• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

A bor és a skanzen ápolás művészete

2007-09-11 ● borravalo.hu

Amolyan testvérrendezvénye a Borfesztnek a Szentendrei Skanzen (a.k.a. szabadtéri néprajzi múzeum, alias lebontjuk, odavisszük, felállítjuk) Szüreti Sokadalma. Vannak nekem ilyen finnek, akik úgy tűnik végképp ideszoktak a borfesztre, és most nyüszögtek, hogy csináljunk valami mást is, úgyhogy kivittem őket a Skanzenba inni. A kóstolójegyek ugyanazok, a felhozatal azonban nagyon más. Némiképp jobb is talán.

A Skanzenban mostanra épült fel egy kicsi terecske köré a „felföldi mezőváros” nevezetű gyűjtemény, amely épületek egytől egyig Tokaj Hegyaljáról vitettek oda, kövenként-téglánként. Kis kutas tér körül áll 6-7 ilyen-olyan ház, így az a kis lurkó is megnézheti a tokaji pincéket, aki amúgy szüleivel még soha nem járt a Bodrog menti kuruc-zsidó-görög-tót-sváb multikultiban. A pincék tényleg szépek, a házak is rendben vannak, bár kicsit sajnálom a tárgyak védelmében bepakolt üvegezést.

Volt mindenféle népi kitolós játék, kirakodás, kézi üzemű körhinta, töki lompos, kürtős kalács, és finn szeretteim legnagyobb örömére echte oldschool sípos seggű madárka cserépből, azt hiszem a következő hónapokban ettől zengnek majd a lassan hótakaró alá kerülő jyväskyäi erdők…

A borokat kizárólag a tokajiak adják, lévén Felföldi Mezőváros, ugye… Kisebb termelők csillogtatnak-villogtatnak, vannak olyanok, akik direkte nem a borfesztet célozták meg a pálácban, hanem jöttek inkább a jóval családiasabb skanzenbe.

D. Novák Endre kínálgatta nekünk a DemeterVin borokat. Jó értelemben vett fundamentalisták ők. Terroir, meg a Rákóczi-féle klasszifikáció eltántoríthatatlan hívei, szükség van az ilyen kismesterekre a borvidéken. Kóstoltunk hárslevelűt, ami nem volt annyira nőies, mint az megszokott, édes szamorodnit, és hatos aszút, mézes vonalon mozgott mind a két utóbbi, különböző fokozatokban.

Penditsék Stefan Wille-Baumkauf nevű burkus kóstoltató-emberét egy pince mélyén találtuk, náluk inkább a kicsit bátrabb, a hagyományostól messzebb néző küvé-készítés dívik, de volt mellette olyan oxidatív aszú is, a régebbi szériájukból, amelyet iskolapéldaként mutattam fel finnjeimnek. Osztán gépjármű (persze, hogy végig köpködtem, hiszen kóstolni voltunk, nem szórakozni), és a ragyogó napsütésben visszagurultunk a székes fővárosba. Ha a tökéletes hegyalja életérzést nem is ismerheti itten meg az ember (na ja, tessék odamenni végre, oszt kóstolni helyben!) de egy kis leheletnyi Tokaj – pláne így, borral megerősítve – azért lehet a Pilis alján is.
Stevie Kraft

Korábban:

Budavári reflexió

Rákóczi rendszeréhez tér vissza Szepsy

Tokaj-wars II.: Ausztrália előnyben

Ötputtonyos Chicagóban

Címkék: aszú, DemeterVin, hárslevelű, Pendits, Skanzen, Tokaj

← Virrad a zulu hajnal, virrad Budavári reflexió →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista
Loading
00:00 / 38:04
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

  • Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Feb 25, 2025 • 42:32

    „A gasztronómia annyira jelen van mindennapjaimban” – monda Szathmáry Rajmund, a barátainak csak Döme, aki már 30 éve dolgozik séfként. Második otthonában, Angliában, 10 évig dolgozott, és ő lett az esküvőkirály, jelenleg a hatodik évét húzza Svájcban, a berni magyar nagykövetség executive séfjeként.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!