• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Bor és internet

2010-05-02 ● Kántor Endre

Hétvégi oneo-tudásszomj csillapítására tett netes bengészésemben találtam rá erre az érdekes és tanulságokkal bíró francia adatsorra, melyet a Vinography pellengérezett ki. Lényege: a net irtó fontos a borkultúra fejlődésében.

Az egyik legelismertebb, legidézettebb szuperborblog, az Alder Yarrow nevével fémjelzett Vinography éppen arról számolt be, hogy a SOWINE nevű szervezet vagy ezer 18-65 év közti francia állampolgárt szondázott meg arról, hogy milyenek borral kapcsolatos információszerző szokásaik. Szerintem ? Franciaország az egyik borhatalom lévén ? nekünk is érdekesek az eredmények, hátha tanulunk belőlük.

A legdurvább adatok hát: (És ne feledjük el még egyszer, hogy Franciaország bornagyhatalom ? ez azt jelenti, hogy éves termelése 55-60 millió hektoliter, a világ bortermelésének 20%-át adják. 20 milliót ebből exportálnak, a többit megisszák maguk, ami éves szinten 60-70 litert jelent fejenként. )

A bort ivók 70%a szerint a bort nem szabad a többi alkoholos itallal együtt kezelni, külön kategóriát jelent.

A fogyasztók 63% saját megát kezdőnek tekinti, ha borismeretről van szó.

61%-uk ennek ellenére úgy gondolja, hogy a bor kellő elismeréséhez bizonyos szintű tudásra szükség van.

78% szerint nagyon fontos vásárlás előtt tájékozódni, kutakodni a borról.

14%-uk használja e célra jelen pillanatban az internetet.

60%-a azoknak, akik ezt teszik, vásárol is.

Az internetező lakosság (a teljes lakosság 28%-a) kb. 21%-a olvas boros blogokat.

Kétszer annyian használják az internetet borokról való tájékozódáshoz, mint a print kiadványokat.

A legtöbben barátok és kereskedők véleményére hallgatnak, amikor vásárolnak- ez az elsődleges információforrás.

Alder Yarrow posztjában az adatok tükrében azon morfondírozik, hogy lehet az, hogy egy olyan országban, mint Franciaország, mely gazdaságilag és kulturálisan ennyire a borra támaszkodik, az antialkoholista zelóták olyan nyomást tudnak gyakorolni a kormányzatra, hogy nagy viták vannak arról, hogy pl. legyen-e borismereti oktatás főiskolákon, egyetemeken.

Az adatokat elnézve nekünk az jutott eszünkbe, hogy itthon valszeg sokkal rosszabbul állunk a számokkal. Viszont, jó esélyünk van arra, hogy jobban álljunk velük. Mi a véleményed, kedves olvasó a hazai helyzetről?

Ja, és a végére, egy szép utópia. Kedvencem, ahogy azzal kezdi: ánkrajeböl!

Címkék: bor, borfogyasztás, felmérés, fogyasztás, francia, franciaorszag, információ, internet, internetes vásárlás, statisztika

← Arattak a magyarok Vörösborral a stroke ellen →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista
Loading
00:00 / 38:04
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

  • Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Feb 25, 2025 • 42:32

    „A gasztronómia annyira jelen van mindennapjaimban” – monda Szathmáry Rajmund, a barátainak csak Döme, aki már 30 éve dolgozik séfként. Második otthonában, Angliában, 10 évig dolgozott, és ő lett az esküvőkirály, jelenleg a hatodik évét húzza Svájcban, a berni magyar nagykövetség executive séfjeként.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!