• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Bor és internet

2010-05-02 ● Kántor Endre

Hétvégi oneo-tudásszomj csillapítására tett netes bengészésemben találtam rá erre az érdekes és tanulságokkal bíró francia adatsorra, melyet a Vinography pellengérezett ki. Lényege: a net irtó fontos a borkultúra fejlődésében.

Az egyik legelismertebb, legidézettebb szuperborblog, az Alder Yarrow nevével fémjelzett Vinography éppen arról számolt be, hogy a SOWINE nevű szervezet vagy ezer 18-65 év közti francia állampolgárt szondázott meg arról, hogy milyenek borral kapcsolatos információszerző szokásaik. Szerintem ? Franciaország az egyik borhatalom lévén ? nekünk is érdekesek az eredmények, hátha tanulunk belőlük.

A legdurvább adatok hát: (És ne feledjük el még egyszer, hogy Franciaország bornagyhatalom ? ez azt jelenti, hogy éves termelése 55-60 millió hektoliter, a világ bortermelésének 20%-át adják. 20 milliót ebből exportálnak, a többit megisszák maguk, ami éves szinten 60-70 litert jelent fejenként. )

A bort ivók 70%a szerint a bort nem szabad a többi alkoholos itallal együtt kezelni, külön kategóriát jelent.

A fogyasztók 63% saját megát kezdőnek tekinti, ha borismeretről van szó.

61%-uk ennek ellenére úgy gondolja, hogy a bor kellő elismeréséhez bizonyos szintű tudásra szükség van.

78% szerint nagyon fontos vásárlás előtt tájékozódni, kutakodni a borról.

14%-uk használja e célra jelen pillanatban az internetet.

60%-a azoknak, akik ezt teszik, vásárol is.

Az internetező lakosság (a teljes lakosság 28%-a) kb. 21%-a olvas boros blogokat.

Kétszer annyian használják az internetet borokról való tájékozódáshoz, mint a print kiadványokat.

A legtöbben barátok és kereskedők véleményére hallgatnak, amikor vásárolnak- ez az elsődleges információforrás.

Alder Yarrow posztjában az adatok tükrében azon morfondírozik, hogy lehet az, hogy egy olyan országban, mint Franciaország, mely gazdaságilag és kulturálisan ennyire a borra támaszkodik, az antialkoholista zelóták olyan nyomást tudnak gyakorolni a kormányzatra, hogy nagy viták vannak arról, hogy pl. legyen-e borismereti oktatás főiskolákon, egyetemeken.

Az adatokat elnézve nekünk az jutott eszünkbe, hogy itthon valszeg sokkal rosszabbul állunk a számokkal. Viszont, jó esélyünk van arra, hogy jobban álljunk velük. Mi a véleményed, kedves olvasó a hazai helyzetről?

Ja, és a végére, egy szép utópia. Kedvencem, ahogy azzal kezdi: ánkrajeböl!

Címkék: bor, borfogyasztás, felmérés, fogyasztás, francia, franciaorszag, információ, internet, internetes vásárlás, statisztika

← Arattak a magyarok Vörösborral a stroke ellen →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?
Loading
00:00 / 35:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!