• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Hajrá Sopron!

2010-03-11 ● borravalo.hu

Egyéb borvidékeken azt szokták mondani a soproni borászoknak: könnyű nektek, mert van egy Rigler Zsoltotok. Mintha nem lenne lehetősége-kötelessége minden borvidéknek vagy régiónak, hogy kitermelje nemcsak a jó bort, hanem a saját Rigler Zsoltiját is.

Ennek a pesti, tehát gyüttment srácnak ugyanis jelentős szerepe van abban, hogy felpörgött a borvidék élete. Sopron hallatlan önológiai és kulturális adottságokkal és tradíciókkal rendelkező történelmi borvidék, ahol a délbajor gyökerű polgárság, a poncichterek afféle németes városi- és borkultúrát építettek föl. Trianon szétszaggatta a Ruszt-Sopron-Pozsonyi borvidéket, a komenizmus nemzedéknyi ideje pedig se a polgároknak, se a németségnek, se a szőlőnek nem tett jót. A tevékeny népség 90 %-át kitelepítették a kollektív bűnösség jegyében és kollektivizálták a borkészítést is.

A gengszterváltást követően Sopron még jó darabig szunyókálni látszott, mígnem a soproni egyetemen tanuló Rigler bekapcsolódott a bormarketing-konferencia szervezésébe és rákattant nemcsak a borra, hanem a bormarketingre is. 2001-ben a szőlészek-borászok, a hegyközség és Rigler megalapítja a Bormarketing Műhelyt, mely ma az ország legdinamikusabb és -kreatívabb bormarketing-institúciója. Állandó pörgésben van a kis csapat, a Kékfrankos-nyár, a borturizmus, a sikeres pályázatok, a WSET-oktatás, a kiadványok, a borversenyek, a konferencia stb után ismét eredeti és sztem sikerre (meg marha sok munkára) ítélt innovációval álltak elő.

E csodálatos város borpolgárai ugyanis képesek arra, amire az ország egésze nem, azaz a közösségi cselekvésre. Most a gazdák, köztük sok poncichter-leszármazott, közös vállalkozást hoztak létre, Magyarország első közösségi borkereskedelmi cégét. A március 9-én este az Erhardt-étteremben a húsz alapító által aláírt szindikátusi nyilatkozattal útjára induló vállalat, a Soproni Kékfrankos Kft tulajdonosai tkp a borászok. A fő tulajdonosok ugyanis olyan civil, nonprofit szervezetek, a Bormarketing Műhely és a Soproni Borút Egyesület, melyek szinte minden borvidéki árubortermelő pincészetet reprezentálnak.

sopron_kft_nagy

A vállalkozás tehát túllép a honi civilszervezeteket sokszor jellemző súlytalansági állapoton, a szemantikailag tök üres gittegyleti fílingen, mely még olyan szervezeteket is jellemez, mint a Magyar Borakadémia, és nyereségorientált, tényleges vállalkozásba fognak. Mindennek az alapja persze a nagyon jó bor, és az itt adott: a borvidék, nem üres szó, dinamikusan fejlődik az ezredforduló óta, sok nagyon jó borász van itt, akik széles spektrumon kínálják nemzetközi színvonalú boraikat, a magyar borkultúra egyik kitörési pontját jelentő kékfrankost ezerféle megfogalmazásban öntik elénk és fehér borokban is elképesztően egyedi, magas minőségekre képesek.

Az induló szortiment 16 pince 28 borát tartalmazza, a cég távolabbi céljai közt klasszikus, olasz értelemben vett agritourismo-tevékenység is szerepel, azaz a bor és kultúra mellett a térség saját szagait-ízeit tartalmazó, helyi kistermelők által készített lekvárok-kolbászok-csokik-mindenfélék közvetítése a falánk külvilág felé. A bormarketinget és a kereskedelmet összekapcsoló kht két éven belül nyereséget akar (fog) produkálni, melyet bent kell hagyni a cégben, azaz közösségi célra kell fordítani. A vállalati piramis áll, csak sajnos egyelőre fordítva, mondta Rigler, amennyiben a tulajdonosok vannak a legtöbben, van három ügyvezető, Jandl Kálmán, Taschner Kurt és Rigler Zsolt, és egy, azaz egy alkalmazott, Szabó Bori, az ismert és közkedvelt borarc. Szabó Bori mindig nagy szorgalommal és szuggesztivitással veti magát a munkába, ő az operatív felelőse a kft klasszikus kis- és nagykereskedelmi tevékenységének, mely első helyen a honi borpiac centrumára, Budapestre fókuszál. A soproni borászok a Viribus unitis, egyesült erővel jelmondatot választották, ez volt Horthy zászlóshajójának a neve, melyet a háború végén Póla kikötőjében süllyesztettek el, biztosak vagyunk benne, hogy a kékfrankosok vörös tengerén a soproni borászok hajója, parancsnoki hídján Rigler kapitánnyal több dicsőséget fog aratni, mint a monarchia hadiflottája annó.

www.soproniborvidek.hu

Címkék: civil, kékfrankos, közösségi, marketing, rigler, sorpon

← Nyílt levél Tokaj védelmében Párizsi arany és ezüst a Törleynek →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!
Loading
00:00 / 43:16
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!