• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Prost, mein Engel! – A Nagy Berlini Balhé vol 2.

2007-08-07 ● borravalo.hu

Szerényen csak Biermeilénak, azaz sörmérföldnek hívják a berliniek a fesztivált, melyen tiszteletünket tettük. Pedig pontosíthatnák a nevet, valahogy így: cirka fünf kilometern von Bier. Gasztrokalandok, lederhose, zsírmetál, egyebek…

„Und das wird noch Kooler sein!” ? ez lett a tételmondata számunkra a Berlini Nemzetközi Sörfesztiválnak. A másik a „Prost, mein Engel” felirat, az Engel sörfőzde szlogenje. Súlyosan eklektikus az egész, és nem csak azért, mert banános, mangós, meg golgota-gyümölcsös afrikai sört is lehet kapni.

A helyszín Kelet-Berlin legmenőbb utcája, a Karl-Marx-Allee. A keletnémet elvtársak be akarták bizonyítani a szovjet elvtársaknak, hogy milyen sokat fejlődtek a világháború óta, ezért a náci monumetalista őrület helyett építettek egy sztálinista monumentalista őrületet. Tömény Sztálin-barokk tehát a helyszín, egyetlen épülettömb, három metrómegálló hosszan, egy irányban 2,5 kilóméter, no meg a másikban is.

Az Alexanderplatzról indultunk neki, onnan gyalog sem volt messze a fesztivál. Az első stand után nekilódulva csak mentünk, mentünk, és nem akart végeszakadni a sörsornak. Mint később kiderült, a rendezvény – az épületegyütteshez hasonlóan – három metrómegálló hosszú…

Kicsi sörösbódék, utánfutóra telepített csapolóegységek sűrűn egymás mellett, Essen und Trinken van. Az út néhol kicsit porosba csap át, ettől olyan az egész, mint a Sziget, csak nincs az a lárma. Őszintén a sörivásról szól a dolog, a zene mellékes.

Az őszinteség igten fontos alapeleme a rendezvénynek: ez az ő sörfesztiváljuk, itt a németek végre maguk lehetnek: bumfordiak, gemütlichek, szépek, buták, intelligensek, vagy egyszerűek mint a fák. Önmagában hihetetlen kulturális egyveleg csupán németeket németekkel összeereszteni: vannak tradicionális bajorok, szigorú északiak, meg persze ex-oszik és ex-veszik, az előbbieken az őszinteség, saját maguk elfogadása egyértelműen manifesztálódik. Lehetne akár szerencsétlen lúzereknek is hinni őket: nem azok. Tizenhét évvel a fal leomlása után is száz százalékos biztonsággal megállapítható, hogy ki a keletnémet. A fesztvál kultúr-keveredését csak tetézte, hogy ebben az évben Vietnám volt a különleges vendég, ezért a város összes délkelet-ázsiaija ott tolongott az egyik füves placcon, hamisítatlan saigoni hangulatot teremtve.

A Biremeile egyértelműen az  Essen und Trinken köré szerveződik. Volt vagy 400 sörfőzde, legalább 1500 fajta sörrel. Az étkezés pokolegyszerű: bratwurst, bockwurst. Amikor a németek kiosztották egymás között, hogy melyik tartomány mit fog csinálni, amikor a svábok megkapták a Mercedest, a bajorok a BMW-t, a szászok az optikát, na akkor a türingiaiakra a wurstot osztották. A cucc eredetvédett, a klajbász alapanyagainak 51 százaléka Türingiából kell, hogy származzék, és állítólag 1404-ben találták fel.

A fesztivál tehát a vidám séta-ivás-ivás-klajbász-séta-ivás-ivás-klajbász ritmusban telik. A tavalyi fesztivál tapasztalataiból merítve az ideire vagy 500 ezer (gesundheit!) embert várnak három nap alatt, ami már egy Szigetnek is derék eredmény, ha már szó esett róla korábban. Ha már iszunk, zene is kell, gondolták a bölcs szervezők, ezért felállítottak 18 színpadot. Mindegyiket más-más sörgyár szponzorálja, ezeket egyenként megszállták a német lakodalmas-rock és utcazenész fesztivál díjnyertes zenekarai. Oldies-goldies, Schlager, a bajor sátornál hagyományos trottyos-fúvós – a Boney M és Saragossa Band dallamait hordja a szél, szem nem marad szárazon, a lábak a padok alatt verik a ritmust. A közönség bármilyen zenét őszinte és kitörő örömmel fogadott, mulatott a nép, na. Kedvencünk az az őszinte zsírmetál zenekar volt, amelynek azóta sem sikerült kideríteni a nevét. A róluk készült videó szerintünk elég meggyőző :)

A kóstolóélményekről, magáról Berlinről, az elképesztő építészetről, a kelet-nyugat egyensúlyról egy következő postban emlékezünk meg. (Kántorbandi a német giccs lélektanában merül majd el.)

Címkék: Berlin, Bierfestival, Karl Marx, sör, Thüringia

← A Nagy Berlini Balhé vol. 1 A Nagy Berlini balhé ? Flessbekk, mein Engel →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista
Loading
00:00 / 38:04
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

  • Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Feb 25, 2025 • 42:32

    „A gasztronómia annyira jelen van mindennapjaimban” – monda Szathmáry Rajmund, a barátainak csak Döme, aki már 30 éve dolgozik séfként. Második otthonában, Angliában, 10 évig dolgozott, és ő lett az esküvőkirály, jelenleg a hatodik évét húzza Svájcban, a berni magyar nagykövetség executive séfjeként.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!