• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Kolbász-apokalipszis most

2007-12-19 ● Kántor Endre

Rajtaütést hajtott végre a kispolgári jóízlésen és gasztronómián az Omega Zsírsav Bevetési Csoport. Az alakulat a Borravaló kemény magjából állt, kiegészülve a szekszárdi zöldsapkásokkal: a célpont Tengelic volt, a II. Kolbásztöltő és Forraltbor Fesztivál. Az akció sikerült, húsz kiló legálisan letöltésre került. Letöltődött még vagy három-négy liter bor, fél liter grappa és fél liter pálinka is. Beszámoló egy gyönyörűen kivitelezett, profi akcióról a nagy magyar gasztro-szocreál hadszínterén.

Tekeredik, tekeredik az Omega-kolbász

Tengelic két irányból közelíthető meg: Paks felől a hatosról, vagy a 63-as útról (Nagydorog után kell egy durva balost venni). Gyakorlatilag mindegy honnan közelítjük meg, a lényeg inkább a filozofikus miérten van. Még az egyszeri zöldsapkásban is felmerül a célpont felé zötykölődve a csapatszállítón, hogy mi a fenének megy az ember Tengelicre? Mi van ott? (Na jó, van egy wellness szálló, a Hotel Orchidea, de mi van még ott?) Talán ez fordult meg tavaly Gáncs István polgármester fejében, elnézve a gasztroturizmus terén meg nem szerzett ? bár kétségtelenül karnyújtásnyi távolságban lévő ? sikereket. Valami ködös kocsmai beszélgetés aztán arra sarkalta, hogy tegyen ez ellen, s lőn: megszületett a Kolbásztöltő és Forraltbor fesztivál.

Az első ilyenről csúnyán lemaradtunk, a másodikra azonban helyre kis akciócsoportot sikerült összehozni, két szekszárdi veterán (fedőnevük Sün és Cornelius), egy budai specialista, akinek igen jó kapcsolatai vannak Katymáron ? ez később lesz fontos (fedőneve: Koni), és persze a Borravaló kemény magja (fedőneve: Kántorbandi) személyében. A megadott találkozási pont N46.3655344° E18.6976268° volt 2007-12-09-én 0830-kor. Itt gyorsan lezajlott az erőforrások egyesítése (a terepruhák, akció stílusához illeszkedő kiegészítők már rajtunk voltak), majd a csapatszállító járművel Tengelic felé vettük az irányt.

Az úton gyors taktikai eligazítás következett, melynek részleteit nem árulhatjuk el, de a parancsnokság egy rövid részletet feloldott a 30 éves titoktartási kötelezettség alól. Ezek Cornelius (beosztása: tisztogató; szakterülete: égetett szeszek, darált húsok, tálalás) szavai az Omega-csoporthoz az akciót megelőzően:

„A kóbásztőttésre készülnünk kellene egy-egy butykos borral. Csak nem bízzuk magunkat a büfé szeszélyeire?! Persze a disznóságokkal folytatott alkotó bíbelődés értelemszerűen kívánja a röviditalokat is. E kérdésben szintén elmélyülés kívánatos. Én gondolatébresztőként mintegy liternyi grappát néztem ki…”

A bevetés helyszínére érkezve (0845) rögtön világos volt, hogy szükség volt erre a beszédre. Egyébiránt azonban sötét volt. Ennek ellenére rögtön megtaláltuk az objektumot, a főút mentén elhelyezett fesztiválsátrat, ahol az Omega Zsírsav Bevetési Csoport végre összemérhette évek során felgyülemlett töménytelen (valójában inkább tömény) tapasztalatát és tudását azokkal, akik el mertek jönni ? és ide is találtak.

Három liter Takler és a drekó, városjelző táblával

Gyors, összehangolt munkával kipakoltuk arzenálunkat, mely a korszerű technológia és népi tradíció tökéletes keveréke volt. Ezek: KT-100-as töltő berendezés (100 mm-es huzagolt csövű löveg), 16 kiló frissen darált kolbászhús (ehhez jött még 4 kiló a nevezéssel), bél, konyhamérleg, fűszerek (bors, só, fokhagyma, frissen darált bogyiszlói paprika), 3 liter Takler-féle Házi Vörös a Bortársaságtól, pár üveg a helyi szekszárdi erők privátjából, a már emlegetett Grappa, fél liter Katymári Papramorgó és persze az akciónál elkerülhetetlen közelharc-felszerelés (úgymint kések, villák, drekó).

