiában, a Pawar család Vijay Mallya italbáróval (arról már írtunk, hogy ő az egyik legbefolyásosabb ember a piabizniszben) kötött megállapodásának értelmében. A Mallya tulajdonában lévő Four Seasons Wines Ltd. cégben a miniszter családja 26 százalékos részesedést szerzett. A borok Pawar szülővárosa, Baramati melletti 300 hektáros szőlőről származnak.

Tovább: Times of India

Aratják a legdrágább indai bor nyereségét

A 2006-ban piacra dobott Reveilo (Syrah és CabSav) India legdrágább bora ? 1345 rúpiát kóstál. A Yatin és Kiran Patil házaspár tulajdonában lévő 200 hektáros birtokkal rendelkező Vintage Wines pincészet a Nashik-völgyben található. A házaspár akkor döntött úgy, hogy beszáll a borászatba, amikor megörökölte a borászatot. A házaspár előzetes piackutatást végzett, amely szerint a szuper-prémium szegmensben nem volt bor Indiában: ezért a termékpiramis csúcsát célozták meg, úgy néz ki, ez bejött. Tavaly a társaság nyeresége megtriplázódott, és elérte a 30 millió rúpiát, a 2006-os 10 millió után. Indiában mintegy 8,1 millió liter bort értékesítenek évente, ebből 3,6 millió a prémium szegmensbe tartozik. Évente mintegy 30 százalékkal bővül a piac, a 10 százalékos világátlaghoz képest.

Tovább: Rediff news

Pincészetek a levegőben: Új-Zéland aratott

A legjobb Business Class vörösbor címét ? immár harmadszor ? ismét az Air New Zealand fedélzetén felszolgált Martinborough Pinot Noir 2005 nyerte el, a 2007-es Cellars in the Sky londoni díjátadáson. Most először a bírák különdíjat is osztottak a társaságnak, méghozzá a leginformatívabb bormenü kategóriában, a társaság fedélzetére készülő borlapra. A legjobb Business Class fehérbor kategóriában harmadik helyen holtversenyben végzett az Air New Zealand a Fromm La Strada Dry Riesling 2005-el. A Cellars in the Sky a Business Traveller magazin és a Wine & Spirit magazin közös gálája, amit már több mint 20 éve megrendeznek. Idén 26 légitársaság vett részt a presztízs versenyen. (Reméljük, hogy az új szortimenttel jövőre a Malév is labdába rúg majd.)

Tovább: Scoop

Érintőképernyős borpult

Itt a vég kezdete, pakolhatnak a sommelier-k New Yorkban: legalábbis, ha bejön az az érintőképernyős pult, amely interaktív sommelier-ként üzemel a nemrég nyílt Adour étteremben, a St. Regis hotelben. A pulton érintéssel lehet választani a borok közül, először vörös/fehér, majd ország, majd régió választási lehetőség van, ahonnan aztán tovább lehet lépni az egyes pincékre, majd borokra. Érdemes megnézni a pultról készült videót is:

Trendhunter

Korábban:

Kínaiak Bordeaux-ban, Schwarzi borkampánya, itt a katbor

Hírszüret: megatranzakciók, rejtett gyöngyszemek, borfilmek

Címkék: borhírek, Four Seasons, Fromm, hírszüret, India, Martinborough, Napa, Uj-Zeland, USA, Vintage Wines, Wine, Wine and Spirit

← Kínaiak Bordeaux-ban, Schwarzi borkampánya, itt a katbor Befűthet a szerencsi erőműnek az UNESCO →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista
Loading
00:00 / 38:04
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

  • Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Feb 25, 2025 • 42:32

    „A gasztronómia annyira jelen van mindennapjaimban” – monda Szathmáry Rajmund, a barátainak csak Döme, aki már 30 éve dolgozik séfként. Második otthonában, Angliában, 10 évig dolgozott, és ő lett az esküvőkirály, jelenleg a hatodik évét húzza Svájcban, a berni magyar nagykövetség executive séfjeként.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!