• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

A hegy megy Mohamedhez: Eger Pesten

2007-02-27 ● Kántor Endre

Most játsszuk azt, hogy a tisztelt olvasó becsukja a szemét, nagy levegőt vesz, és egy levegővel felsorol öt vezető villányi borászt. Megvolt? Jó. Na most akkor ugyanez: szemlecsuk, nagylevegő, csak éppen egri borászokkal. Meddig jutott? Három? Négy? Az öt csak nagy nehezen lett meg? Ezen próbáltak változtatni az egri borászok február 17-én a tudományos akadémián. A tanulság: tessék Egerre az eddigieknél jobban odavigyázni, megéri. Nagyon. Kalandozások a magyar burgund legprogresszívebb termelőinek asztalai, és jeles közéleti személyiségek között.

 

Egri Borok Gálájára szólt a meghívó, a Magyar Tudományos Akadémiára, ?a meghívást már elfogadók között a tudományos,- és politikai élet szereplői, rangos állami és gazdasági vezetők, közéleti személyiségek és művészek szerepelnek.? ? állt a papíron.

 

Nehéz kezdet, némi közelharc, sajt a padlóba taposva

 

Utóbbi kijelentéstől kissé ökölbeszorult gyomrunk, az idézetben szereplők ugyanis általában azt a gyülevész hadat jelentik, akik nyitáskor már ott tolonganak, behörpölnek egy pár pohár bort, mondanak valami kedélyesnek szánt eszelős hülyeséget a borásznak.

 

 

Aztán, ahogy az orrukat megcsapja az ebédre föltálalt ételek melegen tartására szolgáló bunsen-égő első kipárolgása, lerohanják a svédasztalokat, felzabálnak mindent, és mint aki jól végezte dolgát, kis büfi után elhúznak haza: kezdődik a sorozatuk?

 

Szecesszió az aranyalmába

 

Ez alkalommal sem volt ez másként, ezért Kántorbandi kollegával inkább kimenekültünk az épületből egy közeli olasz vendéglőbe, hogy megvárjuk, amíg elvonul a hadnép. Ezt (a kivonulást) megnehezítette a parvenűsködő közeg, de a kerülgetésben segített a sajtótájékoztatókon szerzett rutin. Addig a magyar bor imázsának sanyarú sorsán búsongtunk Nemes Richárd bormarketing-Prométheuszunkkal, itt meg segített a bresaola szelet, a bélszín penne és a scampi tagliatelle.

 

Közben azt figyeltük, hogyan rendel valami félédes vöröset az ebédhez a szomszéd asztalnál ülő kőgazdag család. De csak néha pislantottunk oda, alapvetően a tudathasadás mennyei állapotában búsongtunk miközben élvezettel faltunk. Ez nagyon megy. Mikor visszamerészkedtünk, sáskáék már tovább álltak, nem hagyva maguk mögött mást, csak fényesre tunkolt tálcákat. Na nagyjából innentől kezdve lehet értelmes módon részt venni egy borbemutatón.

 

Puffogás félre téve, a prominenseket fogadni a borászok számára kötelező kör, hiszen övék a hatalom, nézzük el nekik, hogy nem tudnak viselkedni? (Ahogy az angol mondja, pearls before swine.)

 

Felismerések és ráébredések

 Titi küvé

 

Éljen és éljen Eger! A tizenöt borászatot felvonultató gála azt mutatta, hogy a borvidéket nem szabad félvállról venni. Kérem itt iskolák, irányzatok vannak, trendek, elgondolások, stratégiák látszanak kirajzolódni a palackok közül. Az alábbiakban a teljesség igénye nélkül közlünk néhányat a kóstolt borok, a megismert borászok keltette benyomásokból. Hangsúlyozottan a teljesség igénye nélkül. A lista mindenfajta rendszer nélkül készült, ahogy a borok a jegyzetfüzetben következnek:

 

Állj, Titi!

 

Ifjabb Gál Tibor keze alól idén először került ki saját házasítás, egyes, általa kiválasztott Pinot Noir-t termő dűlők 2004-es boraiból hegesztette össze az ifjú borász biztos kézzel a Titi névre hallgató küvét. Illatra a bor jó értelemben véve olyan, mintha hirtelen benyitnánk egy gimnázium fiúöltözőjébe, vagy még inkább, egy rögbicsapatéba. A levegő üt, friss tesztoszteronnal teli, de érezni rajta az elevenséget, az életet. Na így van ez ennél a bornál is: illatában erőteljesen animális, sós jegyek keverednek. A tréfát félretéve, Stevie Kraft prosciuttót, Kántorbandi mangalicasonkát szagolt.

 

ifj. Gál Tibor

 

A meglepő illat után kifejezetten bársonyos az íz, lassan előbújnak a gyümölcsök, de azért marad benne a Pinot-s elevenségből is. Tibor szerint sokaknak nem tetszik ez az illat/íz kettősség, de folytatni akarja a kísérleteket, mert ez a bor nem így sikerült: ilyennek akarta. Lelke rajta, minket meggyőzött.

