• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Brunello days revisited

2010-02-26 ● borravalo.hu

Vannak kis mozaikok Budapesten, amelyekből összerakható egy darab Toszkána. Ilyen mozaiknak tartom Suhayda László ?Enoteca Montalcino? nevű, hold utcai boltját, ahol a téma elhivatottjai gyakran összegyűlnek kóstolni.

Sok olyan bor és olyan pincék tételei is megtalálhatók itt, amelyek az országban máshol nem (és Suhayda úr a legtöbb forgalmazott termelőt személyesen ismeri, így kerülnek be a tételeik a pesti boros vérkeringésbe). Ezért is a nagy mozaikkép teljes értékű darabja az üzlet.

Év elején brunello kóstolóra gyűltünk össze: azt még a laza olaszok is komolyan veszik, hogy a ?sima? a szüretet követő négy, a riserva pedig öt évvel kerülhet forgalomba, vagyis az aktuálisak a 2005-ös (4*-os évjárat) ?simák? és a 2004-es ?riservák? (5*-os évjárat és évtizedes érlelési potenciál). Szigorúan tárgyév január elsejétől.

A brunello ebből az érlelési időből kettőt kötelezően hordóban tölt, de a komolyabb pincéknél ez inkább 3-3,5 évet és legfeljebb 40-45 mázsa per hektár terhelést jelent. A riservákat csak 4 és 5*-os évjáratban készítik, külön feldolgozott szőlőből, külön érlelve és palackozva.

Az export nagy része még mindig az USA felé veszi az irányt, így egyes populárisabbra hangolt borok a fás-pörkölési jegyeket is magukon viselték (amit nem minden hagyománytisztelő gazda néz jó szemmel). Ami sangiovese, de nem brunello, abból lesz a rosso, illetve a kevéssé jó fekvésű domboldalakon olíva nő, és szinte minden pince készít brunello grappát is.

brunello470_2

Szívügyem a téma, ezért nem bántam, hogy harmadszor is nekem jutott osztályrészül megénekelni az eseményt. Némi előzmény található a témában itt és itt.

Maschio Prosecco-val és a Talenti pince IGT-s borával (Pian di Conte) melegítünk. Előbbi elsődleges szőlőillatával, pici fűtő alkoholjával csak kellemesnek, az utóbbi (ebben az évben canaiolo-colorino cuvée) viszont szívemhez közel állónak tűnik a csokis-puncsos illat mögött talált selymes tanninjaival és sok gyümölcsével.

Brunello di Montalcino 2005

A Fattoi pincészet (9.700 Ft) bora illatban kis hordós túlzást mutatott, mögötte szépen sorakoznak az animális-gyógynövényes jegyek. Egészen könnyed a korty, a tanninok érettek, utólag kicsit letapadnak. Ízre meggyes-szedres vonalon mozgunk. Az mondanám 86-88 pont, de nem biztos, hogy ennél sokkal feljebb tud majd mozdulni.

A Lazzeretti (9.700 Ft) pince fiatal borásza egy hektár örökölt területtel kezdte, ma négy van neki, ami nem kis teljesítmény, ha azt vesszük, hogy eladó szőlő nem igen van (ami meg van, annak kb. 500.000 Euro hektárja – mai árfolyamon kb. 135 millió Ft). A bor koronája nagyon szép, napfelkeltét idéz az átmenet. Illatában finom eukaliptusz és némi bőrösség mutatja magát, ízre még a tannin és az alkoholos kesernye jelzi, hogy pihenne pár évet palackban. Az illat elbűvölt, az íz még kicsit rendezetlen, de ez a bor biztosan lesz jobb. 88-90 pont már most.

