• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Anyagi gondokkal küzd Bordeaux

2010-07-05 ● Kántor Endre

Csak a nagyok járnak jól Bordeaux-ban az en primeurrel. A kisebb, nem olyan neves pincék jó része csőd szélén áll. Közben, a francia bormarketing szervezet egyenízű, egyenruhás francia bort szeretne a piacon látni. A francia borászat nagy átalakulása előtt állunk?

Komoly anyagi gondokkal küzd a bordeaux-i borászatok mintegy fele, tudósít a Decanter. Most már egyértelműen látszik, hogy a 2009-es en primeur magas árai növelték a szakadékot a top birtokok és a bordeaux-i borok nagy részét előállító tömegtermelők között ? akik egyébként a régió bortermelésének a javát adják.

A bordeaux-i borbrókerek (courtier-k) adatai szerint a 2009-es évjárat 400 borának átlagára 18,6%-al veri a 2005-ös átlagot és 47,6%-al a 2008-ast. A legkeresettebb borok persze ennél meredekebb áremelkedést is mutathatnak. A felsőház borainak palackját pl. biztosan 700 dollár fölött lehet megkapni, ezzel szemben egy tonneau AOC (900 liter vagy 1200 palack) lédig vörösbor hivatalos ára a kereskedőknél 600 dollár. És ennél olcsóbban is hozzá lehet jutni a lédig borhoz.

A Syndicate of Bordeaux (a régió 8000 AOC és AOC Superior borászatának több mint felét tömörítő szervezet) elnöke, Bernard Fargues szerint a tagok 90%-a küzd anyagi gondokkal, és legalább 50%-a komoly pénzügyi nehézségekkel ? ez ugye mintegy 2000 pincét jelent. Ezek a pincék nincsenek olyan helyzetben, hogy ellenálljanak a csökkenő áraknak, közben pedig cash-flow kellene a működéshez.

A kereskedők persze az év felében az en primeur borokat kampányolják, a nem top kategóriás pincékről pedig megfeledkeznek ? fogalmaz egy pincetulajdonos, aki szerint az átlag pincék mintha más bolygón lennének a felsőházhoz képest. Persze, hozzáteszi azt, hogy ha a nagy nevek nem lennének Bordeaux-ban, a kicsiknek is nehezebb lenne. Ennek ellenére, a pincék zöme szerint a 2009-es en primeur árak negatívan hatnak az egész régióra.

Coca-Cola bor jöhet

Közben komoly vita folyik a francia borok jövőjéről is, általában. A vita azután robbant ki, hogy az Anivin (a francia borászat új marketing szervezete) igazgatója, Valerie Pajotin azt mondta: hamarosan minden alacsony és közepes árú francia bor tömegtermelésben készül majd és egységes íze lesz. A javaslat szerint összesen egy féltucatnyi könnyen felismerhető bor lesz majd kapható az átfogó ?Vins de France? címke alatt.

Több ezer kis és közepes termelő értékesíti majd borait nagy borüzemeknek, ahol fajta szerint házasítanak majd, régió vagy termelő megnevezése nélkül. Az ilyen módon előállított borok konzisztens minőséget és ízt teremtenek majd, amely ugyanúgy biztosítja a fogyasztói lojalitást, ahogy az a Coca-Cola esetében is van ? mondta Pajotin asszony.

A kritikusok szerint ez a tradicionális borkészítés végét jelenti Franciaország számára, és ez megítélésben is látszik majd. Azt mondják ez nem ipar, és figyelembe kell venni a helyi karakterisztikákat.

A két egymástól látszólag független hírből nagyon úgy néz ki, hogy komoly átrendeződés előtt van a francia borászat. Ha pedig ők átrendeződnek, akkor az azt jelenti: új szelek fújnak máshol is.

Címkék: 2009, Bordeaux, bormarketing, en primeur, francia, franciaorszag, kereskedelem, marketing, piac, válság

← Vakulástól is véd a vörösbor 220 éves iható pezsgőt találtak →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra
Loading
00:00 / 31:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Nov 5, 2025 • 31:54

    Ehető gombák Magyarországon címmel jelent meg Almási Petra könyve, a hazai erdők fogyasztható gombáiról, friss felhasználási módjairól és tartósításásáról. Kezdő és gyakorlott gombászoknak, és a megszokottól eltérő alapanyagokra nyitottaknak.

  • Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Oct 21, 2025 • 32:13

    Világlátott vendéglős, hagyományőrző, újító, gasztro író, akiről a világkiállítás kapcsán még a New York Times is szuperlatívuszokban írt. Katona Csaba történész és Kántor Bandi születésének évfordulója apropóján beszélgetnek Gundel Károlyról.

  • Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Oct 16, 2025 • 36:22

    Az idei nyár is dúskált gasztro élményekben – persze így van ez, ha az ember eleve keresi ezeket. Gazdagodtunk szép élményekkel külföldön és itthon is, ezeket elevenítjük fel.

  • Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Oct 9, 2025 • 39:05

    Mit keresnek a celebek a lepárlókban, pincékben? Mióta trend az, hogy egy színész, zenész, vagy sportoló saját italmárkát népszerűsít? Erről beszélgettünk Nagy Zoltánnal, a Boutiq’Bar tulajdonosával.

  • Bubik Szekszárdról - 1838

    Bubik Szekszárdról - 1838

    Sep 30, 2025 • 37:03

    Szekszárd és pezsgő? Ráadásul methodé tradicionelle, azaz palackos erjesztés és érlelés? Az 1838 nem egy dátum, bár az is lehetne, hisz a magyar pezsgőgyártás hőskorát idézi meg, a számmal ellátott palackokban azonban egy borvidék teljesen új arca mutatkozik be.

  • Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Sep 23, 2025 • 15:21

    Izgalmas, rendhagyó és hiánypótló bemutatón vehettünk részt a Casa Ron Matusalem és a Liquid Gold rendezésében: a master blender Cynthia Vargas először hagyta el a dominikai érlelőpincét, hogy bemutassa, mivel dolgozik most, milyen újdonságok vannak.

  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!