• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Abszolút borleírás

2007-02-13 ● borravalo.hu

Ezen irományunk azok számára nyújt biztos menedéket, akik éppen nem készültek arra, hogy előadást kell tartaniuk egy épp előhúzott palackról. Multiplex bor-szüzsé dr. Nemtudomka tollából, tetszőleges üvegre vetítve. Magyarán egy átfogó, univerzális, abszolút dolgozat, mely minden bor leírására alkalmas.

Borunk rubinszínű, illatában a feketeribizli emléke keveredik a barrik szekfűjével, ízképe harmonikus, vezető ízjegye a meggy, lecsengése hosszú, egyszersmind borunk egy szar, illatában meglehetően kellemetlen kombinációban olvad össze a mannitos erjedés fertelmes káposztaszaga a kénhidrogén pokolbéli bűzével. Színében a barnatörés iszonyata irizál a feketetörés sötétjével. Ha minden bátorságunkat összegyűjtve belekóstolunk, na nem. Hát szóval azért mindennek van határa.

Csak a szőnyegen forgó borunkat komponáló mester tálentumának nincsen. E borászművész képes olyan harmóniát teremteni a borában, mely messze túlmutat a pohár falán, sőt, a pince falán, mi több, a létünket fullasztóan lehatároló szűkös börtönfalakon is túl, mert ismét bebizonyítja, hogy igen, érdemes élni. Mert a poharunkból felkeringő intenzív illatban a meggyre emlékeztető illatjegyek érzéki szinesztéziában egyesülnek annak a szép régi asszonynak a mósuszillatával (melynek alapja a parahidroxi-benzoésav-metilészter, Kállay professzor úrtól tanultam el e férfiszíveknek oly? kedves tejsavas vegyület nevét), szóval ama szép, régi asszonyéval, ki e sorok íróját az alatt az almafa alatt azon a szép, régi alkonyon, hogyisizé, öncenzúra.

Ez a bor olyan szar, hogy vallatni lehetne vele. Minek borászkodik az ilyen? Minek él? Hisz ez a bor egy állatorvosi ló. Nem látni át rajta, ami nem csoda, mert nagy élet van ám benne, ott zsinatol mindenféle ázalag, még mintha egy kisebbfajta medúza is lüktetne ottan. Illata fekete füstként gomolyog elő az olvadozó-repedező pohárból, meneküljünk.

Egy napfényes szigetre, ahol ezt az ambróziát kortyoljuk, és azt érezzük, hogy nem, nem kell több az élettől, mert ez a rezeda-illattal elegy, koncentrált gyöngyvirágos-parfümös aroma, szájban ez a palackbukéval színezett, visszafogott barrik, a gyönyörű savakra támaszkodó, tüzes alkohol és az érintésnyi extraktédesség ? hát nem igaz, kéjmámor, fogjanak meg. Fogjanak meg, vagy kárt teszek magamban, ha ezt a szemetet még egyszer meglátom, ez a paraszt nem tud barrikolni, ez parasztbarrik, melyből úgy kilóg a fa, mint a kapa a készítője szájából, és cukrozva is van, és savat is pótolt ez a vén ganef, valamint tanninporral kerekítette ki azt, amit a természet megtagadott tőle és a bortól.

Jó szívvel ajánljuk tejbegrízhez, tűzdelt bélszínhez, pálpusztaihoz. Nevetségesen olcsón (drágán) érhető el a jobb vinotékák polcain. Szellem a palackban küvé, 1957-es évjárat.

(Megjelent a Figyelő XLVIII. Évf. 52-53. számában ? többé-kevésbé így, ahogy itt van. De inkább többé.)

Címkék: barrik, borleírás, feketeribilzi, küvé, meggy

← Csodacsapat – a nagy pinot-teszt A hegy megy Mohamedhez: Eger Pesten →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?
Loading
00:00 / 35:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!