Érdekes kísérletbe vágott bele Alföldi Merlot of Művelt Alkoholista crew: felkért jó néhány ?furmintot alaposan ismerő borszakértőt? (plusz még engem is), hogy állítsanak össze egy hatosfogatot ebből a fajtából.
Alföldi azt írja, mindig is szeretett volna egy nagyon meghatározó furmintsort kiküldeni az általa olvasott külföldi íróknak, publikálóknak. Ezt szerinte most az támasztja alá, hogy beindult valami, egyre többen publikálnak Tokajról, magyar borokról ? segítsünk hát nekik, és lökjük a furmint irányába ezt a folyamatot.
Azt hiszem, egyet is értek vele. Abban talán nem 100%-osan, hogy a furmint az a fajta, amit kommunikálni kell, de végül is miért ne? Az olaszrizlinget ugye nem lehet kimondani, meg nem teljesen magyar dolog. Jó, jó, furmint is van sipon néven a szlovéneknél, de van még Ausztráliában is, mégis közelebb áll talán a megoldáshoz, mint az említett olaszrizling. Erről kérdeztünk egyébként körbe videónkon nemrég, ott megoszlanak a vélemények:
Ami nekem nagyon tetszett, az a névadás: Hungarian Furmint. Hát ezt azért szépen be lehetne vezetni, marketingileg erősnek tűnik, pláne, ha a Jancis Robinson által bedobott Hungary for Change alfaszlogen ernyője alá tesszük. Milyen izgi, hogy nincs bormarketing, és így az internet szabadsága alatt forrnak az elképzelések?
Szóval, mindenképpen jó kezdeményezés, izgalmas és tanulságos a sor, mégis van bennem egy kis furdancs, a kérdés nem dőlt el: furmint vagy olaszrizling? Olyan 70%-ban dőlök a furmint felé. Az túl nagy álmodás, hogy először betesszük a lábunkat a kézművesebb furminttal, majd megvetjük egy könnyebb, frissebb olaszrizlinggel?
(Bár nem gondolom, hogy beletartozom a ?furmintot alaposan ismerő borszakértők? táborába, mégis nagy megtiszteltetésnek vettem a felkérést.)