 

Meta, nagyon meta

 

A Bolyki Pince standjához úgy rángattuk oda egymást, mondván, ezt a birsalmasajt-illatot érezni kell. Nem a javasolt borral kezdtük, végigmentünk az egész szortimenten, és nagyon megérte, mert minden palackjuk mutatott valami pluszt. Már ahogy kinéznek: Ipacs-féle címkéik nem hivalkodóak, hatásuk mindössze annyi, hogy az ember nem tudja levenni róluk a szemét. Savignon Blanc-nal kezdtünk, 2005-össel. A savai lágyabbak, kerekebbek, nem olyan hersegősek, mint egy könnyed, reduktív módon elkészített fajtársnál. A féléves fahordós érlelés jóval nagyobb testet adott a bornak, megbírja a baráti borozás mellett a madagaszkári sügért is, biztos. Bikavérüket is illik komolyan venni, erősen állatias illatok vannak benne, és szép nagy test, egészen barnás-fanyar ízekkel. Na, ekkor jött a már említett birsalmasajt-illat, szépen keveredve citrusokkal, leginkább grépfrúttal. A bor, Methathema, 2005-ben termett.

 

 

Fajtáját tekintve késő szüretelésű hárslevelű. Hölgyeim és uraim, mond az még valakinek valamit, hogy DEBRŐI HÁRSLEVELŰ? Na nem a szimatszatyorba beugró barnacímkés rettenetre gondolunk! Szóval, ez az. Tisztelettel jelentjük, nem először találkozunk vele, Debrőn újra kezd tisztességes hárslevelű teremni-érni, a birsalmasajt-illatról szóló mese is igaz. Gyönyörű, körülölelő édes hárslevelű-íz. Érik egy debrői túra, komoly dolgok történnek ott az utóbbi években ugyanis. És potenciális kiugrási pont a magyar borászatnak.

 

A Demeter-koordináta rendszer origója

 

Ezüst-fekete kockák, bézs színű körök fogadtak a Demeter-palackokon. Igen jó ivású bornak bizonyult a 2005-ös Eger Csillaga-küvé. A gárdonyis névadás ellenére a boroscímke designja alapján várhatjuk a szűk fekete garbóba öltözött fiatal Roger Moore feltűnését egy hangtompítós pisztoly, és néhány mikrofonfrizurás afro hölgy társaságában. A bor olaszrizling, szürkebarát, chardonnay és rajnai rizling küvéje, nyáresti tartalmas társ lehet, mélyenszántáshoz, kartonszám. A 2000-es, és a 2003-as XY-t kóstolva a hozamkorlátozásnak köszönhető koncentrációt ízlelhetjük meg.

 

 

Már a 2000-esben is gyönyörű fekete meggyes ízek bujkálnak, ezek azonban egészen brutális módon köszönnek be a 2003-as tételben, a különbség az, hogy az első alkalommal 60, míg a második szüreten már csak 30 mázsa szőlő származott egy hektárról. Mindeközben a címke leszámol mindazzal, amit a hagyományok szerint boroscímkének fogad el a közvélemény, a névadás szikáran geometrikus, tengelyek sejlenek fel, és vektorok, és rémület és a nem-tudás biztos beismerése. A bor persze sokkal kellemesebb, mint egy rég elfelejtett matematika röpdolgozat. Kántorbandi itt le is ragadt, képtelen volt azt a kockázatot bevállalni, hogy a zárótétel esetleg nem lesz olyan jó, mint a 2003-as XY.

 

Konzervatív csajozós várvédő

 

Stevie Kraft továbbhaladva, a hagyományos, tiszteletre méltó vonallal ismerkedett meg Tóth Ferencnél. Jegyzeteiben ez szerepel: ?A 2003-as egri leányka illata alapján csajozós ? na jó ? hölgyek ízlésének igencsak megfelelő bornak tűnik. De figyelem, nem szabad félvállról venni! A bor ízre egyrészt könnyed, viszont olyan sav van benne, amelyre nyugodtan támaszkodhatunk, mit nekünk fitnessborok. Mind baráti-, mind szárnyas-társaságába nyugodtan ajánlható, van benne annyi, hogy ne legyen túl könnyű, akár egy almával készített kacsa elfogyasztásához. A Várvédő Cuveé 2002-ből cabernet franc, és cabernet savignon házasítása. Málnás illatú, ízében is ez a gyümölcs köszön vissza, kis vajas ízekkel egyetemben, aztán jön a cabernet savignon sava-borsa-paprikája.?

 

Az előbbiekben közölt lista koránt sem teljes, tizenöt borászat volt jelen, akik az esti záráskor ritkán látható egyetértésben kívántak minden jót a vendégeknek, és a borvidéküknek. Remek borok, remek emberek, és újabb borásztársaság, amely épphogy elfér az Akadémia klubjában ? láttunk már ilyet a tokajiaknál.

 

Thummerer Vilmos 

 

Olvasó meg gép elől feláll, és soványmalac vágtában Egernek veszi az irányt (négynapos ünnep jön úgyis!), vadul kóstol, van mit, örül, van minek. Azért figyelem és vigyázat: a 40 éves édesvörös mennyiség kontra minőség simán rányomta Egerre és vidékére bélyegét ? hova nem?- ezért aztán érdemes a magukat komolyan vevő borászatok irányába tendálni. Az élményeket meg tessék megosztani velünk, ehun: borravalo@gmail.com

 

Korábban:

 

A nagy Pinot-teszt

Címkék: Bolyki, Demeter, Eger, Gál Tibor, Tóth Ferenc

← Abszolút borleírás Újvilág kontra új világ: Chardonnay-k, Shirazok →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista
Loading
00:00 / 38:04
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

  • Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Feb 25, 2025 • 42:32

    „A gasztronómia annyira jelen van mindennapjaimban” – monda Szathmáry Rajmund, a barátainak csak Döme, aki már 30 éve dolgozik séfként. Második otthonában, Angliában, 10 évig dolgozott, és ő lett az esküvőkirály, jelenleg a hatodik évét húzza Svájcban, a berni magyar nagykövetség executive séfjeként.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!