• Bor
  • Sör
  • Párlat
  • Kávé
  • Gasztro

borravalo.hu

bor ● sör ● párlat ● kávé ● gasztro ● bárkultúra

  • Címlap
  • Közélet
  • Hírek
  • Design
  • Podcast
  • Mindenmás
  • Kapcsolat

Vörösborral a stroke ellen

2010-05-04 ● Kántor Endre

Újabb kutatás bizonyítja a rezveratrol védő szerepét: most az amerikai Johns Hopkins kutatóorvosai kísérletekkel bizonyították, hogyan védi meg az agyat a vörösbor egy esetleges stroke ellen.

Sorjáznak a borban található polifenolok jótékony hatásáról szóló cikkek, most a nagynevű Johns Hopkins egyetem kutatói tették fel az i-re a pontot legújabb rezveratrolos eredményeikkel. A rezveratrol ugye, egy polifenol antioxidáns vegyület, a szőlő héjában és magjában lakozik, és sokan kutatják (többek között Kapronczai Balázs is, a Polgár pincétől, a Pécsi Tudományegyetemen ebből írt PhD disszertációt.)

A mostani kutatásban egerekkel kísérleteztek. Szegényeknek beadtak egy adag rezveratrolt, majd két órával később stroke-ot (szélütés ? agyi vérkeringési zavar) indukáltak bennük, azaz korlátozták az agy vérellátását. Azt találták, hogy a rezveratrolt kapott csoport agysejtjei sokkal kisebb arányban károsultak. Sylvain Dor PhD tanársegéd szerint a kutatás eredményei azt támasztják alá, hogy a rezveratrol megemeli a szintjét a heme oxygenase (HO) enzimnek, melyről már kiderült korábban, hogy védi a károsodástól az agysejteket. Amikor beüt a szél (elnézést) az agy sokkal jobban tud védekezni, mert jelentősen magasabb enzim szintje van. Azoknál az egereknél, ahol nem volt rezveratrol beadás, az agysejtek elhaltak az idézett stroke után.

A kutatók kiemelték, hogy még sok vizsgálat hátravan. Annyit előre is elmondtak, hogy rezvratrolos étrend kiegészítőknél nem biztos, hogy fellép ez a hatás: valószínűleg szükség van a borban található alkoholra, hogy koncentrálja az optimális rezveratrol szintet. Ennek ellenére, senkit nem bíztatnak arra, hogy sok bort igyon, hiszen a túlzott alkoholfogyasztásnak megvannak a káros mellékhatásai. Egyelőre azt sem tudják biztosan, hogy mennyi az annyi: mekkora az optimális adag bor, és milyen bor az, hisz minden bornak más a rezveratrol szintje.

Azt is elmondták: valószínűleg elég egy viszonylag kis dózis, ami csak arra kell, hogy beindítsa a sejtekben már eleve jelen lévő enzim szintjének növekedését a szervezetben. Egy biztos: több kutatás kell, mondták a Johns Hopkins egyetem tudósai.

Címkék: agyvérzés, antioxidáns, egészség, egyetem, kísérlet, kutatás, kutatók, polifenol, rezveratrol, stroke, szélütés, tudósok

← Bor és internet Törvényes a szlovák Tokaj →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
  • YouTube

Podcast

Whisky: a hagyomány él, de erősödik a koktél trend

Konc vs. Cibere – farsang és böjt

Márciusi ifjak és a szabadság bora

Instagram

Follow on Instagram

Hírlevél

Nem szeretnél lemaradni? Érdekelnek a kiemelt események, ajánlatok?

Hírek, Programok

Nagy Egri Borműhely kóstoló

Négy érmet hoztak el a Kreinbacher magnumok a pezsgő vb-n

Borszerda egri borokkal

Egytőről évjáratbemutató

Negyedszer is Trófea díjat kapott a Tornai Pincészet

Facebook közösség

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

Copyright © 2023 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!