• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Hatékony a rák ellen a bor

2010-02-18 ● Kántor Endre

Számos tanulmány bebizonyította már, hogy a bornak szerepe lehet a rák megelőzésében, most tudósok egy újabb elmélettel álltak elő a borok rák-ellenes tulajdonságaival kapcsolatban. A kutatások új terápiás módszerekhez vezethetnek.

Ha végigpörgetjük ilyen témájú posztjainkat, azt láthatjuk, hogy rengeteg anyag jelent meg arról, hogy milyen hatékony ? vagy akár káros is ? lehet az alkohol a rák ellen. Míg egyes kutatások azt bizonyították be, hogy az olyan antioxidánsok, mint pl. a rezveratrol igen hatékonyak, addig más esetekben az derült ki, hogy bizonyos rákokra kimondottan burjánzó hatása van az alkoholnak, főleg a túlzott fogyasztás esetén.

Mi tehát a valóság? Hol a határ? Milyen folyamatok történnek pontosan? Nos, pont ilyen kérdésekre próbálnak választ kapni a tudósok, amikor például azt kutatják, hogy milyen kémiai stresszoldó hatása van az antioxidánsoknak.

A legutóbbi kutatás azonban igen meggyőző eredményekkel rukkolt elő. A TED konferencián előadó William Li, az Angiogenesis Foundation elnöke szerint a borokban lévő egyes anyagok, pl. a rezveratrol is antiangeogén tulajdonságokkal bírnak, azaz a tumorok vérellátását, vagy új vérerek képződését gátolják. Ezáltal visszaszorítják a rákos daganatok növekedését, vagyis valódi rákellenes szerek.

Ilyen hatással már vannak készítmények használatban, most azonban egyre inkább arra terelődik a kutatások fókusza, hogy mely boroknál fedezhető fel erősebb hatás. Nem csupán a rákellenes kutatásokban keresik a borok hatékonyságát: a krónikus elhízás ellen is jelentős szerepük lehet, pont a vérér képződés gátló hatás miatt.

William Li kutatásában a rezveratrol 60 százalékban bizonyult hatékonynak, írja a Wine Spectator. Nem mindegy azonban, hogy antioxidáns vagy antiangeogén tulajdonságokat nézünk: míg sok antioxidáns anyaggal kapcsolatban bebizonyították, hogy egészséges hatással vannak az étrendben, közülük igen kevésnek vizsgálták antiangeogén tulajdonságait is.

Lehet, hogy sok étellel kapcsolatban tévesen feltételezték, hogy méregtelenítő tulajdonságai miatt hatékonyak a rákkal szemben, mondta a University of Quebec molekuláris medicina tanszékének igazgatója, Richard Beliveau. Szerinte az antiangeogén tulajdonságok sokkalta fontosabbak a rák elleni kutatásban.

Ebben egyébként nincs feltétlen egyetértés a tudósok között. Li professzor a köbvetkező két évben megpróbálja feltérképezni a szőlőfajták antiangeogén anyagait és ezek mértékét és előfordulását a különböző borokban. Szerinte új állomáshoz érkeztünk a gyógyításban, amely nagyban a táplálkozásra és megelőzésre épül, írja az AFP hírügynökség. A válaszok ott vannak ? mondta ? az ételünkben, és a poharainkban.

Címkék: antioxidáns, kutatás, rák, resveratrol, rezveratrol, tudósok

← Sörminiszter A bordíva a magyarokról →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra
Loading
00:00 / 31:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Nov 5, 2025 • 31:54

    Ehető gombák Magyarországon címmel jelent meg Almási Petra könyve, a hazai erdők fogyasztható gombáiról, friss felhasználási módjairól és tartósításásáról. Kezdő és gyakorlott gombászoknak, és a megszokottól eltérő alapanyagokra nyitottaknak.

  • Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Oct 21, 2025 • 32:13

    Világlátott vendéglős, hagyományőrző, újító, gasztro író, akiről a világkiállítás kapcsán még a New York Times is szuperlatívuszokban írt. Katona Csaba történész és Kántor Bandi születésének évfordulója apropóján beszélgetnek Gundel Károlyról.

  • Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Oct 16, 2025 • 36:22

    Az idei nyár is dúskált gasztro élményekben – persze így van ez, ha az ember eleve keresi ezeket. Gazdagodtunk szép élményekkel külföldön és itthon is, ezeket elevenítjük fel.

  • Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Oct 9, 2025 • 39:05

    Mit keresnek a celebek a lepárlókban, pincékben? Mióta trend az, hogy egy színész, zenész, vagy sportoló saját italmárkát népszerűsít? Erről beszélgettünk Nagy Zoltánnal, a Boutiq’Bar tulajdonosával.

  • Bubik Szekszárdról - 1838

    Bubik Szekszárdról - 1838

    Sep 30, 2025 • 37:03

    Szekszárd és pezsgő? Ráadásul methodé tradicionelle, azaz palackos erjesztés és érlelés? Az 1838 nem egy dátum, bár az is lehetne, hisz a magyar pezsgőgyártás hőskorát idézi meg, a számmal ellátott palackokban azonban egy borvidék teljesen új arca mutatkozik be.

  • Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Sep 23, 2025 • 15:21

    Izgalmas, rendhagyó és hiánypótló bemutatón vehettünk részt a Casa Ron Matusalem és a Liquid Gold rendezésében: a master blender Cynthia Vargas először hagyta el a dominikai érlelőpincét, hogy bemutassa, mivel dolgozik most, milyen újdonságok vannak.

  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!