• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Kvikk Cvakk

2010-02-17 ● borravalo.hu

Zwack Open bemutatóra voltunk hivatalosak. A villámlátogatás-jelleg miatt csak néhány benyomást, amolyan kedvcsináló jelleggel vetettem papírra (jobb kézben pohár, balban köpő, valahogy még jegyzetelni is kéne – Shiva istennő biztosan egy fokkal jobban boldogulna ilyen helyzetekben).

A ?házigazda? Dobogó Pincészet boraival nyitottam: a Forgalmi Furmint 2007 (a Betsek és Palota dűlőkből, 2000 Ft körüli árral) jó savú, végre a fajtáról szóló történet, itt ez tetszett a legjobban.

A Szerelmi Furmint 2007 (Szerelmi-dűlő a pontosság kedvéért, 3000 Ft körül) illatában némi mineralitás, virágos jegyek, ízben első benyomás a viszonylag nagy test és a savak kissé rendezetlen állapota.

A Satöbbi 2009 kicsit savhiányos, teljesen primer ízekkel és illatokkal hódító, kvaterkázó itóka. A kóstoló végén tértem vissza az édesekért: a Mylitta álma tiszta kései furmint. Friss, lendületes bor a komoly beltartalom ellenére.

A 6 puttonyos aszú 162g/l cukor, 8,5g/l sav, összetétele 60% furmint 30% hárslevelű és 10% muscat lunel. Újsulis aszú: aszalt barack, a szájat letapasztó olajosság mellett szépen muzsikáló savak és semmi nehézkesség.

A Borműhely képviseletében Pálos Miklós kínálta a borokat. Mivel a Rokka sorozat és a De Facto tagjai megbecsült és már többször megénekelt darabok, figyelmemet a hamarosan palackba kerülő Eposz kötötte le.

Ez egy 2007-es cabernet franc válogatás, villányias testtel, de mindenféle tolakodás és túlzás nélkül. Lehengerlő, mégis áradóan gyümölcsös, nagy mennyiségű, de bársonyos tanninnal, a mérethez felnövő savakkal. Bombasztikus, már most 90 pont fölé tenném. A 2009-es Eposz egy meglepetés lesz, de még nagyon az elején tart a fejlődésben, úgyhogy most nem is rántanám le a leplet.

Bock-ék is jelen voltak négy borral, én csak a Notus-t (portugieser-kékfrankos, egyszerű ivóbor jó értelemben véve, megfelelően brandelve) és a 2008-as Cabernet Sauvignon-t kóstoltam. Ez utóbbi szép munka, mondhatni a várt, és megszokott minőség.

Weningeréknél csak a 2006-os Frettnerbe és a Terra Nemo-ba (kékfrankos – fele a magyar, fele az osztrák területen termett) nyaltam bele. Mindkettő levegőztetésért kiált, kissé nyersek még. A Frettnert elpakolni, betárazni, jövőre kóstolni. Legjobb vétel a már általam korábban kóstolt Sopron (syrah-merlot), ami magnum palackból még szebb, de a Frettner is tárazható.

Szecskő Tamás borait vizsgáltam ezt követően. Mire odaértem a királyleányka már elfogyott, de kárpótolt két veres. A rubintos szőlő egy 1951-ben alkotott, kékfrankos és kadarka keresztezésén alapuló fajta.

A friss évjárat (kb. 3300 Ft) egy rubin(tos) színű bor, megkapó fűszerességgel, élénkpiros gyümölcsös (ribizli és meggy, igen plasztikusan) illattal mutatkozik be, amit ízben is megkapunk. A mészköves-agyagos talaj (Peres-dűlő) dob rá egy lapáttal: igazi különlegesség, egyedi karakter, de ismert íz és illatjegyekkel ? akár kadar-kékfrank házasítás is lehetne.

Ezt a bort szívesebben innám bárhol-bármikor, mint a Turánt (Gereg-dűlő, kb 4300 Ft), nem mintha az rosszabb lenne, csak extrém módon egyedi. Merész és becsülendő vállalkozásnak tartom fajborként palackozni ezt a leginkább festőszőlőként használt fajtát. Színe konkrét fekete, az illata pedig valami egészen speciális: rózsaolajra és virágokra lehet asszociálni elsőre. Ízben jön a komoly tanninokkal kísért fűszerorgia, igazi különlegesség, kóstolni.

A gyors vizsgálat végeredményeként az este a Dobogó Pincészet ?forgalmi furmintját?, Szecskő Tamás Rubintosát és (ha már lehetne) a Borműhely 2007-es Eposzát tenném a képzeletbeli kosaramba.

Zwack

Címkék: Bock, borműhely, Dobogó, szecskő, Weninger, Zwack, zwack open

← Warre’s 1963 Vintage Port Szászi Endre Kabócás 2007 →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció
Loading
00:00 / 38:08
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

  • Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Feb 25, 2025 • 42:32

    „A gasztronómia annyira jelen van mindennapjaimban” – monda Szathmáry Rajmund, a barátainak csak Döme, aki már 30 éve dolgozik séfként. Második otthonában, Angliában, 10 évig dolgozott, és ő lett az esküvőkirály, jelenleg a hatodik évét húzza Svájcban, a berni magyar nagykövetség executive séfjeként.

  • Kávéházaink története a mi történetünk is - beszélgetés Saly Noémivel

    Kávéházaink története a mi történetünk is - beszélgetés Saly Noémivel

    Feb 15, 2025 • 41:54

    Saly Noémi legújabb kötete, Az én Pestem olvasmányos kultúr- kávéház- és gasztronómia-történet Budapestről. Erről, és a szakácskönyvek kultúraformáló szerepéről beszélgettünk.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!