• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Villányi tavasz II. ? vendéglátás mesterfokon

2009-04-20 ● Kántor Endre

Maradtunk még Villány nyárnak is betudható mediterrán tavaszában,és a Vylyan után a vendéglátóink, Polgárék pincéjét látogattuk meg. A felhozatal olyan volt, amilyennek Polgárékat megismertük: összetett, koncentrált vörösök, melyekhez csatlakozott néhány játékosan könnyed fehér. A vendéglátás része pedig egyszerűen lenyűgöző volt.

Nekünk régóta Polgárék jutnak eszünkbe elsőként, amikor valaki azt mondja: egy családi pincészet. Nem csupán a pincészet ilyen, messzemenőkig, de a Polgár Panzió és a Bortrezor üzemeltetése is ? mindig ott van valaki a családból (Polgár Zoltán vagy Polgár Katalin, esetleg mindketten), aki a vendégekkel pár szót beszél. Ez a légkör csak úgy teremthető meg, ha valaki szereti, amit csinál, és komolyan is gondolja, amit csinál.

2009_04_villanyitavasz2_1

A Bortrezorban muszáj kipróbálni a vacsorát, az alapanyagok zöme Polgárék tanyájáról érkezik, ahol aztán tényleg minden van a vaddisznótól a mangalicán át a szürkemarháig. A friss alapanyag ott végzi az ember tányérján, és ez alapvetően garantálja a minőséget. (Az sem utolsó, ha sikerül rávenni Polgár Zoltánt egy kis lovaskocsikázásra, persze.) A trezor teraszán ülve vacsora alatt és után végig is lehet kóstolni a repertoárt, a személyzet pedig, ahogy a panzióban is képzett és rendelkezésre áll.
Lovak a polgár tanyán

A pincelátogatás nélkül persze nem igazi a kóstoló, a Polgár pincét sem szabad kihagyni. Főleg, ha a túravezető nem más, mint Kapronczai Balázs (ifj. Polgár Katalin férje), akinek négy diplomája van a borról, és most jön hozzá egy doktori. Az sem mellékes, ha hozzácsapódik a társasághoz Ruppert „a guruló borász” Ignác, aki Kapronczai Balázzsal karöltve kész akadémiai vitakört alkot. Hordóminták következnek, meglepetéssekkel.

2008 Chardonnay

750 literes ászokban érlelt, ezért reduktív jelleggel bír, friss gyümölcsös, de visszafogottabb karakter, savai közepesek, nem egy agyonkoncentrált bor, de szép.

2009_04_villanyitavasz2_3

Reduktív és barrique

2008 Barrique Chardonnay

Ez a kisfahordós változat, jön is a vaníliás, vattacukros aroma, inkább trópusi gyümölcsös, palackos érlelés kell még neki, és egy kis reduktív Chardonnay, ami több friss gyümölcsöt meg egy kis plusz savat ad neki.

2008 Pinot Noir

Ászokhordóban érlelődik, de csikó még. Közepesen intenzív rubin szín, pirosbogyós illatok, de jön már elő az animalitás, a húsosság. Szamócás aromák ízben, közepes tannin és sav, utóízében málnás fanyarság. Fekete mag, rubin él, pirosbogyós gyümölcsös dominancia, és némi csoki már illatban is. Erőteljes tannin és sav, ízében a gyümölcsök mellett grillázs és földes jegyek, utóízében mág erős a hordós pörkölt íz. Ez letisztul majd, és marad egy szép, koncentrált merlot.

2007 Syrah

Ászokhordóban érlelt, mély rubin szín, lila éllel. Rögtön jön a szamóca és a bors, nagyon elegánsan adja a fajtát bor. A sav és a tannin közepes, ahogy a test is, nagyon harmonikus, illat és ízaromában egyaránt szép eukaliptuszos jelleggel.

2009_04_villanyitavasz2_4

Kapronczai Balázs lopózik

2007 Cabernet Franc

Fekete mag, vékony rubin él, intenzív, nagyon CF-os illat: érett gyümölcsök, plusz csoki, kávé és grillázs. Nagy sav és tannin, ízében friss fanyarságot is ad a gyümölcs. Szép, elegáns, igazi villányi bor.

2007 Polgár Cuvée

70 százalék sauvignon, 30 százalék franc ? már most nagyon durván beérett gyümölcsöket lehet érezni, plusz a CF étcsokis jegyeit. Nagy test, hosszú lecsengés, kávé, csoki. A Hunyadi dűlő szelektált gyümölcseiből.

2009_04_villanyitavasz2_5

A borkápolna kazettás mennyezete

2007 Elixír

Az egyik meglepetés a pincészet presztízsbora, nem minden évben kerül elkészítésre, dűlő és hordószeleckióval. Cabernet franc és sauvignon, merlot és kékfrankos. Fekete mag, rubin éllel, magas sav és tannin, pirosbogyós illatok és kávé, grillázs és meggy, gyógynövényes jegyek. Nagyon szép, koncentrált bor, még pár hónapot tölt hordóban, aztán lehet keresni.

2007 Sára Cuvée

A másik meglepetés ez a házasítás, mely Balázs 2007-ben született kislányának nevét viseli. Cabernet franc és syrah plusz egy kis merlot. Az izgalmas az, hogy két verzió van, az egyik Trust hordóban, a másik European Coopersben pihen. Nekünk a Trust verzió jobban bejön, diszkréten támasztja meg az ízeket a fa, piros és feketebogyós gyümölcsök, fűszerek, csoki, erős tannin és sav, nagy test, nagyon klassz bor.

2009_04_villanyitavasz2_6

Ruppert Ignác és Kapronczai Balázs akadémiai vitát folytatnak

Szóval szép, egyenletes munka folyik Polgáréknál, a stílus marad az elegáns, igazán nagy koncentrált vörösöket is nyújtó, a fával mindig diszkréten bánó kézjegy. Polgárék néha tudományosak, de túlzottan, érdemes arra odafigyelni, mi folyik a Pécsi Kutatóintézetnél boraik tekintetében, pl. resveratrol témában, erről esetleg Kapronczai Balázst megkérdezni, persze csak akkor, ha van egy palack bor kinyitva, mert Balázs erről órákat tud beszélni. Lényeg azonban az, hogy emblematikus, nagyon jó filozófiával dolgozó családja ők Villánynak, akikhez egyszerűen be kell térni. Próbának jó a pesten, a VI. kerület, Király u. 20 alatt nyílt éttermük is, de az igazi élményért házhoz kell menni.

Címkék: bortrezor, cabernet franc, chanrdonnay, Elixír, merlot, pinot noir, polgár, Sára Cuvée, syrah, Villány

← Villányi tavasz I. ? a csúcs felé Gerontofil élvezetek, spanyol módra →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...
Loading
00:00 / 40:42
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!