• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

A bor és a skanzen ápolás művészete

2007-09-11 ● borravalo.hu

Amolyan testvérrendezvénye a Borfesztnek a Szentendrei Skanzen (a.k.a. szabadtéri néprajzi múzeum, alias lebontjuk, odavisszük, felállítjuk) Szüreti Sokadalma. Vannak nekem ilyen finnek, akik úgy tűnik végképp ideszoktak a borfesztre, és most nyüszögtek, hogy csináljunk valami mást is, úgyhogy kivittem őket a Skanzenba inni. A kóstolójegyek ugyanazok, a felhozatal azonban nagyon más. Némiképp jobb is talán.

A Skanzenban mostanra épült fel egy kicsi terecske köré a „felföldi mezőváros” nevezetű gyűjtemény, amely épületek egytől egyig Tokaj Hegyaljáról vitettek oda, kövenként-téglánként. Kis kutas tér körül áll 6-7 ilyen-olyan ház, így az a kis lurkó is megnézheti a tokaji pincéket, aki amúgy szüleivel még soha nem járt a Bodrog menti kuruc-zsidó-görög-tót-sváb multikultiban. A pincék tényleg szépek, a házak is rendben vannak, bár kicsit sajnálom a tárgyak védelmében bepakolt üvegezést.

Volt mindenféle népi kitolós játék, kirakodás, kézi üzemű körhinta, töki lompos, kürtős kalács, és finn szeretteim legnagyobb örömére echte oldschool sípos seggű madárka cserépből, azt hiszem a következő hónapokban ettől zengnek majd a lassan hótakaró alá kerülő jyväskyäi erdők…

A borokat kizárólag a tokajiak adják, lévén Felföldi Mezőváros, ugye… Kisebb termelők csillogtatnak-villogtatnak, vannak olyanok, akik direkte nem a borfesztet célozták meg a pálácban, hanem jöttek inkább a jóval családiasabb skanzenbe.

D. Novák Endre kínálgatta nekünk a DemeterVin borokat. Jó értelemben vett fundamentalisták ők. Terroir, meg a Rákóczi-féle klasszifikáció eltántoríthatatlan hívei, szükség van az ilyen kismesterekre a borvidéken. Kóstoltunk hárslevelűt, ami nem volt annyira nőies, mint az megszokott, édes szamorodnit, és hatos aszút, mézes vonalon mozgott mind a két utóbbi, különböző fokozatokban.

Penditsék Stefan Wille-Baumkauf nevű burkus kóstoltató-emberét egy pince mélyén találtuk, náluk inkább a kicsit bátrabb, a hagyományostól messzebb néző küvé-készítés dívik, de volt mellette olyan oxidatív aszú is, a régebbi szériájukból, amelyet iskolapéldaként mutattam fel finnjeimnek. Osztán gépjármű (persze, hogy végig köpködtem, hiszen kóstolni voltunk, nem szórakozni), és a ragyogó napsütésben visszagurultunk a székes fővárosba. Ha a tökéletes hegyalja életérzést nem is ismerheti itten meg az ember (na ja, tessék odamenni végre, oszt kóstolni helyben!) de egy kis leheletnyi Tokaj – pláne így, borral megerősítve – azért lehet a Pilis alján is.
Stevie Kraft

Korábban:

Budavári reflexió

Rákóczi rendszeréhez tér vissza Szepsy

Tokaj-wars II.: Ausztrália előnyben

Ötputtonyos Chicagóban

Címkék: aszú, DemeterVin, hárslevelű, Pendits, Skanzen, Tokaj

← Virrad a zulu hajnal, virrad Budavári reflexió →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?
Loading
00:00 / 35:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!