Ismét eligazítás következett: a bevetési csoport rangidőse, Sün (beosztása: irányító; szakterülete: fröccsöntés, húskeverés, fűszerezés, precíziós technikai műveletek) figyelmeztetett a fesztivál üzenőfalán lévő bölcsességre: „Az idő rossz, a pálinka jó. Délutánra megfordul.” Ezt mindenki jól az agyába véste, melyben segítségünkre volt a papramorgó. Ezután egy felessel hangosan köszöntöttük (0915 körül) a megmérettetésre érkezett deszantosokat. Képviselte magát többek között: Bátaszék, Bogyiszló, Csongrád, Dunaszentgyörgy, Fadd, Fácánkert, Harc, Jánosmajor, Kölesd, Murga, Pörböly, Szedres, Tengelic és Zomba. Jómagunk Szekszárd nevében vettünk részt.

A polgármester megnyitotta a vetélkedőt. Róla rögtön kiderült, hogy Fadd-Domboriban különféle szervezett mulatságokon vettünk közösen részt, a mellettünk Karaj Bt. néven futó csapat vezetőjével együtt, aki egyébiránt a Hotel Orchidea mesterszakácsa, és a tavalyi bajnok. Lázas munka kezdődött mindenütt, daráltak, kevertek. Az Omega Zsírsav Bevetési Csoport nem izgult: egyetlen dolgot kevertünk ezidőtájt, az pedig a fröccs volt. Koni (beosztása: felderítő; szakterülete: fogyasztás, optikai tuning, gyógyfüvek) rövid felderítés után beszámolt a versenytársak erőnlétéről, szokásairól, addig a bevetési csoport többi tagja elmélyült diskurzust tartott a szekszárdi borok helyzetéről. Ebben nagy szerepet játszottak a házi tételek (Csapó pince 2007-es kadarka). Körülöttünk továbbra is lázas munka folyt (valahogy úgy 1000 felé) közben a fogyasztásunkat látva az ellenfelek „előbb leszel kész, mint a kolbász” bekiabálásokkal próbáltak demoralizálni. Ezen csak mosolyogtunk. Nem tudhatták ők, min ment már keresztül ez a négy marcona férfi. Az ilyen szabotőröknek megmutattuk rettenthetetlen Omega harci beállásunkat.

A hírhedt Omega-beállás, karral formált Omega-jellel

1030 felé valamikor, de az is lehet, hogy később ? erről nincsenek pontos jelentések (de hát az akció hevében nem lehet mindent óraműhez igazítani) ? megkezdtük harcunkat a húszkilónyi sertéshússal. Beáztattuk a beleket, daráltunk, mértünk, kevertünk, bekészítettük a KT-100-ast. Útközben több irányból érkezett felhívás keringőre feles pálinka és pohár bor képében, ezeket az akadályokat gond nélkül gördítettük el, vagyis le, magunk elől. A bekeverést követően hagytuk a masszát kicsit összeérni. Körülöttünk már voltak a töltést éppen befejező csapatok, de mi haszna az ilyen akciónak, ha nincs benne muri, kérdezte Cornelius, és a Grappás üveg felé kacsintott.

Nem kellett sietnünk: Sün irányító mindent előre kitervelt. Senki sem számított a KT-100-as elképesztő teljesítményére. A löveg vagy másfél kiló húst bírt el, a szerkezettel egy szempillantás alatt utolértük, sőt beelőztük a mezőnyt. Nem volt versenytársunk. Ekkor azonban rövid intermezzo következett, mert a hangosba bemondták, hogy akinek nincs lehetősége megsütni a kolbászt, annak a zsűri egyik tagja, a Csülökné majd segít. Sajnos itt Kántorbandi (beosztása: söprögető; szakterülete: borok, tömegkommunikációs eszközök, dezorientáció) egy pillanatra elvesztette a fonalat, és tíz percig képtelen volt az asztal alól kijönni. Ilyen taktikai atomtámadásra nem készültünk. Elvesztettük előnyünket. Ennek ellenére igen jól sikerült a töltés, a legszebb szálakat azonnal sütni kezdtük, és a szekszárdi szellemet kidomborítandó, a közel kész kolbászokra egy deci vörösbort öntöttünk ? csak az íze miatt.