A Talenti (12.700 Ft) pince mindhárom bora elbűvölt ma este és egyenletesen jó teljesítményükkel azt hiszem ők lettek a befutók. A forgalmi tétel, a riserva és az IGT-s bor is öt csillagos. Az illat kicsit nehezen adta magát, forgatás után a konyakmeggy mögött érett szilvás-grillázsos (500 literes újhordóban érlelődött 30%, a maradék pedig 20-30 hektósban) tónusok. Ízében édes medvecukor és mentol, bársonyos tanninok, likőrös-törkölyös lecsengés. 90-92 pont

A Gorelli (12.700 Ft) pince 8,5 hektáron termel, borászuk firenzei, promo anyaguk pofás. A bor kicsit még csíp-rúg, étcsokis-szedres illata picit édeskés, ízre fekete bogyósok némi cigánymeggyel, mondhatni ?lack of balance yet?, de szép jövő előtt. 89-91 pont

A Fattoi (14.700 Ft) visszakanyarodott az eukalpituszos-mentás illathoz, amit kávé kísér (barossa-völgyi karaterre emlékztet). Ízre meleg és érett fekete bogyósok, kellemesen élénk savak, már közel az egyensúlyi állapothoz. 92-94 pont

Brunello di Montalcino Riserva 2004

A Lazzeretti (14.700 Ft) riservája olyan friss, hogy még meztelen palackban jött, rumosdiós édes-puncsos illata animalitással kísért. Ennek ellenére egy könnyed, elegáns, hosszú lecsengésű ízt kapunk. Van benne mediterránsága ellenére egy hűvös távolságtartás, tanninstruktúrája szép jövőt jósol. 92-94 pont

A Caprili (14.700 Ft) mondhatni kakukktojás volt: földes, avaros, már-már túlérett illatjegyek mellett friss gyümölcsök az ízben. Nagyon nagy testű, robosztus, meleg karakterű bor. 91-93 pont

A Talenti (16.700 Ft) itt is sikert aratott: életteli, nem lomha, szép savú és áradóan gyümölcsös tétel. Feszes, szép és meglepően légies. Egyensúlyát egyelőre egy kis alkoholtúlzás billenti meg, amit le fog vetkőzni. Megint öt csillag Talentiéknek. 93-95 pont

Záró tételünk a Gorelli Riserva volt (19.700 Ft), ára a lélektani határt karcolgatja. Itt már az ázott szalma és szarvasgomba is megjelent az illatban. A savak is, a tanninok is teljesen rendben. Ugyanazt érzem, mint a sima brunellójuknál: ennek van leginkább szüksége pihentetésre, valahogy nem akar még kialakulni az egyensúly. 93-95 pont, de szigorúan a Talenti alatt.

Ebben a kategóriában már nem duma az évtizedes potenciál, a ?jó vásár? brunellók értéke évről évre 5-10%-ot emelkedik, úgyhogy tárazzunk be és kóstoljuk újra a sort bő öt év múlva.

Mindig kiderül, hogy borozni jó: a téma egy ilyen kicsi szeletében ? mint a sangiovese grosso ? hatalmas vertikumot talál a boros ember és ez a téma önmagában fantasztikus változatosságot rejt, ha látszatra pár pontos különbségek is vannak csak. Na és a kilencven pont körüli borokat kóstolni és hasonlítgatni sosem utolsó dolog (?az élet harc? ugye, de ezt már Dr. Nemtudomka is megmondta…).

Címkék: 2004, 2005, Brunello, caprili, fattoi, Gorelli, lazaretti, Montalcino, olasz, Olaszország, riserva, Rosso, Sangiovese, talenti, Toscana, toszkán

← Baronne Guichard St Emilion Grand Cru, ‘Delice’ 2006 Furmintok felvonultatva →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció
Loading
00:00 / 38:08
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

  • Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Feb 25, 2025 • 42:32

    „A gasztronómia annyira jelen van mindennapjaimban” – monda Szathmáry Rajmund, a barátainak csak Döme, aki már 30 éve dolgozik séfként. Második otthonában, Angliában, 10 évig dolgozott, és ő lett az esküvőkirály, jelenleg a hatodik évét húzza Svájcban, a berni magyar nagykövetség executive séfjeként.

  • Kávéházaink története a mi történetünk is - beszélgetés Saly Noémivel

    Kávéházaink története a mi történetünk is - beszélgetés Saly Noémivel

    Feb 15, 2025 • 41:54

    Saly Noémi legújabb kötete, Az én Pestem olvasmányos kultúr- kávéház- és gasztronómia-történet Budapestről. Erről, és a szakácskönyvek kultúraformáló szerepéről beszélgettünk.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!