• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Ötputtonyos Chicagóban

2007-05-10 ● Kántor Endre

Pár napja jelentette beépített ügynökünk Chicagóból, hogy a Wine Spectator Grand Tour 2007 exkluzív borkóstolóra meghívott 200 borászat között ott a tokaji Disznókő is. Most megtudtuk milyen tétellel jelentkeztek.

Stirlitz már hazafelé tart kiküldetéséről, amelynek kapcsán beszivárgott (200 dolcsiért) a neves szaklap kóstolójára. Az egészről bővebben itt, és itt, mi pedig közzé tesszük beszámolóját, miután lediktálta azt a titkárságon. Addig is, ígértük, utánanézünk, a Disznókő milyen tétellel kényeztette a chicagói Regency Hyattbe ellátogató borkedvelőket.

Nos, ahogy a pincészettől megtudtuk, Magyarországot a Disznókő ötputtonyos, 2000 aszúja képviselte a megaexkluzív borderbin. Király Enikő, a Disznókő marketingese azt mondta, nem volt egyszerű bekerülni. Először is készíteni kell egy olyan bort, ami legalább 95 pontot kap a Wine Spectator tesztjén. Ez a Disznókőnek tavaly sikerült. Mármint megkapni a 95 pont fölötti értékelést. Ezt követően ölbe tett kézzel kell ülni egy darabig, amíg meg nem érkezik a meghívó. Onnantól lehet örülni. Ez a pillanat tavaly októberben következett be a Disznókőnél: összesen 3×18 palackot rendeltek tőlük, minden helyszínen ennyit nyitottal ki.

A kétezres év a nagyon kanyargós (németül kurve) jó évjáratok közül való, meleg, hosszú nyárral-ősszel, különösen szép aszúkkal. Ezek egyik legjobbja a 2000-es ötputtonyos disznókavics, ami évről-évre szebb, és még nincs is a csúcson szerintünk. Dr. Nemtudomka a következőt átallotta mondani róla: „virágos-fűszeres illatát a szép hordó karamellje színezi, szép savtérképe van, igen harmonikus, nagy bor lesz szerintem kábé jövőre.”

Stirlitz a központban jövő kedden adja le beszámolóját, utána lehet számítani a teljes hírszerzési anyagra.

Kántorbandi

Korábban:

Stirlitz jelenti a Hyattből

A tavasz 200 pillanata

Címkék: Chicago, Wine Spectator

← Stirlitz jelenti a Hyattből A nagy londoni balhé 4.: rengeteg magyar érem →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?
Loading
00:00 / 35:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!