Csendélet

Hozzávetőleg ? ezt nagyjából a csoport minden tagjának egybehangzó véleménye alapján sikerült rekonstruálni ? 1300-kor készen álltunk a megmérettetésre, hogy a szekszárdi sültkolbásszal Kovács János mesterszakács, a zsűri elnöke elé járuljunk. Közben mi is aknamunkát végeztünk, és taktikai megvesztegetést eszközöltünk Gáncs Pista polgármesternél, aki közölte, hogy nem iszik, de kinevettük. Ivott.

Miután mindenki a zsűri döntésére várt, a sátor közönsége azzal szórakozott, hogy a hőgyészi tangóharmonikástól kért különféle modern slágerokat. A várakozás minden ilyen akció legnehezebb része: idegőrlő feladat, melybe beleroppantak már edzett idegenlégiósok, vagy a hírhedt gurka elitalakulat tagjai is. Az Omega Zsírsav Bevetési Csoport legénységének homlokán verejték gyöngyözött, ahogy néztük a sorra zsűri elé járulókat, hogy átvegyék okleveleiket. A megasztáros, csillagszületikes vetélkedőkből tudtuk, hogy ilyenkor mindig a győzteseket mondják utoljára. Tekintetünk elhomályosult, kénytelenek voltunk (igen, még is, mi is) oldani a feszültséget. Itt játszott fontos szerepet (is) a papramorgó.

Katonásan kimondjuk: nem nyertünk. Pedig szépen díszítettük a zsűri elé vitt tálat, helyi növényekből készült rögtönzött ikebanával, a mezőny azonban rettentő erősnek bizonyult. Volt, aki kész falugazdaság makettet készített tésztából, még rénfára húzott gyesznó is volt rajta, kibelezve, ketchup-vérrel. Megjegyzendő azonban, hogy a tavalyi bajnok mesterszakács csapata sem nyert, ami azért megnyugtató, mert kóstoltuk egymás sültjét, és igen faintos lett mindkettő, hogy ilyen gasztro-militáris szlenget használjunk.

Kolbásztál helyi növényekből és bogyókból összeállított ikebanával

A 1330-1600 közötti időszakból csak homályos emlékeink vannak, annyi biztos, hogy délután a szekszárdi tűzoltó zenekar fújta, estére a bátai táncosokat várták ? de ezt is csak a plakátból tudjuk.

A csapatszállító megérkezett, valamikor, úgy nagyjából, bár erről eltérő emlékek vannak, szóval valahogy úgy 1630 felé lehetett (hiába az egész napos akció, meg a kupa meg nem kaparintása megzavart minket). A felszerelésünket rendezett sorokban elpakoltuk és Szekszárd felé vettük az irányt, hogy egy kellemes lokálban kipihenjük a nap fáradalmait. Az Omega-csoport tagjai szó nélkül, kimerülten zötykölődtek a csapatszállítóban. Mégsem leverten hagytuk el az objektumot, sőt. Ez több okra vezethető vissza: egyrészt jó mulatság, férfimunka volt. Másrészt a csomagtartóban békésen zötykölődött velünk az a nem elhanyagolható 20 kiló kolbász, amit letöltöttünk, a kemény télre felkészülve. Lesz abból még bőven toros tál a zimankóban.

Zárójelentés:

A II. Tengelici Kolbásztöltő és Forraltborfesztivál teljes hazai sikert hozott. Első lett a dr. Tóth Károly vezette tengelici csapat. Második helyen a szintén helyi Rokonyok, harmadik helyen Kajsza Béla csapata végzett. Különdíjat kapott a csongrádi és a murgai csapat. A fesztivál költségeit helyi és környékbeli támogatók állták. Gáncs Pista szerint a bevételt idén is a településre fordítják. Jövőre be akarják vonni Baranyát és Somogyot, és régiós szintű rendezvényt akarnak rendezni, legalább harminc csapattal. Egy biztos: mi megint ott leszünk. Over and out.

Kántorbandi (söprögető – Omega Zsírsav Bevetési Csoport)

Címkék: grappa, kolbász, kolbásztöltés, pálinka, Takler, Tengelic

← Terroir-gasztronómia Vacsi Hugh-val és Piero-val →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista
Loading
00:00 / 38:04
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

  • Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Feb 25, 2025 • 42:32

    „A gasztronómia annyira jelen van mindennapjaimban” – monda Szathmáry Rajmund, a barátainak csak Döme, aki már 30 éve dolgozik séfként. Második otthonában, Angliában, 10 évig dolgozott, és ő lett az esküvőkirály, jelenleg a hatodik évét húzza Svájcban, a berni magyar nagykövetség executive séfjeként.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!